Tema Tema

»Od kuće do škole – od škole do kuće…«

O brojnim pogodnostima kada je u pitanju cjelovita nastava na hrvatskom jeziku pisali smo već nebrojeno puta, a među njima je svakako i jedna od najvećih – prijevoz učenika od kuće do škole i nazad. Prijevoz je namijenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda koji su udaljeni od škola u kojima se provodi nastava na hrvatskom jeziku, a svakodnevno se odvija na četiri linije, te se prijeđe oko 80 km. Trenutno ga koristi 44 djece, a godišnje košta oko tri milijuna dinara.

Jasno je da taj novac treba i osigurati, a to pomaže jedanaest lokalnih samouprava Vukovarsko-srijemske županije, koje na godišnjoj razini osiguraju nešto više od 10.000 eura. Šest načelnika općina, koje pomažu prijevoz posjetili su Suboticu 26. travnja i skupa s djecom i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća obišli dio putanje koju djeca svakodnevno prolaze.

Nastavlja se s potporama

Nakon sastanka koji je održan u Hrvatskom nacionalnom vijeću, kom su nazočili gosti iz Hrvatske i predstavnici HNV-a, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je podsjetila kako Hrvatsko nacionalno vijeće ima niz poticaja koji se tiču obrazovanja, a »jedna od velikih stavki i u proračunu, ali i od značaja za roditelje i djecu« jest prijevoz učenika koji se odvija na relacijama od Palića, Čantavira, Tavankuta i Malog Bajmoka do osnovnih škola Matko Vuković i Ivan Milutinović.

»Prijevoznici voze djecu od kuće do škole i natrag do kućnog praga, što je velika pomoć roditeljima. Smatramo da je to dobra stvar, jer to su djeca nižih razreda koja bez ovakve pomoći ne bi bila u mogućnosti pohađati nastavu na hrvatskom jeziku budući da nastavu imamo u samo dvije centralne škole u Subotici, te i u okolnim mjestima: Mala Bosna, Tavankut i Đurđin«, kazala je Vojnić i dodala kako će ova potpora biti osigurana i od naredne školske godine, baš kao i sufinanciranje srednjoškolskih karata te pojedinačnih zahtjeva od učenika koji žive na daljim relacijama.

Općine koje pomažu prijevoz

Jedanaest općina Vukovarsko-srijemske županije koje pomažu prijevoz su: Bogdanovci, Ivankovo, Stari Jankovci, Vrbanja, Andrijaševci, Lovas, Tompojevci, Tovarnik, Bošnjaci, Vođinci i Gunja, prijevoz učenika u cjelovitoj nastavi pomažu i gradovi Vukovar i Vinkovci.

Ovim povodom predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je izjavio kako načelnici općina Vukovarsko-srijemske županije izdvajanjem svojih financijskih sredstava pomažu rješavanje dijela izazova s kojim se obrazovanje na hrvatskom jeziku u Srbiji suočava, a to se prvenstveno odnosi na besplatan prijevoz učenika koji su udaljeni od škola. Ono što je Žigmanov također naglasio jest podatak da Grad Subotica pomaže i financira obrazovanje na srpskom jeziku u Hrvatskoj i da su to legitimne pojave kada je u pitanju podrška nacionalnim zajednicama. Po njegovim riječima dolazak načelnika općina je gesta koja ima i snažnu poruku.

»Ona govori da nismo sami, a s druge strane, mi se uz ovakvu potporu očitujemo kao zajednica koja je sposobna organizirati i realizirati ovako složene pothvate. Treba nam samo dati mogućnost«, kazao je Žigmanov.

Podrška obrazovanju na hrvatskom

Načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević kaže kako lokalne jedinice u Vukovarsko-srijemskoj županiji prepoznaju značaj prava nacionalnih manjina, budući da njihovu općinu čini značajni broj pripadnika srpske i mađarske nacionalne manjine kojima su osigurana brojna prava. »Smatramo da su prava i vrijednosti nacionalnih manjina odraz društvenih prilika. Upoznati smo s položajem Hrvata u Srbiji i smatrali smo da malim sredstvima možemo pomoći njihovim aktivnostima«, rekao je Sudarević.

Zamjenik gradonačenika Vukovara Filip Sušac najavio je da će ta lokalna samouprava sudjelovati u ovom programu i ove godine. Cilj njegova dolaska, kako je kazao, je da u ime Grada Vukovara iskaže potporu Hrvatima u Srbiji, te da se upozna s položajem ovdašnjih Hrvata.

»Vukovar je specifičan grad koji ima veliku srpsku zajednicu i kada bismo je usporedili s položajem Hrvata ovdje, ima puno viši standard i puno veća prava. Naša želja je da Hrvati u Srbiji imaju ista ona prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj i nadam se da ćemo kroz suradnju, sastanke i brojne projekte doći do te razine. Država je dužna pomagati ostvarivanje manjinskih prava, brojna pitanja glede hrvatske manjine su tu često sporna, poput zastupničkih mjesta u Saboru, u gradskim i općinskim vijećima koja su u Hrvatskoj manjinama garantirana zakonom«, kazao je Sušac.

Gosti iz Hrvatske su se ovom prigodom vozili učeničkim autobusom na relaciji OŠ Matko Vuković – Klisa (mjesto nadomak Subotice), a za njih je priređen i program u Mjesnoj zajednici Verušić gdje ih je uz roditelje dočekao predsjednik MZ Verušić Martin Gabrić koji je ovom prilikom zahvalio svima što pomažu prijevoz djece koja žive na salašima izvan Subotice, rekavši kako na teritoriju ove Mjesne zajednice Hrvati čine 80 posto od ukupnog stanovništva.

Prigodnim recitacijama i pjesmama uz tambure djeca su zahvalila što imaju osiguran prijevoz do škole, koji im je ujedno i mjesto za druženje tijekom puta.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika