Aktualno Aktualno

Veliki iskorak za hrvatsku zajednicu u Banatu

Proteklog su vikenda u Opovu, uz nazočnost predstavnika diplomacije, gostiju iz Starčeva i vodstva Udruge banatskih Hrvata svečano otvorene prostorije sjedišta mjesne organizacije Udruge banatskih Hrvata. Otvorenju je prethodila nedjeljna sveta misa u župnoj crkvi svete Elizabete koju je predvodio otac Rafo Pinoza. Prisutni su iza bogoslužja mogli čuti najnovije obavijesti upućene mladeži, a vezane uz predstojeće aktivnosti i planove hrvatske zajednice u Vojvodini koje za cilj imaju njihovo osnaživanje, poticanje zajedništva uz druženje, ali i pružanje potpore pri daljem školovanju.

U župnom dvoru, gdje se i nalazi ured opovačke Podružnice Udruge banatskih Hrvata, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Stjepan Glas nazočnim domaćinima i gostima ukazao je na značaj koji za male zajednice kao što je hrvatska u Opovu, imaju ovakve inicijative vrijednih i poduzetnih pojedinaca.

»Veoma je bitno da dolazi pomoć od Hrvatske za sve ideje i projekte koji se realiziraju. No, ta bi potpora bila nedovoljna da ne postoje entuzijasti na terenu koji se trude biti angažirani u svojim sredinama i istrajavati u oživljavanju aktivnosti, obnavljanju baštine i svega drugoga što naš narod održava na ovim prostorima«, istaknuo je Glas.

Predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić zahvalio je na financijskim sredstvima koja su osigurali Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općina Opovo, jer bez njih uređenje i opremanje prostorija Udruge ne bi bilo moguće do kraja realizirati.

»Želimo se u okviru naše Općine Opovo predstaviti u najboljem svjetlu i sa svim svojim odlikama po kojima smo prepoznatljivi. Mislimo i nadamo se da ćemo za to, kao i do sada, imati svesrdnu podršku lokalne samouprave. Međutim, glavni cilj nam je uključiti mlade pripadnike zajednice u rad Udruge, potaknuti ih i usmjeriti na pravi način«, precizirao je predsjednik Podružnice UBH-a u Opovu Željko Horvat.

Katolički župni dom u Opovu, u kom su smještene novootvorene prostorije Udruge banatskih Hrvata, najstarije je zdanje u mjestu, pa je stoga obnova i vraćanje starog sjaja toj zgradi u velikom interesu žitelja ovog južnobanatskog naselja, neovisno o njihovoj pojedinačnoj vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti.

D. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika