Aktualno Aktualno

Prvi korak upoznavanja

Božićni blagdani prigoda su za dolazak studenata svojim obiteljima, te je ovo bilo idealno vrijeme za okupljanje studenata koje je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće 30. prosinca. U prostorijama HNV-a okupilo se nešto više od 30 studenata koji studiraju u Hrvatskoj i Srbiji, a koji su pripadnici hrvatske zajednice. Bili su prisutni studenti koji studiraju u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Subotici, Zagrebu, Vukovaru i Osijeku; raznih uzrasnih dobi i vokacija, ali i ovogodišnji maturanti koji će tek od jeseni dobiti zvanje studenta.

Susret je otvorila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja se među ostalim naglasila kako je važno da se studenti upoznaju i druže bez obzira na to gdje studiraju. Želja za ovim okupljanjem je već duže vrijeme postojala.

»Večeras se ostvarila dugogodišnja želja da okupimo studente iz naše zajednice i da započnemo proces međusobnog umrežavanja i radi potpore tijekom studiranja, ali i radi njihovog uključivanja u naše akademske krugove nakon završenih studija«, rekla je Vojnić i napomenula kako je važno za HNV da ne izgubi one studente koji studiraju u Srbiji već da se upravo na ovakvim sastantica druže, upoznaju i umreže.

»Jako je važno da se međusobno podupiremo, stariji studenti mlađe, uposleni tek završene kolege, pripravnike, da se ispomažemo u potrebama, savjetujemo u strukama i držimo na okupu. Danas mi je srce puno, jer vraćam mrvice onoga što sam ja kao student dobila od DSHV-a. Svu pomoć i podršku kojih tada nismo bili toliko svjesni, tek sada vidimo koliko su nam značili. Čovjek ne može ne osjećati ponos i ne osjetiti snagu slušajući večeras predstavljanje studenata – koliko različitih profesija u zajednici imamo, darova, šarolikosti... a ovo je tek početak«, kazala je Vojnić i pojasnila kako neki studenti zbog udaljenosti nisu mogli nazočili ovome susretu, ali je ujedno ovom prilikom najavila kako će se uskoro praviti male jezgre i organizirati njihova okupljanja po mjestima studiranja.

Po riječima Vojnić do sada je naglasak bio na onima koji studiraju u Hrvatskoj, ali će se u budućnosti raditi na tome da se povlastice organiziraju i za studente koji su odlučili studirati u Srbiji, a koji su jasno pripadnici hrvatske zajednice.

Okupljene mlade je pozdravila i predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal, koja je studente podsjetila na brojne pogodnosti koje su do sada urađene, ali je ujedno i upoznala sadašnje maturante s onim što im se nudi kao pomoć i na što imaju pravo.

O svom osobnom iskustvu i nedostatku ovakvih susreta tijekom studiranja govorila je i asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević koja je potaknula mlade da se aktiviraju i u volontiranju i daju svoj doprinos. Također, pozvala ih je da se uključe u izradu registra i baze studenata.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Mladeži DSHV-a i predsjednik Povjerenstva za mlade HNV-a Marin Piuković koji je pohvalio inicijativu ovakvih susreta i iz osobnog iskustva posvjedočio kako je bitno uključiti se u zajednicu, te je pojasnio kako je izrada baze podataka bitna i radi mogućnosti stažiranja ili jednoga dana eventualnog radnog angažmana.

Plan je u ovakve i slične sastanke i druženja uključiti i studente iz drugih mjesta, Monoštora, Sonte, Bača, Novog Sada, Niša... te organizirati sastanke u mjestima u kojima mladi studiraju.

Najavljena su ovom prigodom i druge vrste druženja, balova, a ovoga puta prvi susret protekao je u pozitivnoj atmosferi, druženju i razgovoru tijekom kojega su se mladi uključili i razgovarali o njihovim pitanjima i eventualnim problemima.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika