Aktualno Aktualno

Suradnja na pomolu

Delegacija Fondacije Cro-Fond je na poziv načelnika Općine Ivankovo Marka Milićevića 22. svibnja gostovala na 2. Danima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Općine Ivankovo. Delegaciju su, osim upravitelja fondacije Lazara Cvijina, činili Tomislav Vuković iz Sombora, Tome Vojnić Mijatov iz Tavankuta i Ivica Tumbas iz Subotice, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Osim delegacije Fondacije, na skupu su bili prisutni i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, župan Vukovarsko-srijemske županije Davor Dekanić, delegacija OPG-va iz Slovenije i oko 100 vlasnika OPG-ova s područja općine domaćina.

Po riječima upravitelja fondacije Cro-Fonda Lazara Cvijina program se sastojao od predavanja na određene teme, obilaska gospodarstvenog sajma koji je prvi puta priređen, smotre dječjeg folklornog stvaralaštva U srcu mi zavičaj i koncerta sastava Cecilija & pozitiv.

U dijelu predavanja, po riječima sugovornika, bila su tri tematska bloka. Prva tema je bila »Što se za OPG mijenja novim strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske od 2023. do 2027. godine«, a temu je izložio državni tajnik Tugomir Majdak, koji je u predavanju prezentirao što sadrži nova omotnica za OPG-ove u Hrvatskoj glede izravnih plaćanja, eko-shema, start-up program i potpore malim poljoprivrednim gospodarstvima. Strateškim planom je predviđeno povećanje u svim navedenim programima.

Drugi tematski blok je imao naslov »Poljoprivreda u Vukovarsko-srijemskoj županiji – perspektiva za OPG-ove« koju je izložila konzultantica SMARTER doo Zvjezdana Blažić. U analizi je prezentirano da od ukupnog BDP-a županije, koji iznosi oko 9 milijardi kuna, 11 % je udio poljoprivrede. Županija ima oko 245.000 ha obradivih površina na svom području i 7.389 OPG-ova.

Treći tematski blok je bio »Udruživanje proizvođača u proizvođačke organizacije«. Cilj formiranja ovih organizacija je ukrupnjavanje ponude radi jače pozicije na tržištu, planska proizvodnja prema potrošnji, smanjenje troškova proizvodnje i dr. Kako je Cvijin pojasnio, za sada na teritoriju Hrvatske postoje 23 proizvođačke poljoprivredne organizacije, a krajnji cilj je da u budućnosti 75 % ukupne proizvodnje u poljoprivredi bude realizirano kroz ove organizacije. Na primjeru proizvođačke organizacije VIP Panonia doo prezentirana su konkretna iskustva i izazovi koji prate ovaj vid organiziranja.

Na marginama skupa Lazar Cvijin je upoznao državnog tajnika Majdaka s rezultatima nedavno provedenog upisa u registar poljoprivrednih gospodarstava hrvatske zajednice u Srbiji i iznio dalje planove na tom području, prvenstveno onog dijela koji se odnosi na izradu strategije gospodarstva.

U nastavku programa gosti su obišli 1. Gospodarstveni sajam u Ivankovu na kojem je priređena izložba i prodaja poljoprivrednih strojeva, proizvoda domaćih obrtnika i OPG-ova, vrtnog namještaja, terenskih vozila i dr.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika