Kolumne Kolumne

Gluhoća u doba buke

Zlobnici kažu – a to su većinom osobe koje imaju iskustva s pritvorima i odlascima kod prekršajnog suca – da, kada »malo zafali u kasi«, prometna policija pojača kontrolu vozača dvo- ili četverokotača i, vjerovali-ne vjerovali, to po pravilu daje dobre rezultate, odnosno puni republički proračun. Neki zlobnici idu čak i toliko daleko, pa tvrde kako sami ljudi u plavom imaju »mjesečnu kvotu« koju moraju ispuniti kako bi državne jasle iz ovih izvora uvijek bile dovoljno pune. Slične priče – iako mnogo rjeđe – kruže i kada je riječ o Poreznoj upravi koja – poput primjera s kraja prošlog ili početka ovoga stoljeća – građanima šalje na tisuće opomena po raznoraznim osnovima, pa tko se upeca – plati. A poslije, kada se – poput slučaja izvjesnog Z. R. iz Subotice – ispostavi da ni sami djelatnici u Poreznoj upravi nemaju podatke o tome kakvu su obvezu poslali (porez na nepostojeći »poklon«), pa još i da je u pitanju zastara – se češu! Ima, naravno, i pričao o slanju inspekcija vlasnicima radnji ili poduzeća koji su se po raznoraznim osnovama zamjerili vlasti ili nekom moćniku, ali – pogađate: i to je predmet ubijanja vremena u krugovima dokoličara i zlobnika svake vrste.

Koji god da je slučaj u pitanju i koliko god navedeni primjeri bili malo vjerojatni, cilj je isti: na temelju prekršaja zakonskim putem doći do sredstava koja će iz privatnog prijeći u državno vlasništvo. Otuda je gotovo nevjerojatan primjer koji slijedi, a koji se i dogodio i nije se dogodio nedavno i koji upravo zbog toga zaslužuje težinu ekskluzivne vijesti s naslovom: »Policija oštetila proračun za milijunski iznos!«. Iza tog skandaloznog naslova mogla bi ići vijest, recimo, sljedeće sadržine: »U noći između 31. prosinca prošle i 1. siječnja ove godine veliki broj stanovnika Subotice kao da je poludio, jer je bacajući petarde, topovske udare i druga pirotehnička sredstva, te pucajući iz vatrenog oružja u gradu napravio atmosferu goru nego na vojnoj vježbi. Građani koji nisu sudjelovali u ovoj histeriji jedva su dočekali prve sate zore kada se tutnjava malo smirila, a nemali broj pasa dobio je živčani slom ili su potrgali lanac. Sudeći po intenizitetu grmljavine, policija ni ovoga puta nije reagirala na način kako joj to zakon nalaže, odnosno nije kažnjavala bestijalne izgrednike koji su se nesmetano iživljavali, čime je oštetila državni proračun za milijunske iznose od neplaćenih kazni«.

Za medije sklone nastavku priče kada je riječ o rubrici crna kronika ova je kratka hipotetička vijest s osnovnih pet pitanja (tko, što, kada, gdje i kako) mogla poslužiti kao prava poslastica za nastavak priče u vidu »informacije plus«, odnosno odgovora na pitanje »zašto?«, i to samo na temelju držanja za zakon kao budala za petardu. Zakon o javnom redu (Sl. glasnik RS, br 6/2016 i 24/23018), zna to svaki novinar i pozornik, propisuje »snošenje posljedica« za osobu koja baci petardu na javnom mjestu a u tom trenutku se tamo zatekne policajac ili ako ga netko od susjeda ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Osoba će »snositi posljedice« čak i ako petardu baci u svom dvorištu (ili na terasi stana) ukoliko se eksplozija čuje i na ulici (a čuje se) i uznemirava druge ljude (a uznemirava). Taj zakon propisuje da »snošenje posljedica« za neodgovornog pojedinca koji baca petarde može iznositi i do 100.000 dinara, a za one koji pucaju iz vatrenog oružja i do 150.000 dinara ili pak 30 do 60 dana zatvora.

Ako ne istraživački, a ono bar analitički tekst ili emisija naprosto vape za popunom prostora u kom bi gomila nadležnih i kompetentnih stručnjaka dalo odgovor na pitanje »zašto?«. Ali ne »zašto?« se neodgovorne budale iživljavaju, jer da nisu to ne bi ni radile to. Odgovor na pitanje »zašto?« odnosi se na fenomen nerada, ili bar nedovoljnog rada, policije, i to u situacijama koje su lako predvidive (poput dočeka novih godina, božića, slava i sl.) i kada ih na to i zakon obvezuje? Građani koji ne sudjeluju u bestijalnostima ovoga tipa opravdano se pitaju koliko je policija podnijela prekršajnih prijava protiv osoba koje se iživljavaju pucnjavom, odnosno gdje je policija u svim tim satima? Suptilnija vezija, u kojoj bi sugovornik bio i neki psihijatar, ponudila bi i odgovor na pitanje uživaju li policajci u tome, a neki od njih možda i sami u tome sudjeluju ili je pak riječ o neobjašnjivoj pojavi kolektivne gluhoće u vrijeme buke?

Ako se išta može navesti u obranu nerada, onda je to činjenica da je tako svuda. Ako je to, pak, dobar izgovor za propuštenu priliku legalnog i legitimnog punjenja proračuna na temelju podnešenih prekršajnih prijava, onda će situacija već danas, a i sljedećih dana ostati ista: normalna većina svuda zbog budala ispada luda.

Z. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika