Kultura Kultura

Svaka fotografija – priča za sebe

Nakon više mjesta u Bačkoj te susjednoj Mađarskoj, izložba fotografija Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige priređena je i u Baču, u predvorju Narodne biblioteke Vuk Karadžić. Izložbu čini četrdesetak portreta nastalih u proteklih nekoliko desetljeća diljem Bačke. Fotografije su crno-bijele i u kolor tehnici.

Bačke poveznice

Publiku i goste na otvorenju pozdravila je zamjenica predsjednika Općine Bač Marina Balaban, izrazivši zadovoljstvo što je njihovo mjesto ugostilo »ovako lijepe fotografije«, od kojih, kako je citirajući Jurigu dodala, »svaka priča neku svoju priču«.

Govoreći o izložbi, autor Augustin Juriga je kazao kako fotografije govore same za sebe.

»Govore i što sam mislio kad sam ih slikao, što se događalo, jako su bitni momenti«, dodao je on.

Također, pojasnio je i kako je nastala fotografija koja krasi naslovnicu kataloga bačke izložbe. Na fotografiji je 80-godišnji mještanin Antun Azaševac zvani Šerif koji drži staru fotografiju Bačke tvrđave.

»Prošle godine sam bio u Baču, da vidim ovaj prostor. Tada su me Stanka i Pišta Čoban vodili po mjestu i odveli do Bačke ulice kod gospodina Antuna. I kroz priču, on mi kaže da ima staru fotografiju Bača iz vremena dok je još bilo vode u Mostongi. Osjetio sam da je to moment kada trebam napraviti ovu fotografiju. Ima jedan detalj, fotografija je crno-bijela, a ima fleku koja je u boji«, ispričao je Juriga.

Juriga se dotaknuo i svojih veza s Bačom.

»U Baču sam bio još davno, s danas pokojnim povjesničarom umjetnosti Belom Durancijem. Tada tvrđava još nije bila restaurirana. Onda se moglo popeti; popeo sam se te s platforme gledao u krug, što je bio snažan dojam, i tada sam počeo promatrati fotografiju na neki drugi način«, prisjetio se Juriga.

Lica – odraz duše

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata inicirao je izložbu Lica Bačke koja je prikazana u brojnim mjestima spomenute regije. Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je govoreći o Juriginim radovima kazao kako je Bačka »neka vrsta okvira naših života«, a da su lica odraz duše, kao i ono što nas čini vizualno najautentičnijim.

»Lica u Bačkoj su lica sa snažnim biljezima i tragovima života; ima tu usamljenosti, nostalgije, posebice kod starijih, njihovi pogledi odzvanjaju tugama, izborani su brigama, ali ima i onoga što je dobro u životu, ima tu i radosti i nade. Majstorski izdvojen trenutak na Juriginim fotografijama govori nam puno i o tim licima i o ambijentima u kojima su fotografirana. Gledajući se u lica učimo, pamtimo ono što nam ona kazuju. Ove fotografije su odrazi sudbina, kao primjera ili opomena za nas gledatelje«, kazao je Žigmanov.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika