Aktualno Aktualno

Matica hrvatska: Nastavak svojatanja hrvatskog jezika

Iz Matice hrvatske priopćili su kako su zgroženi Zakonom o kulturnom nasleđu Republike Srbije te da je to nastavak svojatanja hrvatskih književnika iza kojeg se, kako navode, krije želja za prisvajanjem hrvatskog teritorija i hrvatskog mora.

Podsjetimo, riječ je o zakonu u kojem Srbija tvrdi da Ivan Gundulić i Marin Držić pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi i koji je već izazvao žestoke reakcije iz Hrvatske.

»Dvije godine ranije u biblioteci 'Deset vekova srpske književnosti' tiskali su u nakladi Matice srpske iz Novoga Sada Marina Držića, a nešto prije toga i Ivana Gundulića. Tada smo podsjetili javnost da prisvajateljima nisu važni sami po sebi ni Gundulić ni Držić, ni ostali hrvatski književnici i njihova djela, važan im je hrvatski teritorij koji nikada nisu uspjeli posvojiti i osvojiti ni kulturom ni ratnim operacijama«, navodi Matica hrvatska u priopćenju.

Upozoravaju i da »srpska kulturna elita u svojim povijesnim posezanjima nije uspjela uskladiti ciljeve sa srpskom političko-vojnom elitom. Više je puta srpska vojska napadala i uništavala sva ona dobra i vrijednosti koje je kulturna elita željela i još uvijek želi prisvojiti«.

»Sada imamo svoju državu koja štiti i naše granice i naše materijalne i duhovne kulturne vrednote. Ovaj događaj samo potvrđuje koliko je važna naša skrb o našem jeziku i koliko je bila dobra nedavna odluka Matice hrvatske kada smo osnovali Radnu skupinu za izradu nacrta Zakona o hrvatskome jeziku«, kažu iz Matice hrvatske. 

Iz Matice podsjećaju javnost da je hrvatski jezik službeno priznat kao 24. jezik u Europskoj uniji te međunarodno priznat kao samostalni 1. rujna 2008. i njegova kodna oznaka je »hrv« pri Međunarodnom tijelu za norme ISO 639-2 'Registration Authority' u Washingtonu.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika