Aktualno Aktualno

Da svaka udruga ima pristojna sredstva za rad

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) na osnovu svojih ovlasti u području kulture pomno prati situaciju u kojoj se nalaze udruge kulture hrvatske zajednice u Srbiji.

Na samom početku mandata ovog saziva 2019. godine posjećene su gotovo sve udruge i popunjeni su upitnici koji su poslužili da se stvori uvid u potrebe i izazove s kojima su one suočene. Kao glavni izazovi uočeni su nedostatak prostora za rad, nedovoljna tehnička opremljenost, nedovoljna financijska sredstva, nedovoljni kadrovski potencijali i drugo.

HNV se uključio u rješavanje svih tih problema koliko je mogao. Tako je davana logistička potpora u pokušajima da se osiguraju prostori za rad u vidu izrade elaborata i osiguravanje financijskih sredstava za otkupe kuća, za obnovu postojećih prostora, a kao najveći pothvati su otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u kojoj će svoje aktivnosti moći prezentirati udruge iz Novog Sada i Petrovaradina i osiguravanje prostora u Beogradu za udruge iz glavnog grada i okolnih mjesta.

Na polju tehničkog opremanja Fondacija Cro-Fond je osigurala dio sredstava i pokušat će ta sredstva još uvećati, pa će do polovice ove godine organizirati natječaj i podijeliti opremu udrugama.

U dijelu financijske potpore udrugama HNV je pored onih sredstava koja su osiguravana za kupovinu i obnove prostora vodio statistiku o financijskim sredstvima koje su udruge ostvarivale na natječajima i pokušalo biti korektiv da bi svaka udruga imala pristojna sredstva za rad, bilo kroz davanja mišljenja na natječaje bilo kroz natječaj HNV-a. Taj posao nije nimalo lak, jer HNV na pojedine natječaje ne može utjecati, kao što je natječaj Središnjeg državnog ureda i pojedini natječaji gradova i općina, a na njima se dodjeljuju prilično velika sredstva.

Analizom količine financijskih sredstava i aktivnosti udruga kroz broj odjela, manifestacija i nastupa, smatramo da je raspodjela u velikoj mjeri pravična. Odstupanja postoje i ona koja su po našoj ocjeni prevelika HNV će u ovoj godini kroz davanja mišljenja na natječaje pokušati ublažiti. Često je problem i u nedovoljnoj projektnoj aktivnosti udruga, dok su druge u tom dijelu natprosječno aktivne, ali to ne prati i povećanje aktivnosti tih udruga. Analiza pokazuje da su udruge iz Subotice i okolice po ovoj evidenciji dobile 50 posto sredstava, iz područja Sombora 16 posto, iz Srijema 12,6 posto, Beograda 9 posto, Podunavlja 4 posto, Novog Sada 4, Banata 2,7 i uže Srbije 1,3 posto.

Zaključak je da nikako ne stoje neke zlonamjerne tvrdnje da HNV nekog više protežira, a nekog manje već da se prilikom davanja mišljenja na natječaje i raspodjele sredstava po svom natječaju vodi logikom da svaka udruga ima pristojna sredstva za rad što je iz ove analize i razvidno.

Lazar Cvijin, predsjednik IO HNV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika