Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Novo ruho

Radovi na obnovi fasade na crkvi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni su u tijeku i njihov završetak, po riječima tamošnjeg župnika vlč. Dragana Muharema, planira se za početak ožujka, kada će crkva i izvana zasjati u novom ruhu. Spomenuta crkva obilježava jubilej – 90. obljetnicu izgradnje. Naime, gradnja je započela 1931. godine prema nacrtu glasovitog zagrebačkog arhitekta Stjepana Podhorskog u specifičnom starohrvatskom stilu.

»Posljednjih nekoliko godina bilo je više obnova na crkvenom objektu. Unutrašnjost je u cijelosti završena, a uređenje fasade zaokružuje cjelokupnu obnovu. S obzirom na to da fasada nije bila oštećena i da je u dobrom stanju, nije bilo potrebno drugih pothvata osim ličenja, kako bi crkva dobila novi sjaj«, priča vlč. Muharem i pojašnjava kako je financijsku potporu za vanjsku obnovu fasade župa ostvarila putem natječaja za dodjelu sredstava crkvama i vjerskim zajednicama na teritoriju Subotice.

Ukupni iznos radova iznosi 1.558.080 dinara. Po riječima vlč. Muharema usporedo s ovim radovima, u tijeku je izrada nove ispovjedaonice i prilaznog puta u dvorište župe. Izrađen je i novi vitraj s likom bl. Marije Petković koji će biti uskoro postavljen.

»Želja nam je da na šest velikih prozora u crkvi postavimo likove hrvatskih svetaca i blaženika. Zasad imamo vitraje s prikazima njih troje. Od predviđenih radova planirana je još obnova klupa i restauracija središnjeg kipa Presvetog Trojstva. Raduje nas što smo u okviru ove obljetnice crkve već ostvarili dva velika projekta, a to je ponajprije obnova poda svetišta crkve te uređenje platoa ispred i staza oko crkve. Bilo je tu još puno manjih pothvata i radova. Bogu hvala da smo sve to uspjeli iznijeti, kako prilozima vjernika i sredstvima župe tako i s potporom dobrotvora i različitih organizacija.«

Župna zajednica u Maloj Bosni broji oko 750 vjernika.

»Premda je to za naše pojmove relativno mala zajednica, ipak je vrijedna kako materijalnog, tako još više pastoralnog ulaganja i obnove. Želimo stvoriti što bolje uvjete za funkcioniranje vjerskog života na području ove župe«, poručio je župnik vlč. Dragan Muharem.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika