Aktualno Aktualno

Potpora hrvatskim studentima iz Vojvodine

Sukladno višegodišnjoj praksi i ove godine osiguran je smještaj u studentskim domovima za deset studenata koji nisu ostvarili to pravo putem redovitog Natječaja za subvencionirani smještaj studenata u studentske domove, zahvaljujući dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prema kojem se u takvom slučaju hrvatskim studentima iz Vojvodine isti osigurava temeljem posebne odluke Ministarstva, objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV).

U HNV-u podsjećaju kako je prije dvadesetak godina na studije u Hrvatsku odlazilo oko 60 studenata godišnje jer su tada, zahvaljujući Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, bili osigurani poticaji u vidu smještaja, stipendije i organizirane pripremne nastave. Ukidanjem te vrste potpore broj studenata značajno je opao na svega nekoliko studenata godišnje. Nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2016. godine poticaji se ponovno osiguravaju – posebne upisne kvote, smještaj u domovima, organizirana pripremna nastava, logistička potpora pri upisu, profesionalna orijentacija i posredovanje kod stjecanja stipendija – te se time broj studenata ove godine povećao na 17.

Predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal ističe kako se HNV aktivno zauzima za potrebe hrvatskih studenata tijekom procesa upisa na fakultete, ali i tijekom samog studiranja.

»Želimo svojom asistencijom što je više moguće podržati naše mlade pri stjecanju željenog obrazovanja. Neke nepoznanice o studiranju oni sami rješavaju kontaktiranjem svojih prijatelja koji već studiraju, međutim, postoji cijeli niz procesa, katkad iznimno stresnih i neizvjesnih, u kojima nastojimo pružiti svoju pomoć – tu su pripreme za državnu maturu koje organiziramo u HNV-u i osiguravanje smještaja u Osijeku tijekom njezina polaganja, zatim molbe za osiguravanje posebnih upisnih kvota, pomoć pri prikupljanju potrebnih dokumenata, praćenje i podsjećanje studenata na aktualne stipendije i, među ostalim, stjecanje prava na smještaj u domu s čim u vezi nam se svake godine obraća dio naših studenata koji imaju problem s ostvarivanjem ovog prava putem redovitog natječaja«, kaže Uršal.

Asistentica pri obrazovanju u HNV-u Nataša Stipančević ukazuje na činjenicu da se lijep broj studenata, zahvaljujući potporama, odlučuje studirati u Hrvatskog, ali ističe da pripadnici hrvatske zajednice studiraju i u Srbiji.

»Od 2019. godine HNV kontinuirano prikuplja informacije o studentima hrvatske zajednice kako onih koji studiraju u Hrvatskoj tako i onih koji studiraju u Srbiji. Drago nam je što naši studenti uživaju sve veću potporu pri odlasku na studije u Hrvatsku, a nadamo se kako ćemo u skorijem vremenu uspjeti osigurati jaču potporu i našim studentima koji ostaju na studijima u Srbiji«, zaključuje Stipančević, potičući sadašnje i buduće studente da se jave Odboru HNV-a za obrazovanje radi evidencije, umrežavanja i mogućnosti dobivanja podrške.

H. R.


 

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay