Aktualno Aktualno

DSHV u budućoj Vladi?

»Hrvat prvi put u povijesti ulazi u vladu Srbije, Vulin na izlaznim vratima?«, naslov je članka objavljenog 22. travnja u zagrebačkom Jutarnjem listu, čije navode su prenijeli i mnogi drugi mediji u Srbiji i Hrvatskoj.

»Srbija bi prvi put u povijesti u svojoj vladi mogla imati i predstavnike hrvatske nacionalne manjine, nakon što je Tomislav Žigmanov, lider Hrvata u Srbiji, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i prvi na listi koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani izborio mandat u novom sazivu Narodne skupštine«, navodi se u tekstu.

Dodaje se kako je o tome govorio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić u nedavnom razgovoru za Pink, kada je, odgovarajući na pitanje o odnosima u regiji, rekao kako će biti slobodan da i s Hrvatima razgovara o njihovom sudjelovanju u Vladi, iako ga »stalno napadaju iz Hrvatske«.

Tomislav Žigmanov je rekao za Jutarnji da službeni razgovori još nisu počeli, »ali je istina da u javnosti postoje sadržajne poruke iz vrha vlasti kako bi se u nekoj budućoj proeuropskoj vladi našli i predstavnici nacionalnih manjina u Srbiji, a u tom se kontekstu spominje i hrvatska zajednica«.

»Mi ne bježimo od razgovora o takvom aranžmanu, koji bi se naravno mogao i okončati pozitivnim ishodima uz određene vrlo jasne pretpostavke, a to je da se dogovorimo oko nekoliko ključnih ideološko-političkih pitanja i da se donesu konkretni programi podrške kada je u pitanju rješavanje problema i interesa hrvatske zajednice u Srbiji«, pojasnio je Žigmanov.

»Važno je pitanje integracije manjina, a onda i hrvatske zajednice u srpsko društvo, kao i isključivanje podrške takozvane bunjevačke nacije od države i priznanje zločina nad Hrvatima u Vojvodini tijekom 90-ih uz primjereno memoriranje i uspostavu komemorativnih praksi«, riječi su Žigmanova koji se navode u članku.

Srbija, naglasio je Žigmanov, nije Hrvatska kada je u pitanju rješavanje problema nacionalnih manjina, tako da su oni uvijek na nekom početku, a ovo bi bila snažna poruka i način da se možda odmrznu i politički odnosi između Hrvatske i Srbije, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

H. R.
 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika