Kultura Kultura

Raskoš sakralne i umjetničke glazbe

Naslovljen Resurrexit, u subotičkoj sinagogi, 12. svibnja, održan je 31. tradicionalni uskrsni koncert Katedralnog zbora Albe Vidaković. Uz spomenuti zbor, nastupili su: Pamela Kiš Ignjatov (sopran), Izabella Guzsvány (mezzosopran), zbor Collegium musicum catholicum, Komorni orkestar Subotičke filharmonije (koncertmajstor Zsiga Pál) i David Bertran (orgulje). Koncertom je ravnao katedralni zborovođa i dirigent Miroslav Stantić.

Program su činila četiri djela, među kojima su istaknute dvije praizvedbe skladbi subotičkih skladatelja – Suite za gudače Albe Vidakovića (1914. – 1964.) i Resurrexit Bele Anišića (1995.), po kojoj je koncert dobio ime. Također, publika je imala prilike čuti i Missu in C op. 7 francuskog skladatelja Charlesa Gounoda (1818. – 1893.) kao i Te Deum laudamus splitskoga kapelnika Benedetta Pellizzarija (? – 1789.).

Ujedinjujuća moć glazbe

Koncert je organiziralo Katoličko društvo Ivan Antunović uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća, Mađarskog nacionalnog vijeća, ZKVH-a, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, NIU Hrvatska riječ, Fondacije Subotička Sinagoga i poduzeća Rotografika.

Publiku i uzvanike prije početka koncerta pozdravili su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

»Naš narod na ovim prostorima može se podičiti brojnim stvaraocima i skladateljima koji su bili inspirirani vjerom i tako su stvorili djela koja ne pripadaju samo hrvatskoj kulturi već cjelokupnoj europskoj kulturnoj baštini. Možemo se podičiti da imamo skladatelje čija će se djela danas izvesti s djelima vrhunskih i europski priznatih imena. Hvala svima i na svjedočanstvu da iako molimo na različitim jezicima, glazba je ono što nas može ujediniti i ono što može učiniti da danas zajedno slavimo«, rekla je Jasna Vojnić.

Dodala je i kako Resurrexit ne znači samo uskrs Krista »nego i uskrs naše postojanosti, uskrs zajedništva, uskrs suživota i uskrs vjere da će zvuci koji će večeras ispuniti ovu prekrasnu subotičku sinagogu doprijeti do svakoga od nas«.

O praizvedbama

Djelo muzikologa i skladatelja Albe Vidakovića Suita za gudače nastalo je 1950. godine. Partitura je za prigodu ovoga koncerta složena iz rukopisa. Publika je imala prigodu čuti tri stavka: Tempo di minuetto, Adagio i Allegro. Skladatelj je vrlo marljivo i znalački iskoristio sve mogućnosti gudačkih instrumenata, dajući starim formama novo ruho. Ovom suitom, nepravedno zapostavljenom do danas, Vidaković obogaćuje literaturu za gudačke orkestre kako hrvatske tako i opće glazbene baštine.

Djelo Resurrexit kornista i skladatelja Bele Anišića nastalo je prigodno za ovaj koncert na poticaj dirigenta Miroslava Stantića. Tekst skladbe preuzet je iz starog obreda uskrsnuća. Ovaj Anišićev doprinos skladbama uskrsnog vremena još je jedno od njegovih skladateljskih ostvarenja kojim potvrđuje svoj senzibilitet i znanje, kako u izvrsnom tretiranju teksta i melodije tako i u zvučnosti i koloritu orkestra, navodi se u programu koncerta.

Glazba je lijek

Mons. Beretić je kazao kako zborovi svojim pjevanjem slave Gospodina i vesele zajednicu te dodao kako je glazba lijek; ona opušta, poboljšava raspoloženje, podiže moral i jača osjećaj zajedništva.

»Kad smo radosni, nešto nas tjera da zapjevamo. I svi će biti još radosniji ako zajednički zapjevaju«, kazao je mons. Beretić.

Predsjednik KD-a Ivan Antunović Josip Štefković podsjetio je kako je suradnja crkvenih i gradskih glazbenika još početkom 19. stoljeća udarila temelje glazbene kulture u Subotici.

»Uz radne amplitude, uspone i padove, ta suradnja i dalje traje. Vjerujemo da je ta suradnja i dalje korisna, da ovim obogaćujemo jedni drugi, da će svi sudionici i pokrovitelji biti ponosni što su dio ovog koncerta«, kazao je preč. Štefković.

Tradicija održavanja uskrsnih koncerata u Subotici duža je od tri desetljeća, a prvi takav koncert održan je travnja 1991. upravo u velebnom zdanju subotičke sinagoge. Nakon nedavne temeljite obnove ovoga objekta, ovo je, kako organizatori poručuju, bila prilika ponovno doživjeti i uživati svu raskoš njezinih boja i zvukova.

»Ponosni smo i radosni što smo održali kontinuitet uskrsnih koncerata u Subotici kroz 31 godinu. Ova tradicija odnosi se i na božićne koncerte i stoga su ovi koncerti nešto poput brenda Katedralnog zbora Albe Vidaković. Večerašnji je koncert potvrdio visoke glazbene potencijale svih sudionika. Ova je suradnja nešto prekrasno i do sada nam je ovo programski i konceptualno koncert s najvećim opsegom i težinom izvedenih djela. Nadam se da će se u budućnosti ovo održati na ovako visokoj razini, na radost svih naših sugrađana koji cijene i vole sakralnu glazbu«, izjavio je dirigent Miroslav Stantić.

Koncert Resurrexit u sinagogi održan je pred oko 1200 posjetitelja.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika