Aktualno Aktualno

Susret s primorskim Bunjevcima

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ susreli su se u Novom Vinodolskom s ministrom mora, prometa i infrastruktire Olegom Butkovićem, županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Novog Vinodolskog Tomislavom Cvitkovićem. Tijekom prijema u gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji Županije i Grada s hrvatskom manjinom u Srbiji, te o položaju hrvatske zajednice u Srbiji.

Bunjevačka poveznica

Ministar Butković kazao je kako je poveznica pripadost subetničkoj skupini Bunjevaca, kojoj pripadaju i Hrvati u Vojvodini i Primorsko-goranskoj županiji.

»Sve nas veže bunjevačka crta, pa smo u tom smislu prije desetak godina, a na inicijativu akademskog slikara Ivana Balaževića, posjetili vas, povezali te mostove. Znamo kako vam je tamo. Međutim, sve ono što radite u tim okolnostima, borite se za prava Hrvata u Srbiji i Vojvodini, je nešto što je nama u Hrvatskoj jako bitno. U tom smislu Vlada Hrvatske i predsjednik Vlade i svi mi činimo maksimalno koliko možemo da vam pomognemo. To je i naša zadaća. Isto tako kao što pomažemo Hrvatima u BiH koji se bore za svoj ravnopravni status. Ta borba je teška, ali ovakvi mostovi između Novog Vindolskog i Subotice ili Tavankuta mislim da mogu pridonijeti da Hrvati budu i zastupljeniji i da imaju onakva prava kakva ima srpska manjina u Hrvatskoj. U tom smislu čestitam Tomislavu Žigmanovu na ulasku u Skupštinu Srbije. Mislim da je to velika stvar, jer kada si tamo gdje se donose odluke, kada se tvoj glas čuje, onda je to jako bitno u borbi Hrvata u Srbiji. U vlasti sam 6,5 godina i mi smo u koaliciji sa zastupnicima srpske manjine i imamo izvrsnu suradnju. To je jedan nivo koji je Hrvatska razvila posljednjih dvadesetak godina, gdje su sve manjine u vladajućoj strukturi. Na taj model trebale bi se ugledati i susjedne zemlje«, kazao je Butković.

On je podsjetio na zajedničke projekte koji su do sada realizirani s hrvatskom zajednicom u Srbiji.

»Drago mi je da djeca dolaze u Novi Vinodolski, koji je uvijek bio dobar domaćin. Ideja je da jedna zgrada u Novom Vinodolskom bude vaš prostor. Na tome smo zastali, ali vjerujem da ćemo to sada ubrzati«, istaknuo je Butković.

»Drago mi je da se susrećemo u Novom Vinodolskom, gradu koji je ishodište Bunjevaca. Igrom slučaja sva trojica nas, koji smo vaši domaćini, smo Bunjevci. Drago mi je da smo u gradu Mažuranića, Vinodolskog zakonika. Manjine moraju biti most suradnje među narodima. Kako hrvatska manjina u Srbiji, tako i srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Ima prijepora koji su iz ovih bližih vremena u povijesti, ali vjerujem da se pametnom politikom svih nas ti odnosi mogu unaprijediti«, kazao je župan Komadina.

Ključna potpora matične države

Predstavnici vojvođanskih Hrvata zahvalili su na gostoprimstvu, te pomoći hrvatskoj zajednici u Srbiji. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić podsjetila je na brojne projekte potpore Hrvatima u Srbiji.

»Zahvaljujući toj potpori Vlade Hrvatske gradi se Hrvatska kuća od 1.000 četvornih metara, Primorsko-goranska županija je pomagala Festival bunjevački pisama, naša djeca u Novom Vinodolskom ljetuju od 2002. godine. Drago nam je čuti da niste zaboravili ni one stare projekte, jer zaista nam je to značajno, jer u obrazovanju na hrvatskom imamo više od 1.000 djece«, kazala je Vojnić.

Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je podcrtao ključnu potporu iz Hrvatske.

»Boravak ovdje za nas je pozitivni poticaj da istrajavamo u onome što činimo. Neki puta nije lako. Ključne su poruke, geste, neki puta i financijski inputi koje dobivamo iz Hrvatske. Osim Vlade, županija i gradova, hoćemo vidjeti kako i na mikroplanu raditi razmjenu kulturnih sadržaja, njegovanje bunjevačkog govora«, kazao je Žigmanov.

»Došli smo pokazati da smo zajedno i da znamo gdje pripadamo. Imali smo i do sada susrete, suradnju. Pomoć grada Novog Vinodolskog, tadašnjeg gradonačelnika, a sada ministra koji je pomagao naše brojne generacije koje su ljetovale u Novom Vinodolskom. Mislim da im je taj boravak usadio privrženost zavičaju«, kazao je ravnatelj Hrvatske riječi Ladislav Suknović.

Predstavnici Hrvata iz Srbije obiši su i Krivi Put, u senjskom zaleđu, gdje živi skupina primorskih Hrvata Bunjevaca.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika