Aktualno Aktualno

Podrška predsjedniku DSHV-a pred izbore

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas se oglasilo javinim priopćenjem glede predstojećih izbora u Republici Srbiji u kojemu je iskazana podrška Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini.

U priopćenju se navodi  kako je važno da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste svoje demokratsko pravo i izađu na izbore te poziva sve pripadnike hrvatske nacionalne zajednice »da glasuju za listu na kojoj je istaknut kandidat Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i koja je dobila potporu hrvatskih legitimnih političkih predstavnika okupljenih u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji i predvođenih predsjednicom Jasnom Vojnić, ali i većine političkih i društvenih institucija koja okuplja Hrvate iz te države«.

»Političkim predstavljanjem kroz ostvarenje parlamentarnog statusa osigurala bi se uključenost predstavnika i institucija hrvatske nacionalne manjine u političke procese koji ih se izravno dotiču, kao što su institucionalno očuvanje nacionalne kulturne baštine, institucionalno jačanje i financiranje manjinskih hrvatskih institucija, povrata oduzete imovine hrvatskim kulturnim i društvenim institucijama, ali i korištenja pretpristupnih fondova EU«, navodi se u priopćenju.

Ističe se i kako je u ovim izazovnim vremenima više no ikad, potrebno jedinstvo kako bi Hrvati ostvarili što bolji izborni rezultat i tako ostvarili povoljniji politički status - poglavito zbog činjenice da su ovi izbori još jedni izbori na kojima Srbija ne ispunjava najznačajnije odredbe iz bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina potpisanog 2005. godine. Dodaje se kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti inzistirati na implementaciji odredbi iz spomenutog sporazuma i pritom podsjeća kako su dobrosusjedski odnosi i vladavina prava temelj današnjeg procesa pristupanja država kandidata u Europsku uniju.

U priopćenju se zaključuje kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti intenzivno surađivati s hrvatskim političkim predstavnicima, kao i sa snažnom političkom i materijalnom potporom hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika