Kultura Kultura

Štefanovićevo djelo živi i danas

Predstavljanje publikacije Fenomen dječjih opera Franje Štefanovića i nova izvedba Štefanovićeve opere Šumska kraljica održano je 8. svibnja u Kulturnoj stanici Egység u Novom Sadu, u okviru programske cjeline Bajke budućnosti programa Novi SadEuropska prijestolnica kulture.

Glavni organizator ovih događaja je Zaklada Spomen-dom bana Josipa Jelačića iz Petrovaradina. Upravitelj Zaklade dr. sc. Darko Polić naveo je kako se hrvatska zajednica sa spomenuta dva projekta vezana za umjetnika iz Petrovaradina, skladatelja i glazbenog pedagoga Franju Štefanovića (1879. – 1924.) predstavlja novosadskoj, ali i europskoj publici jer se oba programa nalaze na službenoj listi programa Europske prijestolnice kulture.

Nova produkcija

Opera za djecu Šumska kraljica, napisana na libreto Mihovila Peitza, nastala je prije 103 godine, a praizvedena je dvije godine kasnije u osnovnoj školi u Petrovaradinu. U novije vrijeme Šumska kraljica oživljena je inicijativom HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina. Dosad je izvođena na srpskom, a u najnovijoj verziji izvodi se na hrvatskom jeziku.

Nova izvedba

Opera Šumska kraljica bit će ponovno igrana u ponedjeljak, 16. svibnja, u Muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu (nova zgrada škole, Bulevar cara Lazara 67). Početak je u 11 sati.

»Zaklada Spomen-dom bana Josipa Jelačića iskoristila je neke tradicije koje su Petrovaradinci gajili i na neki način jednokratno ih pozajmila od HKPD-a Jelačić koji je njegovao Franju Štefanovića kao svog Petrovaradinca«, kazao je Polić.

Redatelj nove operne postavke je Igor Pavlović, dirigentica i glazbena voditeljica je Ana Kovačić, a solisti i zbor učenici su Glazbene škole Isidor Bajić. Kako Polić dodaje, u najnovijem postavu htjeli su uraditi još nešto više i drugačije.

»Napisan je aranžman za gudački kvartet, urađena je nova režija koja je strašno dinamična, ima scenskih pokreta, napravili smo nove kostime… Sva ta produkcija s novim svjetlom, ozvučenjem, snimanjem, financira se iz Fondacije Novi Sad – Europska prijestolnica kulture«, kazao je Polić.

Redatelj Igor Pavlović kaže kako mu je Štefanovićeva opera iz više razloga predstavljala izazov.

»Ovaj projekt je veoma značajan za mene, pokušao sam, koliko sam mogao, redateljski sve uobličiti i dati bajkovitu priču. Prvo je trebalo djeci od 10 do 15 godina usmjeriti koncentraciju, pažnju, ali uspjeli smo uraditi vrlo zanimljivu predstavu. U pitanju je božanstvena glazba koja se sad još ljepše čuje u tom septetu gudačkom, a tu su i božanstveni dječji glasovi koji sve to dodatno obogaćuju«, kaže Pavlović.

Izvođenju Šumske kraljice prethodile su i dvije radionice na temu ekološke održivosti i očuvanja okoliša.

Autentična umjetnička pojava

Publikacija Fenomen dječjih opera Franje Štefanovića urednika Darka Polića najnoviji je pokušaj prikaza kulturno-povijesnog konteksta autentične umjetničke pojave dječje opere skladatelja koji je cijeli svoj život skladao u Petrovaradinu. U publikaciji su zastupljeni stručni i novinski tekstovi vezani uz navedenu temu.

»Fenomen dječjih opera Franje Štefanovića jako je specifičan, jer se o dječjim operama u svijetu govori tek poslije Drugog svjetskog rata. Mi smo pozvali muzikologe i stručnjake koji su to obradili s jednog vrlo ozbiljnog i pozitivnog stanovišta. Publikaciju smo zatvorili tekstom, inicijativom Petra Pifata u kojoj je navedeno da bi se trebala i zašto bi se trebala upravo Šumska kraljica izvesti u programu Europske prijestolnice kulture. Petar je bio taj dobri duh sve vrijeme koji je nažalost prerano preminuo i ovu predstavu posvećujemo njemu«, naglasio je Polić.

K. Ivković Ivandekić

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika