Aktualno Aktualno

Biskup Német: »Moja odluka je pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima«

Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogoslužje dozvoljeno samo cijepljenim  svećenicima, a biskup ordinarij mons. Ladislav Német kazao je, na konferenciji za tisak, održanoj 19. studenoga u zrenjaninskoj katedrali, da je za njega to »pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima«.
Biskup je naveo da je odgovoran za katoličke vjernike u Banatu i da je pratio propise koje donosi država, kao i da je i sama biskupija uvela stanovite mjere kojima bi još više očuvala zdravlje vjernika i kako bi se izbjegla mogućnost širenja virusa korona.

Rekao je i da su uvidjeli da se (napose stari) vjernici plaše bolesti, te i da je zbog toga mislio da treba napraviti korak više. »Protekle godine donijeta je odluka da nema više forme pričešćivanja na jezik, samo na dlan, da svećenici moraju dezinficirati ruke prije pričesti, te da, kada dolaze u crkvu budu čisti, ali sve to nije pomoglo da se broj zaraženih smanji. Zato sam došao do te odluke, razgovarao sa nekoliko svećenika i svi svećenici koji pripadaju Zrenjaninskoj biskupiji primili su cjepiva, najmanje dvije doze, a neki i tri doze, a među njima sam i ja«, rekao je Német.

Dvojica svećenika su otpuštena

Kazao je da na početku na to nije bilo sasvim pozitivnih reakcija svećenika, ali da su sada svi oni, kao i djelatnici koji rade za tu biskupiju to učinili.

»Dvojica svećenika koji ne pripadaju kleru naše biskupije, ali su djelovali na našem terenu, nisu  se htjeli cijepiti, te su otišli iz Biskupije«, kazao je Német.

Istaknuo je da svaka biskupija može donijeti svoju odluku, jer je ustrojstvo Katoličke crkve takvo da svaku biskupiju vodi biskup koji je odgovoran za cijeli život zajednice, te može donositi odluke o  pitanjima koja nisu stvari vjere i morala.

»Za mene je ovo pitanje zdravlja, pitanje ljubavi prema bližnjima, jer ako tako malom stvari, kao što je cjepivo, mogu pomoći da svi živimo mirnije, zašto ne bismo to učinili«, kazao je on.

Istaknuo je da je to pitanje o kojem svako, po svojoj savjesti, mora djelovati. Biskup je naveo da je i prigodom ulaska u Vatikan morao pokazati potvrdu o cijepljenju i da mu je objašnjeno da nitko tamo ne može raditi ukoliko nije cijepljen ili je preležao bolest, ili pak posjeduje negativan antigenski test. Kazao je i da biskupije u Njemačkoj počinju uvoditi to pravilo, kao i biskupije u Americi.

»Za mene je to pitanje dokle ide sloboda jednog čoveka protiv zajedničkog dobra jednog društva i ono što je idući stepen odgovornosti jeste da pogledamo naše bolnice. Naši liječnici i drugo osoblje ne mogu ni spavati«, dodao je on.

Osporavanja Németove odluke

Konferencija za medije sazvana je nakon što je zrenjaninski biskup u »Uredbi o covidu-19«, objavljenoj u izdanju biskupijskih Okružnica za listopad, odlučio da svećenicima, đakonima, pastoralnim djelatnicima i službenicima u Zrenjaninskoj biskupiji i njezinim ustanovama, odredi rok do 15. listopada da dostave certifikate o bar jednom cijepljenju ili dokaz o oporavku od covida, a rok za dostavljanje drugog certifikata bio je do 15. studenog. Kako se navodi u Okružnici, onima koji nisu poštivali uredbu, od 1. studenog je  zabranjen rad sa ljudima i služenje sakramenata, a takve osobe bile su dužne napustiti zgrade Biskupije i radna mjesta do 15. studenog. Nakon ove odluke, u vjerničkoj javnosti, te među klerom drugih biskupija i pojedinim redovnicima (u Hrvatskoj) su se uglavnom čula osporavanja iste, a na društvenim mrežama su se širili pozivi za molitvu za banatske svećenike koji se nisu cijepili.  

M. T.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay