Kultura Kultura

Proslava koja pomjera granice

Doček, najbolji europski trend brand u oblasti kulture, u petoj godini razvoja planira dostići svoj umjetničko-programski i produkcijski vrhunac, navode organizatori – Fondacija Novi Sad – Europska prijestolnica kulture 2022. Više od 400 umjetnika iz Srbije i čitave Europe, stavit će fokus na spoj umjetnosti i znanosti, čuvajući i promovirajući naslijeđe velikih imena srpske znanosti i umjetnosti, koja su dosegnula europske i svjetske okvire – Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića.

Doček – 31. prosinca

Novosađani će 31. prosinca simbolično osvijetliti svoj grad i to programom inspiriranim likom i djelom velikog znanstvenika koji je osvijetlio cijeli svijet – Nikolom Teslom, prvim počasnim građaninom Novog Sada. U 20:22 sata, kod mosta Duga, bit će premijerno izveden dio predstave Tesla, izumetnik u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika, formirajući povorku preko mosta Duga i tako spajajući dvije obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gdje će biti otvorena multimedijalna Teslina svjetlosna galerija. 

Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz rijetko viđene svjetlosne instalacije i spoj različitih umjetnika koji priređuju autentičan audio-vizualni doživljaj. Neki od najznačajnijih umjetnika iz oblasti svjetlosnih umjetničkih instalacija i perfomansa predstavit će se u okviru Tesline svjetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr. Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić. U suradnji s njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svjetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople (Hrvatska), potom u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju techno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski DJ sastav Noise Destruction, koji je skoro tri desetljeća na sceni i brojni drugi. Program u okviru Tesline svjetlosne galerije bit će završen 1. siječnja, uz svjetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji s Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija.  

Cijeli program 31. prosinca je besplatan, a točne lokacije i satnicu možete pronaći na službenom sajtu docekns.rs.

Doček – 13. siječnja

Svečano otvorenje Europske prijestolnice kulture, proslava Zeniteum :: 2022, slovenskog avangradnog redatelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. siječnja u 20:22 časa, slavit će, kroz umjetnost i kulturu, velika imena srpske nznanosti – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postav svečanog otvarenja je ambiciozan arhitektonsko-multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvarenje bit će održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada, djela Dragiše Brašovana. Velikanom svjetske znanosti i njegovim djelom, Milutinom Milankovićem bavit će se i izložba Vrijeme i vaseljena umjetnika dr. Dušana Jovovića i dr. Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena 13. siječnja, u Studiju M, zamišljena kao putovanje od tame do svjetlosti, od kaosa do kozmosa, s fokusom na međusobni odnos čovjeka, vremena i znanosti. 

Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. siječnja otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastavit će se i 2022. godine i to ponovno na više od 40 lokacija. Stoga će u Gradskoj kući nastupiti autrijski klarinetist i jedan od najboljih na svetu, Andreas Ottensamer, dok će dobitnicu Zlatnog globusa i kraljicu fada Carminho ugostiti najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište. Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava, Morcheeba, nastupit će u najstarijem lutkarskom kazalištu u Srbiji – Pozorištu mladih, a u Novosadsko pozorište interesantnu kombinaciju jazz i electro zvuka donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Jimi Tenor, dok je prva Gradska koncertna dvorana rezervirana za čuveni francuski cover band Nouvelle Vague. Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvorit će svoja vrata za autentičan glas američke pjevačice Chryste Bell, poznate i po suradnji s čuvenim redateljem Davidom Linchom, dok će u Reformatorskoj crkvi nastupiti jedan od najpopularnijih regionalnih umjetnika, hrvatski muzičar Damir Urban. Još jedno veliko regionalno ime i muzička ikona, Josipa Lisac, nastupit će u Sinagogi, dok će hrvatski jazz pijanist i kompozitor Matija Dedić svirati u Kulturnoj stanici Egyseg. Prostor SKCNS Fabrika, u Kreativnom distriktu, rezerviran je za britanski broj jedan drum ’n’ bass zvuka, Rudimental DJ, dok će originalna muzičarka koja svojim tekstovima ruši tabue, Bojana Vunturišević, nastupiti u Kulturnoj stanici Svilara. Doček 7530 donosi i autentični zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Kristić i Bistrik Orkestra, u NIS sali, kao i brojna druga imena, na nesvakidašnjim lokacijama.  

Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. siječnja, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u suradnji sa Inbox udruženjem koje organizira Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u svečano otvorenje. Program se nastavlja 14. i 15. siječnja u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gdje će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dječji program, najavljuju organizatori.  

Tijekom programa u okviru Dočeka bit će poštovane sve epidemijske mjere, zbog kojih će broj mjesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. siječnja biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovito na internetskoj stranici docekns.rs, gdje možete pronaćo i detaljan program i satnicu Dočeka.

H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika