Tema Tema

Intenziviranje suradnje zajednički cilj

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić posjetio je u srijedu Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u njihovim sjedištima u Subotici i razgovarao s čelnicima ovih institucija o budućoj suradnji na polju, prije svega školstva, kulture te mogućim prekograničnim projektima.

Radić: Dan vojvođanskih Hrvata u Osijeku

»Mislim da smo jako lijepo, konstruktivno i plodonosno razgovarali o kulturi i obrazovanju Hrvata u Subotici, o tome na koji način tu suradnju još bolje razvijati i intenzivirati. Ono što je bitno je da su Osijek i Subotica gradovi prijatelji još od 2010. godine. Imali smo i projekte prekogranične suradnje, tu su bila i naša kazališta i muzeji i gospodarstvenici. Svakako su most suradnje Hrvati koji žive u Subotici, vrijedni i radišni ljudi koji ovdje rade, koji ovdje žive i ovaj lijepi i bogati kraj još više obogaćuju. Siguran sam da će ta suradnja u budućnosti biti još i bolja«, rekao je Radić te je istaknuo kako je u cilju intenziviranja suradnje između Osijeka i hrvatske zajednice u Subotici za rujan dogovoreno organiziranje cjelodnevnog programa kojim bi se mogla predstaviti jedna lijepa tradicija i kultura u slavonskoj metropoli pod nazivom »Dan vojvođanskih Hrvata« u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Odgovarajući na novinarska pitanja o statusu manjina u Osijeku Radić je rekao kako na području Grada Osijeka djeluju 22 manjine.

»Mi smo multikulturni i multietnički grad, surađujemo izvrsno sa svim manjinama. Imamo dobar odnos i suradnju sa srpskom manjinom u Osijeku također. Recimo sada po pitanju dogradnje i opremanja Društvenog doma na Klisi kao i sa Srpskom ravoslavnom crkvom«, rekao je Radić.

Istaknuo je i da je prvi puta u Subotici i u posjetu hrvatskim manjinskim institucijama te da mu se čini kako je »hrvatska zajednica ovdje proaktivna, dobro posložena i organizirana, da žele sačuvati svoju kulturu, tradiciju i običaje, naravno poštujući zemlju u kojoj žive«.

Vojnić: Puno nam znači podrška

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je rekla kako su pozvali novog gradonačelnika Osijeka Ivana Radića u prvi službeni posjet, jer im »mnogo znači svaka podrška iz Hrvatske, i politička i moralna pa i financijska.

»Hrvati u Srbiji svakako ne bi mogli bez potpore Hrvatske i zato smo i danas izuzetno zahvalni za ovaj posjet. Posjet je bio izuzetno plodonosan i razgovarali smo o budućoj suradnji s HNV-om, prije svega u onim područjima za koja smo zaduženi. Na polju obrazovanja bilo je riječi o izvannastavnim aktivnostima koje naša djeca često realiziraju u Osijeku i okolici i o potpori našim studentima kojih je svake godine sve više u Osijeku. Razgovarali smo o kulturnoj razmjeni, budući da ovdje imamo 40-ak udruga kulture koji često dobijaju pozive za gostovanja u Osijek te i na toj razini možemo surađivati«, rekla je Vojnić.

Vojnićeva je istaknula kako očekuju pozitivan pristup i od predstavnika vlasti u Srbiji:

»Ono što i mi očekujemo jest da i s ove strane čujemo ovakve riječi koje je gradonačelnik izgovorio vezano za dobar odnos s pripadnicima nacionalnih manjina i na neki način poziv je i za gradonačelnika Subotice budući da su Osijek i Subotica već dugo godina gradovi partneri da imamo zaista jedan konstruktivan razgovor i na razini dva grada«.

Ovoga puta susret s gradonačelnikom Subotice nije bio predviđen ali je gradonačelnik Radić istaknuo kako su Osijek i Subotica od 2010. gradovi prijatelji i da očekuje skori susret i s gradonačelnikom Subotice u Osijeku.

»Mi ćemo uskoro imati najveću kulturnu manifestaciju na istoku Hrvatske – Osječko ljeto kulture i kako više nema korona mjera zvat ćemo sve naše gradove prijatelje, pa tako i naš Grad prijatelj Suboticu, odnosno gradonačelnika Subotice. Vjerujemo i nadamo se da će se odazvati na službeni poziv koji ćemo uputiti i da ćemo onda moći popričati i o prekograničnoj suradnji, ali i o svim ovim temama o kojima smo sada razgovarali«, rekao je Radić.

Žigmanov: Suradnja za korist Grada i hrvatske zajednice

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, s kojim se Radić prethodno susreo u sjedištu stranke, rekao je kako je prije 26 godina tadašnji gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić posjetio hrvatsku zajednicu u Subotici.

»Legitimno je da gradonačelnici iz Hrvatske posjećuju institucije hrvatske zajednice, tim prije jer u neposrednoj komunikaciji možemo vrlo jasno iskazati naše stajalište i razumijevanje društvenog položaja te očekivanja u suradnji, kako između dvaju gradova tako i Osijeka i institucija hrvatske zajednice. Vi znate da, kad je u pitanju naš politički segment u društvenom životu imamo cijeli niz prijepora i izazova. Jedan od njih je isključenost iz procesa donošenja odluka, odnosno odsustvo instituta zajamčenih mandata, ono što nacionalne zajednice, pa i srpska u Hrvatskoj, imaju i obilato se njima služe. Mi smo zbog tog deficita isključeni iz procesa donošenja odluka i u Subotici što smatramo i više nego problematičnim«, rekao je Žigmanov.

Istaknuo je kako su tijekom susreta razgovarali o tome na koji način mogu »premostiti suradnju i komunikaciju s institucijama hrvatske zajednice« i što u prekograničnim projektima Grad Osijek »sa svojim razvijenim politikama i praksama« može učiniti da bi se društveni položaj i određeni broj problema s kojima se pripadnici hrvatske zajednice ovdje suočavaju na pozitivni način razrješavaju.

»Dakle, ovaj susret nije ni na koji način usmjeren protiv bilo koje institucije ili instance u Srbiji nego naprotiv, izravnom komunikacijom želimo jasnije posložiti neku vrstu okvira za suradnju i u budućnosti imati plodove i svi građani Grada Subotice ali prije svega i pripadnici hrvatske zajednice. Ivan Radić je predstavnik političke stranke s kojom imamo izuzetnu suradnju i na nacionalnoj i na županijskoj i na gradskoj razini, a to je Hrvatska demokratska zajednica. Mi smo u političkom smislu dio iste obitelji europske pučke stranke i očekujemo da na svim tim razinama vlasti u Hrvatskoj ostvarimo bogatu i za nas plodnosnu suradnju. Na taj način vjerujem pridonosimo i ukupno, razvoju hrvatsko-srpskih odnosa, smirivanju napetosti i slanju vrlo jasne poruke da smo mi kao zajednica, naše institucije, od političke stranke DSHV-a, preko manjinskog samoupravnog tijela HNV-a posloženi tako da dajemo pozitivne primjere i činimo sve što je u našim moćima kada je u pitanju relaksiranje hrvatsko-srpskih odnosa.«

Gradonačenik Osijeka je sa svojim domaćinima obišao i zgradu u kojoj bi trebao biti Hrvatski školski centar.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika