Tema Tema

Usavršavanje uz primjer dobre prakse

Stručni skup za odgojitelje, učitelje i profesore koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku održan je 7. svibnja u Osijeku u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Na ovome skupu, koji je održan u Ugostiteljsko-turističkoj školi, sudjelovao je 31 prosvjetni djelatnik iz Vojvodine, a svima njima, na čelu s predsjednicom Odbora HNV-a za obrazovanje Margaretom Uršal, dobrodošlicu je poželio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać i ravnatelj škole, domaćin Andrej Kristek.

Značaj educiranja

Ovom prigodom župan Ivan Anušić podsjetio je kako Osječko-baranjska županija aktivno sudjeluje u hrvatskoj zajednici u Vojvodini već pet godina, te da sudjeluje i u realizaciji svih bitnijih projekata, ne samo u području obrazovanja i kulture nego i drugih životnih područja, pokušavajući nadomjestiti nedostatak financijskih sredstava.

»Mi smo uz vas, ne samo formalno, nego u svakom smislu. Vaša politička borba u Vojvodini će trajati još, ali neće biti uzaludna«, rekao je Anušić i poručio da i dalje stoji na raspolaganju za podršku i pomoć, te da mu je jasno da je teško provoditi sve programe i projekte, ali da je od iznimne važnosti educirati se i njegovati kulturnu baštinu, kao i sve ono što jedna manjinska zajednica treba imati.

Ravnateljica AZOO Brezak-Stamać je ovom prigodom istaknula da je dolazak odgojitelja i nastavnika iz Vojvodine, koji provode nastavu na materinskom hrvatskom jeziku u Srbiji uzvratni posjet nakon dvije godine pandemije kada se s nastavnicima hrvatske zajednice susrela u Subotici.

»Ovakve edukacije su iznimno važne jer je pravo na obrazovanje na materinskom jeziku u Srbiji realizirano u pet osnovnih škola u Vojvodini, te se hrvatska zajednica s razlogom oslanja na stručna usavršavanja viših savjetnika Agencije za odgoj i obrazovanje kao mjerodavne institucije.«

Margareta Uršal zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu, te istaknula izuzetnu suradnju s Agencijom za obrazovanje iz koje je iznikao i ovaj stručni skup. Također, napomenula je kako odgojitelji, učitelji, nastavnici i profesori koji rade u nastavi na hrvatskom na ovaj način osnažuju svoje kompetencije u području obrazovanja s ciljem da nastava na hrvatskom bude što kvalitetnija.

Predavanja i radionice

Sudionici stručnog skupa, podijeljeni u tri skupine, imali su priliku slušati predavanja, te aktivno sudjelovati u radionicama. Tako su odgojitelji slušali predavanje na temu »Refleksni pristup i dokumentiranje odgojno-obrazovnog procesa u dječjem vrtiću«, koje je izlagala viša savjetnica za predškolski odgoj Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Luja Zamečnik, dok je na temu »Elementi Montessori pedagogije u inkluzivnom ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju« govorila montessori odgojiteljica dječjeg vrtića u Osijeku Jelena Čaić. Uz predavanje i rad u skupinama, uslijedile su i radionice izrade Montessori materijala, te su ovom prigodom odgojitelji razmijenili stečena iskustva.

Pomoćnik ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje mag. prim. educ Igor Rukljač i viša savjetnica u AZOO-a mag. prim. educ Biljana Petljak-Zekić proveli su stručno-pedagošku radionicu »Digitalno poučavanje u razrednoj nastavi«, čiji su sudionici bili učitelji razredne nastave.

U isto vrijeme učitelji i predmetni nastavnici imali su predavanje na temu »Hrvatski jezik – čitalačka pismenost u kurikulskom kontekstu« koje je održala izv. prof. dr. sc. Vesna Budinski s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon stručnog skupa sudionici iz Vojvodine imali su mogućnost obilaska Osijeka, osječke Tvrđe, i drugih znamenitosti. Odlazak u Osijek organiziran je od strane Odbora HNV-a za obrazovanje i udruge Naša djeca, a potpomognut je od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Ž. V.

Škola za primjer

Ugostiteljsko-turistička škola u Osijeku osnovana je 1956. godine i obrazuje zanimanja: kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist. Po riječima ravnatelja Andreja Kristeka škola godišnje ima oko 600 učenika, što je karakterizira kao jednu od najvećih ugostiteljsko-turističkih škola u ovoj regiji, ali i na razini cijele Hrvatske.

Ova srednja strukovna škola imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju još 2018. godine od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim redovitog programa strukovnog obrazovanja, u ovoj školi učenici imaju i stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje, te uz teoriju imaju i redovitu praksu, tijekom školske godine, ali i tijekom ljeta. Od učenika smo saznali i to da se škola povezuje i s ugostiteljskim objektima te nakon školovanja najbolji lako pronalaze posao.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika