Kultura Kultura

Baština sakupljena u filmu

Manifestacija Srijemci Srijemu koja okuplja hrvatske udruge iz Srijema održana je 30. prosinca u Hrvatskoj čitaonici Fischer u Surčinu, prvi puta u nešto drugačijem obliku, bez nastupa udruga. Ovoga puta zbog epidemije koronavirusa program hrvatskih udruga iz Srijema je predstavljen kroz premijeru dokumentarnog filma kroz koji je prikazan rad udruga iz Surčina, Petrovaradina, Rume, Zemuna i Golubinaca. Film je snimljen uz stručnu i logističku podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ. U filmu u trajanju od 55 minuta predstavljene su hrvatske kulturne udruge iz Srijema, koje su unatoč teškim uvjetima rada, zahvaljujući prvenstveno zajedništvu, predstavili sve ono što su činili i čine za očuvanje svoje kulturne baštine.

Nacionalni kulturni barjak

Manifestacija Srijemci Srijemu organizra se od 2013. godine. Cilj je predstavljanje godišnjeg rada udruga, ali i jačanje zajedništva među srijemskim udrugama. Stoga je Hrvatsko nacionalno vijeće manifestaciju proglasilo od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Srbiji, gdje svake godine sudjeluje u njenoj organizaciji i financiranju.

»Za nas Srijemci Srijemu predstavljaju nacionalni kulturni barjak koji ponosno vijori iznad pjesme, jezika, nošnje, iznad hrvatske kulturne baštine i suvremenog stvaralaštva. Svjedoci smo vrlo teške situacije zbog pandemije izazvane koronavirusom. Posljedice su već sada vidljive u radu naših udruga čije se članstvo ne može okupljati kako je to bilo do nedavno. Kako se ne bi izgubilo zajedništvo stvoreno u pojedinim hrvatskim udrugama i ono na zajedničkoj manifestaciji Srijemci Srijemu, Hrvatsko nacionalno vijeće je uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, odlučilo snimiti film kojim ćemo trajno zabilježiti vrijeme bez živog susreta. Nije sve stalo i zajedništvo srećom nije nestalo. Vi i mi skupa i dalje gradite i gradimo na temeljima koje smo naslijedili. Stvarate i stvaramo s onim sredinama, ono čime se ponosimo. Na tome vam svima čestitam. Kultura i običaji nisu tek eksponati nekog prošlog vremena kojima se danas divimo i s tugom u srcu prisjećamo. Mi smo živa kultura. Naša je zajednica bogata stvaralaštvom koje će sigurno pozitivno vrjednovati i buduće generacije«, istaknula je između ostalog u uvodnom dijelu filma predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Prisutnima su se obratili u svojstvu domaćina predsjednica surčinske udruge Katica Naglić, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Stjepan Glas, predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša, menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin.

»Ovaj film je predstavljen kao vid jedne manifestacije. Nismo se prepustili melankoliji i nismo htjeli odustati nego smo našli prostor da kroz ovaj projekt napravimo nešto jako vrijedno i korisno za budućnost. Zajedništvo koje nam je jako važno moramo i dalje čuvati. Ono je sigurno nešto na čemu moramo i dalje raditi. Želim pozdraviti sve udruge i poticati ih na dalji rad. Kada sve ovo prođe, želja nam je da se ponovo okupimo, jer ovu svu baštinu koju baštinimo nismo naslijedili samo od naših starih nego smo je posudili od naše djece. Moramo je kao takvu tretirati. Hrvatsko nacionalno vijeće će maksimalno podržati svačiji rad, a vidimo da ima jako dobrih primjera i suradnje s lokalnim samoupravama, kao što je primjer ovdje u Surčinu. Nadam se da će tako biti i u drugim mjestima i da će Srijemci Srijemu opet biti u onom formatu kako mi svi želimo«, izjavio je Lazar Cvijin.

Filmska priča

Katarina Čeliković je osobno sudjelovala u kreiranju filma:

»Ova filmska priča ne može zamijeniti živi nastup, ali smo pokušali u živom susretu s predstavnicima udruga pokazati kako oni zapravo nadomješćuju taj živi susret, kako djeluju, što rade. Također smo predstavili njihove nastupe koji su njima značili u njihovom predstavljanju drugima. S tim mislima smo se rukovodili kada smo snimali dokumentarnu filmsku priču u nevrijeme. Ovaj film je emotivna priča o ljudima koji su posvetili svoj život očuvanju hrvatske kulture na prostorima gdje žive, ali kojih možda danas više nema. Filmska priča je i poticaj mlađima koji će jednog dana biti dio nje. Vjerujem da će novo vrijeme koje dolazi biti bolje. Da ćemo se sastati i podijeliti ono što najbolje znamo, a to je muzika, nošnja, igra, pjevanje i sve ono što nas čini onakvima kakvi jesmo. Mi smo zapravo sol ove zemlje, mi smo oni koji nismo muzejski eksponati. Mi smo živa kultura«, istaknula je Čeliković.

»Izuzetno sam zadovoljna filmom«, izjavila je Katica Naglić i dodala: »Mi smo jedna od vrlo aktivnih udruga i u ovom periodu epidemije izgubio se entuzijazam. Ljudi su izgubili naviku družiti se. Najviše se to može primijetiti u radu naše literarne i glazbene sekcije. Zastali smo i s istraživanjem običaja. Nadamo se da će ovaj film ljudima dati poticaj da krenu dalje. Srijemci Srijemu su važan događaj u našoj zajednici zbog druženja kako bi se ostvarilo veće zajedništvo Hrvata u Srijemu«.

Podrška institucija

Događaj su pohvalili i predstavnici Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu i predsjednik Općine Surčin Stevan Šuša.

»Vjerovali smo da će se ova manifestacija ipak održati, ne u onom opsegu kao što je to bilo uobičajeno. Ali možda je s jedne strane i dobro da se nekada dogodi da nečega nemamo. Onda kada se to ponovno dogodi, znamo cijeniti koliko nam to znači. Nadamo se da će iduće godine biti tako. Hvala svima koji su uložili napore da se ova manifestacija održi i u ovom obliku«, rekao je Stjepan Glas.

»Surčinska udruga je jedna od najboljih, najaktivnijih na području naše općine«, istaknuo je Stevan Šuša i dodao: »Vidi se da predsjednica i članovi udruge stvarno rade. Naš interes je da tako nastave raditi i u budućnosti, a mi ćemo ih kao Općina, koliko god je moguće, pomagati. Naša obveza jest da pomažemo udruge koje djeluju u našoj općini i drago nam je što smo im mogli pomoći. Prošle godine smo planirali da će se ova manifestacija održati u novoj kazališnoj dvorani u Surčinu. Radove smo priveli kraju. Kada prođe ova situacija s koronom, imat ćemo prave uvjete da reprizu ovu manifestacije održimo u velebnoj kazališnoj dvorani«.

Film je snimio Srđan Samjanović, a financijsku potporu ovom projektu pružili su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika