Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ne želimo zaboraviti svoje pretke

Na inicijativu Kukujevčana raseljenih diljem Hrvatske ratnih devedesetih i onih koji su ostali živjeti na području Srijema, te uz pomoć tamošnjeg župnika vlč. Nikice Bošnjakovića, u subotu, 19. veljače, održana je treća akcija uređenja starog dijela katoličkog groblja u Kukujevcima koje je godinama bilo zapušteno i zaraslo u raslinje. Veliki broj Kukujevčana se svojim donacijama i osobnim radom uključio u akciju uređenja groblja, a pomoć i podršku u tome su im pružili i Mjesna zajednica Kukujevci i JKP Standard iz Šida, koje će u budućnosti nastaviti održavati ovo groblje.

Svojim osobnim primjerom motivirali i druge

Katoličko groblje u Kukujevcima je nastalo u vrijeme nastanka novih Kukujevaca. Stari Kukujevci su bili na području iza atara Sita gdje se nalazilo selo Kalotinci. Današnje groblje se prostire na 10 jutara zemlje. Svi ukopi pokojnika su sve do 1970. godine obavljani na starom dijelu groblja.

»To su sve starosjedilačke obitelji koje su imale svoje dijelove gdje su ukapali svoje članove. Međutim, na ovom dijelu su pokopani i Kukujevčani koji su preminuli 1992., 1993. i 1994. godine, a ovdje je pokopana i obitelj Oskomić, tragično nastradala u ratu«, kaže Milan Cindrić, jedan od inicijatora uređenja groblja i dodaje: »Konzultirao sam se sa župnikom, starosjediocem Markom Gajdašićem i s još nekoliko mještana iz Šida i Kukujevaca i s njima se dogovorio da krenemo u akciju. Župnik nam je pronašao stručne ljude koji rade s motornim pilama s obzirom da ih ne možemo nositi preko granice. Posjetili smo i predsjednika Mjesne zajednice Kukujevci Srđana Todorovića. On nas je primio i svaki put nas dočekao. Prilikom jedne akcije donirao nam je gorivo za pile i poslužio je piće ljudima koji su radili. Također nas je izvijestio da je potpisan ugovor s JKP-om Standard iz Šida koji će u budućnosti održavati groblje. Ovisno o vegetaciji, oni će tri do četiri puta godišnje špricati groblje total herbicidom.«

Kako dalje tijekom razgovora navodi Cindrić, na pokretanje ove akcije motivirala ga je ljubav prema svom zavičaju.

»Stari dio groblja je zapušten 25 godina. Ljudi nisu mogli doći do grobnih mjesta svojih najmilijih. Provlačili su se kroz raslinje i ostavljali bi vrećice na granama, kako bi sljedeće godine mogli naći grobove. Rođen sam u Kukujevcima i tu sam živio do 27. godine života kada sam protjeran. Od prvog dana sam uključen u sve poslove koji se rade u ovom mjestu: u obnovu naše crkve, obnovu kapele, postavljanje ograde oko groblja. Za nas katolike i općenito za vjernike kršćane, crkva i groblja su sveta mjesta. Onaj tko ne poštuje svoje svetinje nije zaslužio bolju budućnost. To je moje geslo. Mene osobno ispunjava ljubav prema rodnoj grudi, prema zavičaju i prema svojim svetinjama. Mi Kukujevčani starimo, pogotovo mi koji smo spremni još nešto uraditi. Teško je očekivati da će to uraditi mlađe generacije«, navodi Cindrić i dodaje da su uspjeli prikupiti neophodna sredstva za akciju uređenja, te da će biti potrebne još dvije ili tri akcije za paljenje raslinja za koje će se morati prikupiti dodatne donacije.

Podrška biskupa

Prilikom održavanja treće akcije Kukujevčane je posjetio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina, koji se i sam uključio u akciju uređenja groblja.

»Biskup je izrazio želju posjetiti grobno mjesto obitelji Oskomić. Tamo smo se pomolili za njihove i duše svih onih koji ovdje počivaju. Iznenadilo nas je kada je biskup izrazio želju raditi s nama. Uzeo je rukavice i zajedno s nama radio nakon čega je sa župnikom otišao u obilazak radova na crkvi. Prema najavama župnika, ove godine bi trebala biti završena prva faza radova na zvoniku. Preostalo je žbukanje, a prikupili smo sredstva i za satove. Za drugu fazu radova koja će nastupiti za sigurno dvije do tri godine, treba osigurati ogromna sredstva. Po projektu koji je rađen prije pet godina, samo krovište košta oko 280.000 eura. Uvjereni smo u Božju providnost i da će On uvijek naći dobre ljude, dobra srca koja će se odazvati na njegov poziv. Ne znamo tko će to sve biti, ali znamo da će biti tako. Nadamo se da će dragi Bog i Presveto Trojstvo to jednog dana omogućiti, prije svega na slavu Božju, jer ta crkva je Trojedinom Bogu i posvećena«, ističe Milan Cindrić.

Primjer mlađim generacijama

Nevenka Vidić iz Šida, rođena Kukujevčanka, jedna je od inicijatora uređenja groblja. Također je i nadzorni organ za adaptaciju crkve.

»Gledajući kako su svi grobovi obrasli u veliko šiblje i osvrćući se na drugu stranu gdje se vide rodna polja, sjetite se da su svi koji ovdje počivaju danonoćno od jutra do sutra radili, kako bi nas hranili. Živjeli su u vrijeme kad se radilo s konjima, alatkama, motikama, kada nije bilo herbicida. Rekla sam sebi da oni to ne zaslužuju i da ne mogu počivati ispod deponija smeća. Angažirala sam kamione, kontejnere, došle su i žene pa čak i one teško bolesne, koje su se rado odazvale akciji čišćenja i uređenja groblja. Nakon toga su se priključili i ostali. Ovdje ima spomenika koji su stari više od jednog stoljeća i postojala je opasnost da će im se izgubiti trag. Svojim radom dajemo lekciju i našoj djeci, jer ako ne poštujemo naše pokojne roditelje i naše najmilije, kuda ide ovaj svijet?«

Marko Gajdašić je od rijetkih Kukujevčana koji je ostao sa svojom obitelji živjeti u tom selu. Rado se sa svojom obitelji priključio ovoj akciji.

»Ova akcije je od velikog značaja za sve Kukujevčane. Moj otac, majka i ja smo već jednom uređivali ovo groblje. Međutim, ono se nije redovno održavalo i vremenom je obraslo u raslinje. Mještani Kukujevaca cijene ovo što radimo, jer je prije ove akcije groblje izgledalo kao šuma. Drago nam je što će se ono konačno srediti onako kako i dolikuje.«

»Ovo uređenje nama Kukjevčanima puno znači«, kaže Mara Ivšić i dodaje: »Bilo je ružno što je godinama bilo tako zapušteno. Prilikom obilaska za Svi svete mnogi nisu mogli doći do grobova. Uređenje će puno značiti i za selo, jer će grobnih mjesta biti više. Ovdje su sahranjeni svi moji najmiliji i rado sam se zajedno sa sinom priključila ovoj akciji«.

S. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika