Kolumne Kolumne

Svi na referendum

Ova je godina, čini se, počela obećavajuće. Eto, već na koncu drugog tjedna u godini netko će nešto pitati i nas građane. I gle čuda od naše volje ovisit će hoće li ono što je vlast naumila i proći ili neće. Dobro, dobro neću sada o tome koliko u toj volji ima slobodnog razmišljanja nas s pravom glasa, već o tome što će nas pitati i o čemu mi to trebamo reći svoj sud.

A ako ste ove dane iza nas koristili za odmor i otklon od svih vijesti, možda vam je promaknulo da je sudu volje naroda prepušten najviši pravni akt jedne zemlje – Ustav. Pa smo eto tako ni krivi ni dužni i mi obični dobili priliku da nas se nešto pita i da od našeg – da i ne nešto i visi. Ako kažemo »da«, podržali smo promjenu Ustava, ako pak naša odluka bude »ne«, te promjene biti neće. Za svaki slučaj vlast se osigurala da ukoliko prevlada broj apatičnih i nezainteresiranih građana preduprijedi neuspjeh referenduma, pa će referendum biti uspješan i ukoliko svoju volju iskaže manje od 50 posto birača.

A da među onima koji su glasali najviše bude »za« već će se vlast pobrinuti, pa tako, rekla bih, neizvjesnosti oko ovog referenduma nema.

Iskreno, i tko bi bio protiv predloženih izmjena koje trebaju osigurati neovisnost sudstva i tužiteljstva i ubrzati naš korak k Europskoj uniji? Što se tiče neovisnosti sudstva i tužiteljstva, predložene izmjene Ustava trebale bi osigurati izbor u sudovima i tužiteljstvima koji neće ovisiti od politike već od stručnosti. Neću sada pojašnjavati kako se to planira i provesti, o tome ćemo nekom drugom prilikom. Hoću ovdje postaviti pitanje znači li to da vlast priznaje kako je pri izboru na te dužnosti presuđivala politika, a ne struka?

I hoće li zaista neovisna tijela koja se trebaju formirati poslije referenduma biti kadra osigurati toliko potrebu (ili je bolje reći normalnu) neovisnost sudstva i tužiteljstva?

Ne pitam to tek tako, jer ako se dobro sjećam (a dobro se sjećam) odredbi još važaćeg Ustava u članku 4. navodi se podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, pri čemu je sudska vlast neovisna.

Pa u to ime – svi na referendum.

Z. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika