Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Stroj u rukama i u oblaku prašine

Zlatko Benić iz Monoštora po obrazovanju je automehaničar, ali se poslom za koji je stekao školsku diplomu nikada nije bavio. U poduzetničkim vodama je dugo, a nastavio je građevinski posao kojim se bavio i njegov otac.

»Otac je završio građevinsku školu, ili što bi u puku rekli: bio je školovani zidar. Radio sam uz njega i tako, rekao bih, trasirao i svoj poslovni put. Koristilo mi je višegodišnje iskustvo koje je imao, stekao sam uz njega znanje i iskustvo za poslove hidroizolacije, ali i u ostalim poslovima vezanim za građevinarstvo i 2004. godine otvorio sam vlastiti obrt«, priča Zlatko, vlasnik obrta IZO-TIM.

Primarna djelatnost njegove obrtničke radnje je hidroizolacija objekata.

Rokovi, kvaliteta, naplata

Iako je posao počeo kao iskusan majstor, početak je bio iznimno težak. Trebalo se kao nova firma pozicionirati na tržištu.

»S onda još oskudnim kapacitetom što se tiče strojeva trebalo je naći, steći mušterije što nije bilo nimalo lako. Išlo se i ispod cijene koštanja kod poslova, radilo se i danju i noću. Svaki uspješno završen i naplaćen posao zato se slavio. Nije isto steći reputaciju dobrog majstora kao uposlenik u nekoj firmi i osnovati svoj privatni posao«, kaže Zlatko Benić.

No, uz ogroman trud, rad i odricanja Zlatko je uspijevao održati visoku kvalitetu i ispoštovati zadane rokove. Kao što je pri osnutku obrta naglasak bio na kvaliteti, tako je Zlatko istrajao i u namjeri da od početka poslove radi s istom ekipom majstora.

»Ekipu čine, ovisno od zahtjeva tržišta, tri ili četiri ista uposlenika. Iznimno sam ponosan na to. Velika potpora u poslu mi je i dalje otac Antun, koji je u mirovini, ali su njegovi savjeti i dalje korisni, a isto tako i pomoć kada zatreba«, kaže monoštorski gospodarstvenik.

Što se samog posla tiče, njega ne manjka, a više i nema sezone, jer se poslovi hidroizolacije rade cijele godine.

»Ne radimo jedino kada su sveci i kada su vremenski uvjeti iznimno loši«, kaže Zlatko i dodaje da je posao koji radi fizički iznimno težak, jer nije lako raditi alatima koji se koriste u ovom poslu.

Većina poslova radi se sa strojem u rukama u oblaku prašine.

Poslovi u cijeloj Vojvodini

Obrt Zlatka Benića registriran je u Monoštoru, ali on poslove radi u cijeloj Vojvodini. Posljednjih godina najviše ih je na teritoriju Grada Subotice.

»Posla je toliko pa se dogodi da i ne stignemo postići dogovorenu dinamiku radova, jer radovi na starim zgradama-objektima često imaju nepredviđene situacije, te su često potrebne dodatne intervencije. Poslovi hidroizolacije su danas traženi, a majstori ove struke su deficitarni«, kaže Zlatko.

Uglavnom rade na kućama starim 40-50 godina, ali prihvaćaju i poslove na objektima starim stotinjak godina, ali takve kuće zahtijevaju poseban tretman.

»Često se i oni koji su naručili posao iznenade rezultatom, jer poslije naše intervencije i stari objekti izgledaju znatno drugačije. Radili smo hidroizolaciju od običnih kuća, salaša, bazena.... pa do crkve u Bajši. Primjećujem da su u većini naručitelja posla ljudi koji rade u inozemstvu. Osim kvalitete, važno je i možemo li urađeni posao i naplatiti. Za sada tu nema problema, jer većinu poslova uzimam po preporukama svojih bivših mušterija. Nema dva ista posla i često se mora u momentu reagirati, improvizirati«, kaže sugovornik.

Iako prihvaća poslove u cijeloj Vojvodini, najviše voli da je u blizini kuće.

»Kada radimo u Monoštoru, kad god može tu je sin Oliver, inače učenik šestog razreda. Drago je to i meni i mom ocu Antunu. Supruga mi je veliki oslonac i podrška, jer često izbivanje od kuće, pa i za vrijeme vikenda, zna poremetiti obiteljsku atmosferu, zajedničko druženje, obiteljske ručkove«, riječi su našeg gospodarstvenika.

Ko i u svakom poslu, kaže da bi bilo lakše uz suvremenije alate, novije i suvremenije prijevozno sredstvo, a dijamantska sajla za rezanje (naročito za veće objekte – objekte sa zidovima veće debljine) izazov je za budućnost. Iako i noviji strojevi i alati rade na istom principu kao i stari. Za mnoge poslove miješalica, lopata i ljudska ruka još su nezamjenjivi.

Sve u svemu, ovaj mladi monoštorski poduzetnik kaže da je zdravlje za njega i njegove zaposlene i njihove obitelji najvažnije, a posla će uvijek biti, nada se. Nije manjkalo ni u vrijeme korone i mjera koje su bile uvedene zbog pandemije.

Ž. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika