Kolumne Kolumne

Dug na dug

Narednog tjedna praznovat će se. Netko će slaviti Valentinovo, netko Sretenje. Netko će spojiti nekoliko neradnih dana, oni sretniji i cijeli tjedan. No, bez obzira na to što i koliko dugo slavili, prvog radnog dana idućeg tjedna ističe rok za plaćanje poreza na imovinu. Nije baš isplativo zaboraviti ga platiti, jer sa svakim danom kašnjenja kamata »otkucava«. Na godišnjoj razini čak 11 posto. Uz to, ako bi poreznici baš bili revnosni, mogla bi stići i kazna od 5.000 dinara. Kvartlano. Pa sad vi vidite. I izračunajte.

I sad, ako ćemo iskreno o dugovanjima i računima, svatko od nas ima barem neki neplaćeni račun, neki dug koji mu baš nikada ne paše platiti. A s tim se baš i nije igrati, jer su se povjerioci dosjetili, pa umjesto da izigravaju utjerivače dugova to su prepustili profesionalcima. Nemojte se zato iznenaditi ukoliko vas zbog nekoliko neplaćenih kazni za parkiranje pozove neki (legalni) utjerivač dugova. Znam na što vas to odmah asocira, a kako su u strahu velike oči prva misao bit će kako što prije platiti dug i utjerivača skinuti s vrata.

Oni hladnije glave prije nego se dohvate novčanika provjerit će mora li se baš platiti ili su kojom srećom dugovanja zastarjela. Vjerovali ili ne i to je moguće, i čak je dio zakona. A zakon kaže kako dugovanja za komunalne usluge zastarijevaju za godinu dana, a ona za porez za pet godina. Uz uvjet da prije toga nije plaćen ni dinar od tih dugovanja ili potpisan sporazum o isplati duga na rate.

Dobro zvuči to o zastari dugovanja. Zamislite kada bi nam dug od 110 eura, koliko ćemo morati vratiti za svakih 100 eura dobivenih kao pomoć države, netko jednostavno otpisao. Ili zamislite kada bi nam otpisali oko 4.000 eura koliko, kako su izračunali ekonomisti, voljom države duguje svaki građanin Srbije. Kažu otišlo u zastaru, ne morate ni vratiti.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika