Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Prvo natjecanje s električnim ekstramobilom

Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta od 2016. godine sudjeluje u projektu Go-Car-Go čiji je nositelj Školski centar iz Ptuja, u okviru kojeg učenici izrađuju tzv. ekstramobile (kartinge) s kojima se potom natječu. Oni su do sada bili na mehanički pogon, a ove godine će se prvi put, na istoimenoj smotri (Go-Car-Go), natjecati s električnim automobilima koji se trenutno izrađuju i trebaju biti gotovi do kraja travnja. Ovim povodom, ravnatelji, nastavnici i učenici iz nekoliko osnovnih škola iz Slovenije prisustvovali su 15. i 16. ožujka radnom sastanku u tavankutskoj školi, uspostavili suradnju sa srednjom Tehničkom školom Ivan Sar te uživali u turističkom obilasku Tavankuta i Subotice.

O projektu i suradnji

Erasmusov projekt Go-Car-Go u kojem sudjeluje i tavankutska škola ove je školske godine prebačen na jednogodišnji Erazmus+ KA2 projekt u okviru kojeg učenici, umjesto mehaničkog, izrađuju električni ekstramobil. U njemu sudjeluju škole iz Slovenije, Hrvatske, Austrije i Srbije (Vojvodine) na način da učenici Školskog centra iz Ptuja izrađuju podvozje (šasiju), BFI Burgenland iz Austrije električni pogon, a učenici partnerskih osnovnih škola nadograđuju ekstramobil sa svojom idejom karoserije.

S Gupčevim učenicima osmih razreda na ovom kreativnom zadatku radi nastavnik tehnike i tehnologije Branko Stantić.

»Suradnju sa Školskim centrom iz Ptuja smo uspostavili 2016. godine i tada smo prvi put prisustvovali na toj njihovoj manifestaciji bez našeg praktičnog sudjelovanja, a već sljedeće i naredne tri godine smo izrađivali automobile i natjecali se s ostalim učenicima iz Slovenije i Hrvatske. Početkom veljače smo dobili šasiju, tj. podvozje automobila, a naš je zadatak da ga nadogradimo, tj. da osmislimo i napravimo karoseriju, dotjeramo je do perfekcije, a potom u svibnju da odemo u Ptuj na natjecanje«, navodi Stantić, dodajući kako automobil ne izrađuju na satima tehničkog i tehnologije već u okviru izvannastavnih aktivnosti.

»Rad na električnom automobilu učenicima ne predstavlja problem jer su već upoznati s novim tehnologijama budući da smo s njima u školi, među prvima u Subotici, radili primjerice s mikrobit računarima, sa m-botovima, dronovima. Tu će glavni izazov biti materijal od kojeg ćemo praviti karoseriju. Počeli smo nabavljati alat, strojeve i nadam se da ćemo ga završiti do kraja travnja«, kaže on.

Ravnateljica Mašinske škole u Ptuju Anja Jesenek-Grašič dugogodišnju suradnju s tavankutskom školom ocjenjuje kao vrlo uspješnu, dodajući kako su se ovom prigodom oko suradnje s Erazmus projektima dogovorili i s predstavnicima subotičke srednje Tehničke škole Ivan Sarić.

O važnosti ovog projekta, odnosno izradi ekstramobila, ona kaže:

»Što se tiče učenika, jako je važan razvoj kreativnosti, a za našu školu je to bitno zbog njene promocije. Surađujemo s osnovnim školama – s pet škola iz ptujskog područja tako da je za promociju to jako dobro«.

Oplemenjivanje tehničke nastave

Kao jedan od glavnih ciljeva projekta Go-Car-Go ravnateljica OŠ Matija Gubec u Tavankutu Stanislava Stantić Prćić navodi oplemenjivanje nastave tehnike i tehnologije.

»U Hrvatskoj ovaj predmet imaju jedan sat tjedno, kod nas ga ima dva sata, dok je u Sloveniji to izborni predmet. To nije dobro jer se učenici ni ovako baš ne bave kreativnim, manuelnim radom, ili to čine vrlo malo. Na ovaj se način pokušava animirati djecu da se uključe u nastavu tehnike. Naši učenici godinama surađuju sa Zajednicom tehničke kulture u Osijeku, tamo su se sreli njihovi i naši nastavnici i nakon te dobre suradnje, po preporuci smo se i mi uključili u tu slovensku priču čiji je idejni tvorac ptujski Školski centar. Prethodno smo bili u Hrvatskoj gdje se govorilo o projektima, a sad su došli kod nas da im prikažemo u kojoj fazi je izrada automobila. Sljedeći korak, odnosno završetak projekta, je susret u Ptuju, gdje će se na smotri učenici svojim vozilima natjecati u različitim kategorijama i disciplinama«, kaže Stantić Prćić.

Kao dobri domaćini, dodaje, svojim su gostima iz Slovenije tijekom dvodnevnog posjeta ponudili različite aktivnosti.

»Pokazali smo im što sve radimo u okviru nastave tehnike i tehnologije, potom kako radimo s dronom, kako koristimo 3D pisač, električne pile, dakle sve ono što se radi na nastavi i naravno da su bili fascinirani. Primjerice, jedan od profesora je spomenuo da je njegov sin, to što mi radimo radio tek na fakultetu. Prikazali smo im i našu tradiciju, pokazali im selo (crkvu, župni ured gdje je prva slika od slame), a odveli smo ih i u turistički obilazak Subotice.«

Zahvaljujući sudjelovanju u ovom projektu učenici tavankutske škole pozvani su kao gosti u Auto kuću Rimac u Svetu Nedelju.

»Budući da naša učenička zadruga radi za nabavu kombija, sve se to nekako ispreplelo, Auto kuća je prepoznala važnost te naše aktivnosti pa su nas pozvali. Inače, ulaznica za njen obilazak košta 30 eura, tako da mislim da to dovoljno govori o ideji i kvaliteti ovog što radimo«, navodi ravnateljica tavankutske škole, ističući kako je najvažnije imati dobru ideju i dobru volju:

»Projekt Erazmus+ je prilika da osim onoga što će školi pridonijeti određenom opremom, pridonijet će i tome da djeca prođu, vide, jer svi smo navezani na slična mjesta i važno je da Tavankućani shvate da mogu postići isto što i primjerice Slovenci, Austrijanci, Šveđani... Nebitno iz koje zemlje dolaziš, važno je da imaš dobru ideju i dobru volju. Svaka škola mora imati viziju, misiju, ti pokucaj i otvorit će ti se«.

Na likovnom natječaju tavankutske osnovne škole u okviru kojeg su učenici trebali dizajnirati budući ekstramobil, pobijedio je rad Bojane Knežević.

»Moj crtež je izabran kao najljepši i na osnovu njega će se izraditi naš ekstramobil. Inspiraciju, odnosno ideju, sam dobila iz crtanog filma Nodi«, kaže ona, a učenik 8. b razreda ove škole Vedran Vojnić Hajduk na pitanje o brzini koju električni ekstramobil može izvući, kaže da ona, bez dodatne težine, iznosi do 20, a kada ga netko vozi, do 16 km/h.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika