Sport i zabava Sport i zabava

Najjači šahovski turnir u Somboru

Sportska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor tijekom godine organizira šahovske i stolnoteniske turnire, te sudjeluje na veslačkim natjecanjima. Turnir s najdužom tradicijom je Memorijal prof. mr. Franja Matarić, koji se održava u čast istoimenog dugogodišnjeg tajnika Nazora.

Među 23 sudionika ovogodišnjeg turnira najviše je onih koji redovito sudjeluju na ovom šahovskom natjecanju. Turnir je otvorenog tipa te osim članova Nazora na njemu mogu sudjelovati i drugi natjecatelji.

Neizvjestan ishod

Ove godine najmlađi šahist je šesnaestogodišnji Nikola Paštrović, koji je na ovom turniru prvi puta sudjelovao još kao desetogodišnjak. Već tada je bio član Somborskog šahovskog kluba.

»Četvrti je puta da sudjelujem na ovom turniru. Do sada nisam ostvario neki veći uspjeh, najbolji plasman mi je bio sedmo mjesto. Ove godine planiram popraviti taj rejting. Član sam Somborskog šahovskog kluba i igram za ekipu iz Bezdana, koja se natječe u Sjevernobačkoj ligi. Ima ovdje jakih igrača i konkurencija je jača nego na prijašnjim turnirima. Ipak, u dva kola uspio sam ubilježiti dvije pobjede, ali teži protivnici me tek očekuju«, kaže Nikola za koga je Nazorov turnir dobra vježba za duga natjecanja.

Nikola tako nastavlja obiteljsku tradiciju, jer je u Nazoru šah igrao i njegov djed Ivan Paštrović. »Komentiram s njim partije s ovog turnira, a ono što on očekuje od mene je da prije 17. godine osvojim Memorijal, jer je on sa 17 godina bio pobjednik jednog šahovskog natjecanja u Nazoru«, kaže Nikola.

Jedan od redovitih sudionika Memorijala prof. mr. Franja Matarić je Šima Raič. Do sada je igrao na više od 10 turnira.

»Sudjeluju na ovom turniru šahisti koji su članovi Somborskog šahovskog kluba i koji šah igraju svakoga dana i mi koji šah igramo od turnira do turnira ili kod kuće s prijateljima. Rekao bih da sam je neka sredina što se tiče dosadašnjih uspjeha«, kaže Raič.

Po ocjeni suca Radomira Kovačića ovaj turnir je neizvjestan, jer postoji pet-šest sudionika koji imaju šanse za prvo mjesto.

»Među favoritima je jedina dama Simana Matković, zatim Josip Ivkić, Zoran Čota, Jurca Glamuzina, pa i mladi Nikola Paštrović. Ima ovdje šahista koji aktivno igraju u ligama od općinskih do druge lige. Ovo je trenutačno najjači turnir u Somboru. Ne samo da je najjači već je to i najstalniji turnir u gradu. Dvije godine napravljena je pauza zbog korone, ali smo uspjeli poslije pauze okupiti igrače i nastaviti ovaj turnir«, kaže Kovačić, koji od 2009. sudi sve božiće turnire i Memorijal prof. mr. Franja Matarić.

Šahovska tradicija

Današnji Nazorovi šahisti nastavljaju stopama Petra Careva – šahista koji je dao svoj važan doprinos popularizaciji šaha među članovima somborske hrvatske udruge. U poslijeratnim godinama u Hrvatskom domu nije se šah samo igrao već je Carev na demonstracijskoj ploči objašnjavao poteze. Dugo je Carev bio i najuspješniji šahist u udruzi i na amaterskim prvenstvima Vojvodine, čak je četiri puta bio prvak. Poslije Careva, značajan doprinos u radu šahovske sekcije dali su Matija Tucakov, Oto Nikolić, Ilija Grgić, Ivan Kovač, Josip Vuković, Miloje Crnjanski, Stipan Čačić i Šima Strilić.

Desetljećima su u Nazoru održavani otvoreni šahovski turniri na kojima je nekada bilo i po 25 sudionika. Ostalo je zabilježeno da je 1986. godine, u godini kada je Nazor obilježavao 50. obljetnicu, najstariji sudionik turnira bio osamdesetogodišnji Matija Tucakov, koji je šah u Nazorovoj sekciji igrao od njenog osnutka, a na svakom turniru plasirao se u gornji dio tablice.

Poslije iznenadne smrti Franje Matarića organizira se istoimeni Memorijal, a posljednjih godina i Božićni šahovski turnir. Turnire organizira sportska sekcija koju vodi Pavle Matarić.

Šahovska sekcija u poslijeratnim godinama bila je samostalna sekcija, a njenim članovima na raspolaganju su bila čak tri šahovska časopisa na koje je Nazor bio pretplaćen.

Z. V.

Stoljeće šaha u Somboru

Somborski šahovski klub ove godine obilježava stoljeće rada. Klub je osnovan 1922. godine i jedan je od najstarijih na ovim prostorima. Između 1924. i 1930. godine u ovom klubu igrala su dva svjetska prvaka: Emanuel Lasker i Aleksandar Aljehin. Odigrali su u Somboru 65 partija i nijednu nisu izgubili. Somborski šahovski klub je 1933. godine bio organizator Državnog šahovskog prvenstva Kraljevine Jugoslavije, na kome je sudjelovalo 18 najboljih jugoslavenskih šahista.

Najuspješnije godine bile su 60-te i 70-te prošlog stoljeća. Tada se u Somboru igrao šahovski turnir Ivan Parčetić, a najznačajniji igrači bili su Ljubomir Mašić i Ivan Buljovčić. U posljednjih desetak godina klub je stabilan drugoligaš. Najuspješnija šahistkinja u klubu trenutačno je Marina Gajčin, koja je najbolja u Vojvodini i druga u državi. Troje bivših i sadašnjih članova Somborskog šahovskog kluba bili su sudionici Šahovske olimpijade.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika