Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Tambura(ši) na zavidnoj razini

Druga polovica ožujka bila je rezervirana i za brojna natjecanja tamburaša, koji su se i ovoga puta pokazali u najboljem svjetlu. Pokazali su što se sve radilo tijekom ove školske godine, ali i godinama unazad. Da ustrajan rad uvijek donosi uspjeh.

Tamburaši iz Muzičke škole u Subotici, Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama i Muzičke škole Petar Konjović, Sombor – odjel tambure na hrvatskom jeziku u Monoštoru, vratili su se kući s ponosom na licu, a u ruci s diplomama i medaljama.

Pokrajinska razina

Festival vojvođanske tambure u Bačkoj Palanki održan je 16. ožujka u dvorani Muzeja grada, te u organizaciji aktiva nastavnika tambure, Muzičke škole Stevan Hristić u Bačkoj Palanki, kao i Kulturno-umjetničkog centra grada.

Ove godine, na 18. Festivalu prvi puta sudjelovali su i učenici iz Monoštora koji su osvojili zapažene nagrade u svojim kategorijama. Tako su Ana Kusturin, Vanja Zetović i Eva Kusturin osvojile I. nagrade, s tim da je Eva u svojoj kategoriji ponijela i laskavu titulu najbolja među najboljima. Na njih je osobito bio ponosan njhov mentor, profesor Marko Parčetić.

Zapažene rezultate postigli su i učenici niže i srednje Muzičke škole iz Subotice:

Ana Perčić (II. omš) 1/2. nagrada – klasa Vojislav Temunović

Anđela Horvacki (III. omš) 1/1. nagrada, srebrna medalja – klasa Mira Temunović

Božidar Cvijin (V. omš) 2/1. nagrada – klasa Sonja Berta

Marko Crnković (V. omš) 2/2. nagrada – klasa Sonja Berta

Marija Cvijin (V. omš) 1/2. nagrada – klasa Sonja Berta

Iva Monar (I. smš) 1/2. nagrada – klasa Mira Temunović

Péter Pálfi (I. smš) 1/3. nagrada – klasa Vojislav Temunović

Marko Kujundžić (III. smš) 1/1. nagrada – klasa Mira Temunović

István Szakács (IV. smš) 1/1. nagrada – klasa Sonja Berta

Strahinja Segedinski (IV. smš) 1/2. nagrada – klasa Milan Pridraški

Osim solista, koji su nastupili uz klavirsku pranju Saške Pankalujić i Viole Bíró, na ovom natjecanju predstavili su se i komorni sastavi Triola – 1/3. nagrada, klasa Milan Pridraški i komorni sastav Lapo-lapo – 1/1. nagrada (100 poena) brončana medalja, klasa Mira Temunović i Dječji tamburaški orkestar Muzičke škole – 1/1. nagrada (100 poena) u klasi Mire Temunović.

Međunarodno natjecanje

Osmo Međunarodno natjecanje tamburaša održano je od 28. do 30. ožujka u Hrvatskoj u Glazbenoj školi u Požegi, koja je svake parne godine organizator, dok su suorganizatori Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevčaki pisama. Već sljedeće godine situacija će biti obrnuta, kada će domaćin biti Subotica.

Tijekom tri dana natjecalo se čak 103 solista na bisernici (E-prim) i na braču (A-basprim), te 11 komornih sastava, i to u uzrastu osnovne i srednje glazbene škole, dok su se trećega dana natjecali studenti glazbenih akademija u Zagrebu i Osijeku – s odsjeka tambure.

Ovome natjecanju prisustvovale su brojne škole iz Hrvatske, te škole iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Nastupili su tamburaši glazbenih škola iz: Virovitice, Banja Luke, Vinkovaca, Požege, Đakova, Subotice, Valpova, Slatine, Samobora, Varaždina, Osijeka, Siska, Sesveta, Križevaca, Kutine, Marije Bistrice, Slavonskog Broda, Kutjeva, Pakraca, Vukovara, Zaboka i Zrenjanina, te članovi HGU Festival bunjevački pisama.

Na svečanom otvorenju Festivala, ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević je među ostalim rekao kako su se protekla dva desetljaća »tamburaši angažirali, iz pepela podigli i došli na jednu zavidnu razinu«, te je podsjetio kako je sada na muzičkim studijima smjer tambure ravnopravan s drugim smjerovima i drugim instrumentima, a ove godine su se prvi puta natjecali i studenti, njih sedmero.

Tijekom ova tri dana upriličena su i dva koncerta na kojima su svirali asistenti s akademija u Zagrebu i Osijeku, Vice Zirdum i Marko Blašković.

Na ovome Međunarodnom natjecanju zapažen nastup imali su:

Ana Perčić (II. omš) 2. nagrada – klasa Vojislav Temunović

Anđela Horvacki (III. omš) 1. nagrada, srebrna medalja – klasa Mira Temunović

Péter Pálfi (I. smš) 1/3. nagrada – klasa Vojislav Temunović

Iva Monar (I. smš) 2. nagrada – klasa Mira Temunović

Marko Kujundžić (III. smš) 2 nagrada – klasa Mira Temunović

Komorni sastav – oktet Lapo-lapo 1. nagrada, brončane medalje – klasa Mira Temunović.

Po ustaljenim propozicijama sudionici se mogu natjecati u dvije podkategorije: klasičnoj i folklornoj, a svi iz Subotice su ove godine nastupili u klasičkoj podkategoriji.

Kako su ovogodišnji organizatori iz Požege ocijenili, iza njih je još jedan uspješan projekt, a ujedno su najavili da već sljedeće godine dolaze na natjecanje u Suboticu.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika