Aktualno Aktualno

Kategorija »nacionalni neprijatelj«

Nacionalno vijeće rumunjske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije je osudilo govor mržnje uperen od strane Dragoslava Bokana na televiziji Pink prema rumunjskom narodu. Bokanove uvrede, kako su naveli u svojem priopćenju, smatraju sramnim i nedopustivim.

»Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredjeljenje ali se ono ne smije vezivati za cjelokupan narod, poistovećivati s njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji«, navodi se u priopćenju.

Uvrede na nacionalnoj osnovi

Vijeće je reagiralo na nastup redatelja Dragana Bokana na TV Pink, koji je, komentirajući blokade cesta koje su u subotu organizirane širom Srbije u znak prosvjeda zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji i referendumu, vrijeđao potpredsjednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić na nacionalnoj osnovi i proglasio je za »našeg neprijatelja«. 
»Potreban je odgovor, ne samo to ‘oni su grozni, oni su ovakvi, onakvi…’ Jesu, ali to nije tema. Marinika Tepić je pripadnik nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod«, rekao je Bokan.
Kako tvrdi, Tepić je »ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada djevojka i studirala što? Rumunjski jezik! Iz rumunjske porodice! Rumunjska mama, rumunjski tata, radila u rumunjskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički«.
Poslije ove izjave oglasila se Marinika Tepić, koja je najavila podnošenje kaznene prijave za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje.
Potpredsjednica SSP-a Marinika Tepić bit će prva na oporbenoj listi na izvanrednim parlamentarnim izborima najavljenim za 3. travnja 2022. godine.

Osude uvreda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da najoštrije osuđuje svako vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, kao i svaki govor mržnje i isticanja argumenta da je netko ovakav ili onakav, jer pripada nekoj naciji.
»Apsolutno osuđujem svakoga tko bilo koga vrijeđa na nacionalnoj osnovi. Marinika Tepić je lažov i žena koja ne postoji stvar koju nije uradila protiv naše države i ne postoji neodgovornost koju nije pokazala na nekom mjestu, kao i Dragan Đilas. Ja Rumunje obožavam i Ukrajince i Bošnjake i Mađare... i nikome ne dam da nekoga napada zato što je neke nacionalne pripadnosti«, odgovorio je Vučić na pitanje novinara da komentira ovaj događaj. 
Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine najoštrije je osudilo uvrede na nacionalnoj osnovi i pozvalo nadležne da poduzmu odgovarajuće korake.

Reagiralo i Veleposlanstvo

Rumunjsko veleposlanstvo u Beogradu također je oštro osudilo televizijski nastup redatelja. U saopćenju objavljenom na svom Facebook nalogu Veleposlanstvo Rumunjske najoštrije osuđuje »govor mržnje prema rumunjskoj manjini u Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj zajednici u političke svrhe i širenje lažnih vijesti o rumunjskim građanima u Srbiji njihovim kategoriziranjem kao nacionalnih neprijatelja«.
Dodaje se da ove izjave »narušavaju principe dobrog suživota i doprinosa rumunjske manjine kulturnom bogatstvu i društveno-ekonomskom razvoju srpske države«.
»Ovakva gesta prema zajednici koja je pokazala lojalnost srpskoj državi i koja pozitivno doprinosi atmosferi međunacionalnog suživota u Srbiji mogla bi zasjeniti prijateljske odnose Rumunjske i Srbije, koji su uvijek povezivali ove dvije etničke zajednice koje žive na teritoriju dviju država«, kaže se u saopćenju.

Istodobno, Veleposlanstvo je izrazilo žaljenje zbog činjenice da je televizija s nacionalnom pokrivenošću preuzela ove izjave kao takve, a da nije sankcionirala napade na etničku pripadnost osobe.

Reakcija stranaka

»Nikada Srbija nije, kao danas, živjela u zemlji potpunog beščašća. Nećemo dozvoliti da Vučić, koji je prebrojavao krvna zrnca svim ljudima u regiji tražeći ubojstva 100 za jednog, za što nikada nije odgovarao, i ovaj put prođe bez posljedica. Odgovarat će i on i svi njegovi sljedbenici za sva svoja zlodjela učinjena Mariniki, ali i svim građanima Srbije«, navedeno je u zajedničkom priopćenju koje su potpisali Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret slobodna Srbija, Pokret za preokret i Ujedinjeni Sindikati Srbije Sloga.
Građanski preokret je pozvao Republičko javno tužiteljstvo da hitno reagira zbog izvršenja kaznenog djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti, a Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) je podnio prijavu protiv Pinka zbog širenja nacionalne mržnje.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika