Kultura Kultura

Riječima gradimo zajedništvo

U sklopu projekta 52 nedilje tradicijske kulture, kao 22. u nizu, u »pendžeru« Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu priređena je izložba posvećena tjedniku Hrvatska riječ, kao mediju koji redovito prati događanja u mjestima gdje Hrvati žive, pa tako i u ovom bačkom selu. Naziv izložbe je glasio »Riječima gradimo zajedništvo«.

Postav su činili noviji te ukoričeni primjerci tjednika izišli od 2003. do danas, ali i primjerci iz prvog tečaja novine (od 1945. do 1956.), odnosno poslijeratnog razdoblja kada je Hrvatska riječ i pokrenuta. Istaknute su bile i pojedine naslovnice tjednika vezane za teme i događaje koji su se odigrali u Tavankutu, poput susreta najviših državnika Srbije i Hrvatske, ili oni brojevi u kojima su tiskani intervjui sa značajnim Hrvatima iz toga mjesta.

Izložene su bile i pojedine knjige iz nakladničke produkcije NIU Hrvatska riječ sadržajem vezane za »misto di Sunce grli Bačku«. Prezentirani su i podlistci tjednika – Hrcko za djecu i Kužiš?! za mlade.

Više je povoda bilo za realizaciju ove izložbe. Naime, Hrvatska riječ ove godine obilježava nekoliko jubileja: u svibnju je 20 godina od osnutka te novinske ustanove, u lipnju će biti obilježen izlazak 1.000. broja tjednika, dok se u srpnju obilježava 15 godina izlaženja podlistka za mlade Kužiš?!. Također, izložba se realizira krajem siječnja, jer je 31. siječnja 2003. datum kada je izišao prvi broj obnovljene Hrvatske riječi.

Izložbu »Riječima gradimo zajedništvo« Tavankućani su mogli pogledati u »pendžeru« Galerije, a ostali zaniteresirani na Facebook stranicama Hrvatske riječi i tavankutskog HKPD-a Matija Gubec koji je i nositelj projekta 52 nedilje tradicijske kulture. Inače, ovaj projekt financijski podupire Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika