Kultura Kultura

Hrvatski glazbenici na »Dočeku 7530« u Novom Sadu

Doček 7530 koji se održava u četvrtak, 13. siječnja, u Novom Sadu bit će ujedno i svečano otvorenje godine titule Europske prijestolnice kulture koju tijekom 2022. nosi taj grad. Tog datuma očekuje nas mnoštvoprograma koji će na impresivan način spojiti nekoliko umjetničkih izraza i tradicija. U sklopu bogatog programa (ceremonija otvorenja, izložbe, koncerti…) nastupit će i nekoliko poznatih glazbenih imena iz Hrvatske.

Poznata pjevačica s karijerom dugom 52 godine, Josipa Lisac održat će koncert u novosadskoj Sinagogi, s početkom u 21.30 sati. Zahvaljujući posvećenosti, kreativnim scenskim rješenjima i nadasve glasovnoj prepoznatljivosti, Josipa Lisac jedinstvena je pojava u javnom životu. Uz njene pjesme stasale su mnoge generacije. Pored superiornog vokala, sklona je artizmu, te je već desetljećima sinonim za stil i modnu osvešćenost.

Jazz pijanist i kompozitor Matija Dedić održat će koncert u Kulturnoj stanici Egyseg, od 22 sata. Završio je srednju muzičku školu u Zagrebu i jazz akademiju u Grazu. Krajem devedesetih osnovao je sastav Matija Dedić Trio, koji je izvodio njegova autorska djela. Njegov prvi album Octopussy (1998.) tada je proglašen jednim od najboljih debitantskih albuma u tom desetljeću. Matija je nakon toga osvojio više od 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nagrade Crni Mačak, Mega Music Award, te destetak nagrada za najboljeg instrumentalista godine. Zajedno s njim u sastavu još sviraju iskusni jazz muzičari: Žiga Golob (kontrabas) i Krunoslav Levačić (bubnjevi).

Zvijezda regionalne alternativne muzičke scene Damir Urban nastupit će u Reformatorskoj crkvi, s početkom u 23 sata. Urban je pjevač, tekstopisac i gitarist prisutan na regionalnoj muzičkoj sceni puna četiri desetljeća. Proslavio se kao kantautor grupe Laufer, ali i kao solo pjevač s grupom Urban & 4. 

Događaji će biti organizirani u skladu s epidemiološkim uvjetima i mjerama koje budu aktualne u trenutku održavanja događaja. Na događajima će biti neophodno nošenje maski i držanje distance. Ukoliko dođe do promjena službenih mjera kriznog štaba sve informacije organizatori će objaviti na internetskoj stranici docekns.rs. Na istom siteu je i detaljan program Dočeka 7530.

Ulaznice po specijalnim, promotivnim cijenama, dostupne su online na siteu gigtix.com , gdje ih mogu nabaviti i svi zainteresirani izvan Srbije, kao i na gotovo 50 Gigstix prodajnih mjesta diljem Srbije. 

H. R.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika