Aktualno Aktualno

Obnova spomeničke baštine Hrvata u Petrovaradinu

U Novom Sadu je, pod predsjedanjem zamjenika gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, 19. travnja održana sjednica Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Grada Novog Sada. Na sjednici su se članovi međusobno informirali o dosadašnjem tijeku započetih projekata te ukazali na zastoje i izazove u daljnjem provođenju ranije dogovorenoga.

Zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić potvrdio je da će se u financiranje treće i posljednje etape radova obnove unutarnjeg dijela spomen-doma bana Jelačića uključiti Pokrajinska vlada i da će ona biti provedena po projektu koji je ranije sačinio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, po kome je obnova i do sada provođena. Ravnatelj Zavoda Siniša Jokić kazao je da su započeti radovi na zaštiti drvenih elemenata enterijera crkve sv. Jurja. Veliki izazov je uništavanje crvotočine koja je zahvatila sve elemente, od oltara do mobilijara. Taj je posao započelo novosadsko poduzeće Ciklonizacija u suradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i stručni nadzor Gradskog zavoda. Članovi su informirani i da je Gradski zavod započeo izradu projekta vanjske obnove crkve sv. Jurja. Navedeni su i problemi u tom poslu: drenažni sustav oko crkve ne funkcionira, vlaga probija u crkvu i zgradu samostana. Drugi korak je snimanje konstrukcije krova, koja nikada nije tehnički snimljena, te obnova krova, a nakon njega i pročelja. Spomenuto je da će radovi na ovoj crkvi trajati dvije godine. Spomenut je i značaj svetišta Gospe Tekijske za hrvatsku zajednicu, te je zaključno da će se nastaviti komunikacija i planiranje finaniciranja obnove crkve na svim razinama vlasti, u suradnji s Crkvom. Grad Novi Sad će izdvojiti sredstva za ovaj objekt.

Član radne skupine Darko Polić pokrenuo je problem izrade planske dokumentacije za Stari Majur u Petrovaradinu. Naglasio je da izrada elaborata o zaštiti kasni, te da je u nastavku važna žurna potpora za ubrzavanje procedure, jer obustava izdavanja uvjeta gradnje (privremena zaštita) ističe 18. lipnja, a plan detaljne regulacije može biti razmatran i usvojen vjerojatno tek na jesen. Polić je podsjetio da prijedlog za zaštitu novomajurske crkve sv. Roka s grobljem i kalvarijom treba proslijediti u dalju proceduru zaštite jer je elaborat već završen. Staromajurska crkva Uzvišenja sv. Križa je također u statusu prethodne zaštite, te, iako elaborat nije završen, ipak treba sagledati što se može učiniti na njezinoj formalnoj zaštiti.

Član skupine Siniša Jokić je podsjetio na uspješnu suradnju oko obnove obje ograde i kapije staromajurske crkve te da slijedi uređenje i obnova kipova i partera porte crkve Uzvišenja sv. Križa. Svi članovi su pozitivnim ocijenili završenu obnovu nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu, a predstavnici hrvatske zajednice su pozvani da predlože koji se još nadgrobni spomenici istaknutih Hrvata mogu staviti na listu obnove tijekom tekuće godine.

M. T.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika