Aktualno Aktualno

Nominacija Bača za UNESCO-ovu listu

Vlada Srbije donijela je zaključak da se prihvaća Dokument dosije »Nominacijski predio Bača« za upis na UNESCO-ovu listu svjetskog kulturnog i prirodnog naslijeđa, objavilo je 15. siječnja resorno Ministarstvo kulture i informiranja.

Kako se u obavijesti navodi, ovaj upis je od izuzetnog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu da prvi put nominira novu kategoriju kulturnog dobra – kulturni predio, kao i da naša država nije realizirala samostalnu nominaciju od 2007. godine.

Kulturni predio Bača dio je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen prijašnjim i sadašnjim tijekom Dunava. Na ovom terasastom terenu s obiljem vegetacije, voda i prirodnog tla, prati se kontinuitet naseljavanja iz koga je proistekao i izraziti kulturni diverzitet, o kome svjedoči bogatstvo očuvanog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa. Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina. U našoj eri ovaj predio je bio i važno granično područje i raskrižje putova između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

»Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog naslijeđa i upis svakog lokaliteta na UNESCO-ovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje. Kada nominacijski proces bude uspješno završen 'Kulturni predio Bača' će biti prepoznat kao prvi kulturni predio u Srbiji, ali i regiji, čija izuzetna univerzalna vrijednost nadvladava nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine«, navodi se u obavijesti Ministarstva.

D. B. P. / Foto: Ministarstvo kulture

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika