Tema Tema

Odobrene upisne kvote za studij u Hrvatskoj

Pred maturantima srednjih škola ponovno jedna životna prekretnica: što dalje? Dok neki razmišljaju kako i gdje pronaći (dobro plaćen) posao, drugi razmišljaju o daljem školovanju, odnosno studiranju. Neki od njih odlučili su studij upisati u Srbiji, a u narednoj akademskoj godini, njih dvanaest iz Vojvodine donijelo je odluku studirati u Hrvatskoj.

Još 2018./19. donošenjem posebne upisne kvote za studente, pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva ispunjen je jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti.

Odobrene upisne kvote

Posebne upisne kvote osigurane su za pripadnike hrvatske nacionalne manjine iz 12 europskih država među kojima je i Srbija, te hrvatskim iseljenicima u prekooceanskim i europskim državama i njihovom potomstvu. I u akademskoj 2022./23. godini posebne upisne kvote osigurane su na Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilištu u Splitu, Sveučilištu u Zadru, Sveučilištu Sjever u Koprivnici te Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Od 12 maturanata koji su zainteresirani za studij u Hrvatskoj, njih pet želi pokušati polagati državnu maturu, a preostalih sedam planira upisati fakultet preko posebnih upisnih kvota.

Oni koji planiraju polagati državnu maturu u Hrvatskoj, mogu si osigurati dodatne bodove za upis, a uvijek imaju i drugu mogućnost, odnosno upisati se temeljem odobrenih upisnih kvota. Pojedini fakulteti nisu raspisali spomenute kvote, te je na njih jedina »ulaznica« položena državna matura. Svaki fakultet traži određenu razinu znanja hrvatskog jezika, kao i određene predmete koji su propisani priručnikom za polaganje državne mature, a to su materinji jezik, matematika, engleski jezik i izborni predmet koji ovisi od fakulteta. Bitna informacija, osobito za one koji u narednim godinama planiraju studirati u Hrvatskoj, jest da oni koji polažu državnu maturu moraju biti državljani Hrvatske.

Po riječima predsjednice Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za obrazovanje Margarete Uršal, za maturante koji će polagati državnu maturu, a svi iz Srbije je polažu u Osijeku, sve potrebno je već osigurano.

»Zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji i njihovoj osjetljivosti i maksimalnoj potpori koju pružaju za Hrvate izvan domovine i ove godine će naši maturanti imati osiguran smještaj i hranu u učeničkom domu Davor Milas srednje Trgovačke škole u Osijeku. Također, moram istaći da zahvaljujući dobroj koordinaciji i suradnji sa subotičkom gimnazijom, odnosno ravnateljem Dušanom Pavlovićem te razrednikom i profesorima koji predaju u hrvatskim odjelima, naši učenici ove godine dobili su svjedodžbe na vrijeme i neće imati preklapanje maturalnih ispita i državne mature«, istaknula je Uršal.

Potrebna dokumentacija

Kada su u pitanju posebne upisne kvote, one su ovih dana odobrene i stavljene na uvid, te je u tijeku prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje istih. Maturanti su imali obvezu prijaviti se u Hrvatsko nacionalno vijeće i prikupiti određenu dokumentaciju.

»Sve upisne kvote se rješavaju u suradnji s HNV-om i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Kako bi se studenti prijavili, potrebno je popuniti prijavni obrazac, navesti sveučilište, fakultet i smjer koji žele upisati, dostaviti kratak životopis, presliku valjane putne isprave, uvjerenje o prebivalištu i izvadak iz matice rođenih, na kojem je upisana nacionalna pripadnost. Ako maturant to nema upisano ili ne želi upisati, onda mora podnijeti druge dokaze da je pripadnik hrvatskog naroda«, pojašnjava Uršal i navodi kako je često pitanje maturanata je li valjan dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu hrvatsko državljanstvo?

»To nije dovoljno, jer hrvatsko državljanstvo mogu imati i pripadnici drugih nacionalnosti. Mora postojati neki dokument gdje se ta osoba (koja je punoljetna), u ovom slučaju maturant, izjasnila da je Hrvat. Stoga savjetujemo maturante da pribave spomenutih pet dokumenata što im je dovoljno za dobivanje uvjerenja na temelju kojega se upisuju preko posebnih upisnih kvota.«

Sugovornica pojašnjava kako je sada u tijeku prikupljanje dokumentacije koju maturanti trebaju predati na pregled i skeniranje u HNV, a potom poslati (s osobnog e-maila) na adresu Središnjeg državnog ureda, koji nakon provjere dokumentacije izdaje uvjerenje za mogućnost upisa na fakultet preko posebne upisne kvote.

Na studij u Hrvatskoj odlučilo se šest maturanata iz Subotice, četvero iz Srijemske Mitrovice i po jedan iz Novog Sada i Sombora, a zainteresirani su za fakultete u Osijeku, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Vukovaru.

Učenici iz Srijemske Mitrovice pohađali su proteklih godina izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture koje je držao prof. Dario Španović i koji sada uz suradnju s HNV-om pomaže studentima oko potrebne dokumentacije.

Za sve buduće studente, a osobito one koji se pripremaju za polaganje državne mature i ove školske godine su u HNV-u bile organizirane pripreme iz hrvatskog jezika, a s učenicima je radio prof. hrvatskog jezika i književnosti Bruno Dronjić.

Susjedska posla

Sve ono što se sada događa u Hrvatskoj po pitanju državne mature uskoro čeka i srednjoškolce u Srbiji. Probno polaganje je započelo ove godine, a bit će i naredne, te će potom uslijediti redovito polaganje državne mature. Iako u ovome ima još puno nepoznanica, ipak se kreće u rješavanje istih. Naime, po riječima Margarete Uršal, priznavanje državne mature Srbije u Hrvatskoj će se moći riješiti jedino putem međudržavnih sporazuma.

»Kad dobijemo finaliziranu verziju državne mature u Srbiji, pokrenut ćemo inicijativu priznavanja iste u Hrvatskoj. Koliko sam upoznata, Mađarska već ima takav sporazum s Hrvatskom, te je polaganje državne mature u Mađarskoj važeće i u Hrvatskoj za državljane Hrvatske. To će nama puno značiti, jer naši maturanti često imaju problem s odlaskom na polaganje ispita u Hrvatsku, budući da i ovdje moraju položiti maturske ispite. Potreba za tim sporazumom itekako postoji«, pojašnjava Uršal i napominje kako se planira pitanje ovoga sporazuma pokrenuti već ove godine.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku u proteklih dvadeset godina ispratilo je sve reforme školstva, izmjene i dopune u obrazovanju, te se tako priprema i za polaganje državne mature, za koju postoji nada da će biti priznata i u Hrvatskoj. No, do tada ima još malo manje od dvije godine, pa će se o tome tek govoriti i pisati.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika