Kultura Kultura

Recitatori online

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku, održana 27. studenoga, okupila je ljubitelje lijepog kazivanja i to iz cijele Vojvodine. U ovogodišnjoj jubilarnoj 20. Smotri sudjelovali su učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i učenici koji izučavaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Iako je ovaj susret u proteklim godinama bio sjajno mjesto za druženje, Smotra je ove godine održana online putem ZOOM platforme.

Po riječima predsjednice Hrvatske čitaonice Bernadice Ivanković odluka da se Smotra održi online nije obeshrabrila nego čak i povećala broj sudionika, te se tako žiriju i gledateljima predstavilo 83 učenika iz Sombora, Monoštora, Sonte, Berega, Vajske, Plavne, Sota, Tavankuta, Đurđina, Male Bosne i Subotice. Svi oni nagrađeni su za trud od strane organizatora, Hrvatske čitaonice i to knjigom, a oni najbolji su dobili i diplome i nagrade. Popis nagrađenih učenika možete pročitati na Facebook stranici Hrvatske čitaonice, te u narednom broju Hrcka (koji izlazi 10. prosinca). Sve sudionike poslušalo je povjerenstvo, koje je odlučilo i tko su oni malčice bolji. Tročlano povjerenstvo činili su: glumac Narodnog kazališta u Subotici Vladimir Grbić, Filip Čeliković iz Subotice i predsjednica Hrvatske čitaonice iz Subotice Bernadica Ivanković.

Iako je izostalo druženje, dobra strana online održavanja je to što se snimka Smotre može pogledati odgođeno, i to nebrojeno puta, na YouTube kanalu Hrvatske čitaonice.

Održavanje Pokrajinske smotre recitatora na hrvatskom jeziku pomogli su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Iz Hrvatske čitaonice poručuju kako se ipak nadaju da će sljedeća Smotra biti održana uživo u zajedništvu i druženju.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika