Širom Vojvodine Širom Vojvodine

U svjetlu ljubavi i ekumenskog dijaloga

U katedrali Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, 21. studenoga, na svetkovinu Krista Kralja, održano je biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline. Glavni zareditelj bio je tajnik Svete Stolice za odnose s državama i tajnik Međunarodnog povjerenstva za crkve u Istočnoj Europi nadbiskup Paul Richard Gallagher, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić i srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Prezbiteri pratitelji novoga biskupa bili su župnik župe sv. Mateja u Gundicima Josip Dominković te župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu preč. Jozo Duspara. Misu su suslavila još 23 nadbiskupa i biskupa u zajedništvu s pedesetak svećenika, a posluživala su trojica đakona. Nazočna su bila i dvojica episkopa Srpske pravoslavne crkve te veliki broj vjernika iz brojnih župa diljem Srbije i Hrvatske. Predslavitelj mons. Gallagher se na početku homilije osvrnuo na geslo novog biskupa »Super omnia Caritas« (Kol 3,14), te je ustvrdio da ga je mons. Svalina odabrao kako bi svoju biskupsku službu vršio u svjetlu ljubavi, koja je, kako nas uči sv. Pavao, neizostavna za ulazak u Kristovo savršenstvo.

Pomozimo ljudima

Papa Franjo imenovao je 7. listopada ove godine biskupom koadjutorom Srijemske biskupije svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Fabijana Svalinu, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže.

»Zahvalan sam na ovoj milosti i na ovome daru da mogu služiti ljudima u ovome dragom nam Srijemu, a vjerujem i šire na prostorima Srbije. Što se tiče moga programa, on će se uvijek fokusirati na poslanju kojega sam i do sada vršio, a to je bio Caritas. U središtu svega će uvijek biti Caritas, dakle ljubav prema potrebitima, prema bližnjima, prema onima koji su negdje na marginama, ne samo materijalnim nego i duhovnim. Zajedno ćemo s našim svećenicima i drugim vjernicima laicima, pokušati doći do tih ljudi i pokušati im navjestiti radost evanđelja. Neka to bude temeljna i osnovna misija koju želim, pa i uz pomoć vas kao medija, da Božja riječ dođe do na kraj svijeta, kako veli Sveto pismo. Neka bude tako. Tijekom ređenja molio sam Duha svetoga da me uputi onako kako je to najbolje za Crkvu i za ljude. Prisutnost tajnika Svete Stolice za odnose s državama, znak je Papine velike brige i usmjerenosti na ove prostore u kojima živi Katolička crkva. Znamo da je papa cijeli svoj pontifikat usmjerio prema onima rubnima, prema onima koji su daleko od središta, pa je i ova prisutnost mons. Gallaghera upravo znak te blizine i podrške Crkvi i narodu na ovom području. To sam i u svome biskupskom grbu ugradio kao simbol mosta. Most je uvijek onaj koji spaja, ujedinjuje i u svom dijelu biskupskog govora apostrofirao sam jednog našeg susjeda biskupa Antuna Škvorčevića koji je imao i još uvijek ima misiju na tome polju. Rekao sam da ću se nadahnjivati idejama i stvarima koje je on činio. Neka nam se Bog smiluje da tu veliku zadaću koju nam je Krist ostavio, zaista i ostvarujemo. I ovo biskupsko ređenje u Srijemskoj biskupiji je zaista specifično. Katolici su ovdje manjina i htjeli bi zaista poslanje svoje na neki način u tome smislu i ostvariti. Da pomognemo ljudima u zajedništvu s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim ljudima dobre volje«, istaknuo je novozaređeni biskup Svalina.

»Osjećam se vrlo radosno što smo dobili biskupa koadjutora Fabijana Svalinu s posebnim ovlastima i drago mi je da je prihvatio tu veliku čast«, izjavio je mons. Gašparović i dodao: »S tim imenovanjem je naša Srijemska biskupija još više uzdignuta i pastoralno i hijerarhijski na jednu višu razinu. To mi je posebno drago. Zahvaljujem mu što je prihvatio tu dužnost i što će nakon pet godina kada odem u mirovinu, on preuzeti dužnost biskupa«.

Podrška i ohrabrenje

Veliku radost zbog ređenja biskupa koadjutora u Srijemskoj biskupiji izrazili su i predstavnici Đakovačko-osječke nadbiskupije.

»Osjetilo se da je biskupu Gašparoviću potrebna pomoć. Novoga biskupa čeka ponajprije zadaća uspostave sjedišta biskupije i zato će on od prvoga dana boraviti u Srijemskoj Mitrovici kao sjedištu biskupije. Puno je i drugih velikih zadaća. Ima već dobrih stvari onoga što je zaživjelo u Srijemskoj biskupiji i nije da sada počinje sve ispočetka, ali je svakako potrebna jedna svježina i jedna nova snaga. Svjesni smo da su naša Đakovačko-osječka i Srijemska biskupija kroz 230 godina funkcionirali i djelovali kao jedna biskupija i da trebamo pomoći i financijski ali i personalno. S obzirom na svećeničke snage, moramo dati po kojega doista dobroga svećenika ovamo, kako bi pripomogao biskupu Fabijanu. Njegovo ređenje je izazov i zadaća naše Đakovačko-osječke biskupije. Treba hrabriti i snažiti ovo stado. Hvala Bogu da danas živimo u drugačijem ozračju nego prije 30 godina. Treba štititi katolike Hrvate koji su na ovom području. Oni trebaju biti prisutni u svim sferama života. Biskup im treba biti podrška i ohrabrenje«, istaknuo je đakovačko-osječki nadbiskup te dodao da Katolička crkva danas promiče i zagovara ekumenski dijalog: »Smatramo da ovako podijeljena Kristova haljina nije pravo i vjerodostojno svjedočanstvo u ovom svijetu. Mi danas vidimo da su kršćani u mnogim stranama svijeta progonjeni i da trebamo snažiti dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Neke su stvari kulturološki različite i međunacionalni odnosi su poljuljani što opterećuje naš ekumenski dijalog, ali moramo znati graditi odnose između dvaju naroda. Nedavna mješovita komisija koja je osnovana za dijalog između Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve od strane Svete Stolice, pokazuje da Sveta Stolica ekumenski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom vodi preko Hrvatske biskupske konferencije. Biskup Fabijan tu može biti jedan dobar savjetnik upravo u vođenju ekumenskog dijaloga.«

Zalog dobrih odnosa

Na svečanom euharistijskom slavlju prisustvovala je i predsjednica komisije za vjerske zajednice u Vladi Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

»Veseli nas da će svi katolici u ovom dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira i vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa i uvažavanja i manjina i svih vjerskih zajednica, što je na dobrobit odnosa između naših država. Jako je važno da se i u Srbiji afirmiraju prava manjina i prava svih vjerskih zajednica. Hrvati su ovdje stoljećima prisutni i njih brojčano nema više tako puno, međutim oni su dali veliki doprinos i kulturnom i gospodarskom razvoju. Znamo da je ovo jedan multikulturalni i multikonfesionalni prostor i sigurna sam da će novoimenovani biskup nastaviti kao što je i u Hrvatskoj u svojoj službi djelovao i poticati međureligijski dijalog. Smatramo da dobre odnose među državama i među narodima možemo graditi samo na istini, na suočavanju sa svim onim dobrim i lošim što se u prošlosti događalo. U tom smislu očekujem da se hrvatska manjina, jezik hrvatske manjine i doprinos Hrvata koji su ovdje stoljećima živjeli prepozna i uvaži. To je dobro i za većinsku i za manjinsku zajednicu«, istaknula je Obuljen Koržinek.

Nakon obreda ređenja, slavlje je nastavljeno Apostolskim vjerovanjem te euharistijskom službom. Novozaređenom biskupu obratili su se predsjednik HBK-a zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup László Német, a u ime svećenika, redovnika i redovnica Srijemske biskupije župnik župe Svih Svetih u Irigu preč. Blaž Zmajić, te u ime vjernika župljanka župe Presvetog Srca Isusova u Šidu tajnica Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije i koordinatorica Tiskovnog ureda Srijemske biskupije vjeroučiteljica Ana Hodak.

Osim velikog broja vjernika, biskupskom ređenju biskupa koadjutora Srijemske biskupije prisustvovali su opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas, supruga veleposlanika RH u Beogradu Mirjana Biščević, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak i Ivan Zeba, predsjednik Skupštine APV István Pásztor, predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, dužnosnici Grada Srijemska Mitrovica, te predstavnici nacionalnih manjina u Vojvodini. Katedralni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice, članovi Katedralnog zbora iz Đakova i članovi Katedralnog zbora Albe Vidaković iz Subotice, pridonijeli su svečanom euharistijskom slavlju.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika