Aktualno Aktualno

Žigmanov ponovno u parlamentu

»Sve ono što smo činili u predizbornim aktivnostima, od kampanje do nastupa u medijima, i sve ono što smo učinili da pitanje položaja i hrvatske zajednice i naše političke platforme stavimo u fokus javnosti urodili su očekivanim rezultatima te je lista 'Zajedno za Vojvodinu' u okviru koje je nastupao i DSHV dobila dva zastupnička mandata. Tako ću i ja kao nositelj te liste u sljedećem sazivu Narodne skupštine imati status zastupnika što je i za DSHV i hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji izuzetno važno jer ćemo biti dio institucionalnih okvira kada je u pitanju i artikulacija interesa pripadnika hrvatske zajednice i zaštita našeg položaja i ostvarivanja različitih inicijativa i sadržaja u području manjinskih prava i razvojnih procesa«, rekao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov na konferenciji za medije održanoj u sjedištu stranke u Subotici a u povodu jučer održanih parlamentarnih izbora.

Žigmanov se požalio na slabu vidljivost u lokalnim medijima koji nisu, kako kaže, bili zainteresirani za praćenje njihovih aktivnosti, ali da su taj deficit uspjeli nadomjestiti na medijima s nacionalnom frekvencijom. Rekao je da su u sredinama gdje su Hrvati zastupljeni u većem broju bili mahom na drugom mjestu po broju osvojenih glasova, odmah iza Srpske napredne stranke, a u sredinama u kojima su manje zastupljeni na trećem mjestu.

Čestitke od Plenkovića i Grlića-Radmana

Ulazak Tomislava Žigmanova u Narodnu skupštinu iznimno je važno za zastupljenost Hrvata u Srbiji, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković komentirajući rezultate srbijanskih izbora. Plenković je jutros telefonski razgovarao s Žigmanovim i čestitao mu na uspjehu te dodao kako hrvatska Vlada nastavlja kvalitetnu suradnju njim i s Hrvatskim nacionalnim vijećem predvođenim Jasnom Vojnić, kao i realizaciju svih bitnih projekata kojima će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji.

Žigmanovu je čestitao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, ali i upozorio kako unatoč osvojenom mandatu »ovi izbori još su jedni na kojima Srbija nije ispunila odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005.« Naglasio je i da će vlada nastavitii da insistira na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti.

Nasrtaji u kampanji

Žigmanov je naveo kako je kampanji bilo pokušaja opstrukcije i »nasrtaja i na njega i na DSHV« od strane jedne druge manjinske stranke, a zatim i od »jedne 'ad hoc' grupacije« dan prije izborne šutnje.

»Mi smo stranka koja poštuje demokratske standarde i načela u djelovanju otvoreni smo i djelujemo transparentno, za svaki razgovor smo raspoloženi i ne vidim ni jedan razlog zašto je Demokratska zajednica Hrvata putem medija pozvala DSHV na zajedničko političko djelovanje, niti pak one koji nisu znali što hoće u političkom polju i koji su došli s margine hrvatskog društvenog i političkog prostora i napravili neku vrstu nemira kada je u pitanju ono što je DSHV učinio ili pak htio učiniti«, rekao je Žigmanov i dodao kako su predstavnici diplomacije »na više nego neprimjeren način učinili korake koji su vjerojatno nanijeli štetu koja nije trajna ali je značajna«.

Potencijalna suradnja

Odgovarajući na pitanje s kime planira surađivati, Žigmanov je rekao kako će razgovarati sa svima onima koji imaju pozitivan odnos prema ključnim političkih zahtjevima DSHV-a ali da imaju i crvene linije i da neće surađivati sa strankama s krajnje desnog političkog spektra.

Pozitivna Vučićeva poruka

Na koncu je dodao kako su radosni što će biti dio institucije u kojoj se raspravlja i odlučuje i o položaju Hrvata te se pohvalio kako je i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom postizbornom obraćanju »obradovan činjenicom« što je Žigmanov narodni zastupnik.

»To je vrlo jasna poruka pripadnicima hrvatske zajednice, bez obzira što imamo probleme integracije u lokalne političke okvire prije svega u Subotici i Somboru, da u Srbiji postoje i politički čimbenici koji hoće spram hrvatske zajednice i njihovih političkih predstavnika graditi pozitivne politike«, kazao je on. 

Teme iz platforme

Na novinarsko pitanje koje će teme i pitanja delegirati u parlamentu Žigmanov je odgovorio da će to biti teme iz političke platforme: »Vrlo ćemo se jasno zalagati za nastavak europskih integracija, za osnaživanje procesa izgradnje vladavine prava, razvijanja demokratskih institucija, razvijanje politika napose manjinskih i uključivanja pripadnika nacionalnih manjina, napose Hrvata u procese donošenja odluka, u institucije, u javni sektor kako bi mogli biti u prilici da odlučujemo o onome što nas neposredno zanima. Inicirat ćemo dijalog s ključnim institucijama u Srbiji i staviti na stol sva naša otvorena pitanja a najurgentnije je pitanje Hrvatskog školskog centra.«

Dodao je da će inzistirati na jednakim politikama spram svih nacionalno-manjinskih zajednica, te je kao negativan primjer iznio činjenicu da nitko od predstavnika lokalnih vlasti nije došao na praznik hrvatske zajednice u Subotici.

J. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika