Aktualno Aktualno

Ponovno grafiti na zgradi DSHV-a: Smišljeno stvaranje tenzija

Generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg osudila izazivanje ovakvih incidenata i bilo kakve provokacije na nacionalnoj osnovi 

 

 

Na zgradi Doma Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici u noći na subotu su ispisani grafiti »Srbija« i nacrtana četiri ćirilična slova S, što je u ovoj stranci protumačeno kao smišljeno stvaranje tenzija uoči predstojećega popisa stanovnika, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u svom je priopćenju najoštrije osudilo taj incident.
Generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg obišla je u subotu s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Petrom Kuntićem zgradu na kojoj su ispisani grafiti. Konzulica Alajbeg osudila je izazivanje ovakvih incidenata i bilo kakve provokacije na nacionalnoj osnovi te je od nadležnih tijela Republike Srbije zatražila poduzimanje žurnih radnji kako bi se otkrili te kaznili počinitelji ovog incidenta, navodi MVPEI u svom priopćenju.
»Poslije izvjesnoga ’zatišja’ naša zgrada i stranka ponovno su postali metom provokatora, i to uoči iznimno važnoga popisa stanovnika sljedećega mjeseca. Nećemo to više tolerirati, istrajat ćemo u procesuiranju odgovornih«, rekao je predsjednik DSHV-a nakon obilaska zgrade Petar Kuntić.
Grafit »Srbija« i četiri slova S ispisani su sprejem, velikim crnim slovima po cijeloj dužini zgrade DSHV-a.
Na poziv predsjednika stranke policija je obavila očevid.
Opširnije u tiskanom izdanju i internetskom izdanju za pretplatnike
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika