Aktualno Aktualno

FHP: Država da napusti politiku šutnje o ratnim zločinima i »Ovčari«

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je jučer (19. studenoga) uoči godišnjice zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, državne institucije u Srbiji da odaju počast žrtvama i apelirao da napuste politiku šutnje o ratnim zločinima koje su počinile srpske snage, prenio je Fonet.

Danas (subota, 20. studenoga) navršava se 30 godina od zločina na Ovčari, podsjeća FHP i ukazuje da su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (u Haagu) za ovaj zločin pravosnažno osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić i major Veselin Šljivančanin, dok je u Srbiji na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno 11 osoba.

»Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. studenoga 1991. godine, pripadnici JNA izveli su ranjenike, bolesnike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru Ovčara«, podsjeća FHP u priopćenju navodeći da su ih u hangarima »premlaćivali, ponižavali i zlostavljali«.

Pred sudovima je, nagalšava FHP, utvrđeno da su se u večernjim satima pripadnici JNA, po naređenju pukovnika Mileta Mrkšića, povukli s Ovčare, a pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara i dobrovoljačke jedinice Leva supoderica su tijekom noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine izvodili zatočenike iz hangara i odvodili ih u grupama od 10 do 20 ljudi na lokaciju Grabovo i streljali ispred ranije pripremljene masovne grobnice.

»Na Ovčari su, uz ranjene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, ubijeni i civili, žene i djeca: Ružica Markobašić (32), koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, Janja Podhorski (60), Dragutin Balog (17) i Igor Kačić (16)«, podsjeća FHP i ukazuje da je iz masovne grobnice na lokalitetu Grabovo ekshumirano 200 tijela, a identificirane su 193 žrtve, 17 tijela žrtava pronađeno je u okolnim grobnicama, dok se za tijelima više desetina žrtava još traga.

»Sudovi u Srbiji su tijekom 2021. godine donijeli četiri pravosnažne presude kojima su članovima obitelji žrtava s Ovčare dosudili naknadu štete (reparacije). Na taj način Srbija je priznala odgovornost JNA za zločin počinjen na Ovčari’«, ističe se u priopćenju FHP i ocjenjuje da su te presude veoma važne jer se njima Srbija proglašava odgovornom i obvezuje se da isplati reparacije za štetu koju su njezina tijela, u ovom slučaju JNA, pričinili tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

»Državni zvaničnici Srbije ne prisustvuju komemoracijama u Vukovaru, niti na druge načine odaju počast vukovarskim žrtvama. Veselin Šljivančanin, koji je osuđen za zločin na Ovčari, danas je član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke«, podsjećaju u FHP i poručuju da »rehabilitacijom osuđenih za ratne zločine, kao i ignoriranjem žrtava koje nisu srpske, državne institucije Srbije provode povijesnu reviziju ratova iz 1990-ih«.

H. R.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay