Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ekskurzija učenika iz Srijema

Na jednodnevnu ekskurziju u Suboticu 19. travnja uputili su se učenici osnovne i srednje škole iz Srijema koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Prva destinacija u obilasku bila im je Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje su ih dočekali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal, predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin i međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.

Po riječima nastavnika Hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture Daria Španovića, većina djece je iz Srijemske Mitrovice, ali su im se u ovoj ekskurziji pridružili i učenici iz Ljube, Sota i srednjoškolci iz Petrovaradina.

»Svi oni pohađaju spomenuti izborni predmet, a ovoga puta smo ujedinili snage, te svi skupa krenuli u Suboticu. Ekskurzija je predviđena za mlađu djecu, ali je ostalo mjesta, pa smo odlučili povesti i starije učenike«, kaže Španović.

U ovoj školskoj godini izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici, kada je u pitanju osnovna škola pohađa 42 djece, dok u srednjoj školi ima 24 učenika. Srednjoškolci nastavu imaju u HKC Srijem podijeljeni u dvije skupine, a tu dolaze i srednjoškolci iz Sota i Ljube, dok osnovci nastavu imaju u svojim školama. Izborni predmet se u četiri osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici izučava od 2009. godine, a broj djece se prepolovio.

»Na samom početku, 2009. godine, imali smo 84 učenika, a sada je 42. Svima je jasno kako je danas sve ukupno manje djece, ne samo pripadnika hrvatske zajednice, nego kompletno. To se vidi i po broju učenika u odjelima. Svake godine iz nastave ode sedam-osam osmaka, a dođe svega tri-četiri prvaša«, kaže Španović.

Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Sotu se počeo izučavati prije desetak godina kada je bilo 15 učenika, a danas je svega tri.

»Nažalost, broj stanovnika u selima po Srijemu se iz godine u godinu smanjuje, a samim time i broj mladih i djece. To se osjeti i na našoj skupini, a i naredne godine ne obećavaju svjetliju budućnost. Svake godine strijepimo od gašenja, ali zahvaljujući dobroj volji naše ravnateljice, grupa se održala. Mi u Sotu imamo samo područnu školu od prvog do četvrtog razreda, a već u peti razred djeca idu u Šid«, priča nastavnica hrvatskog jezika i diplomirana teologinja Ana Hodak i pojašnjava kako se Hrvati u Sotu najviše okupljaju oko crkve, a čine oko 30 posto stanovništva, koje je uglavnom starije populacije.

Po njenim riječima, Soćani su aktivni članovi HKD-a Šid, te su dulje vrijeme bili nosioci aktivnosti.

»Sve je to nekako povezano i ispreplitano, hrvatski jezik, društvo i crkva su pridonijeli da opstanemo, te se i sada držimo svi na okupu koliko možemo«, kaže Ana Hodak.

Učenička ekskurzija organizirana je uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i HKC-a Srijem, te po riječima Margarete Uršal spada u jednu od redovitih izvannastavnih aktivnosti koje organizira prof. Dario Španović za svoje učenike. Iako su prijašnjih godina njihove ekskurzije bile usmjerene prema Hrvatskoj, zbog neizvjesnih epidemioloških mjera i prelaska granice, ovoga puta odlučili su obići Suboticu. Tako su tijekom dana učenici osim HNV-a posjetili subotičku katedralu sv. Terezije Avilske, Gradsku kuću, te prošetali gradom i obišli Palić i Zoološki vrt.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika