Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Pogled u visine

Darko Kusturin po zanimanju je elektrotehničar, no egzistenciju svoje obitelji: supruge Danijele, kćeri Eve i Ane te sina Marka, nalazi, kao i mnogi, van svoje struke. Uposlen je, ili preciznije suvlasnik je poduzeća SID WWOD, koje se bavi proizvodnjom drvne ambalaže. Iako kaže da ima malo slobodnog vremena, nađe ga za svoj hobia a to je golubarenje. Može se reći kako mu je to ljubav od djetinjstva za koju su razumijevanje imali roditelji, a kasnije i supruga. Danas posjeduje jato od 120 pertlija, odnosno stručno rečeno budimpeštanskih visokoletača.

Pet sati u nebu

U Monoštoru se oduvijek golubarilo, a Darkov početak bio je gajenje raznih vrsta golubova koji su se mogli naći: poštar, pertli, topoljan, gibicer, ali je on na kraju odabrao golubove rase pertli. Na pitanje zašto pertli, a ne poštar kao možda najpoznatiji golub, on s očiglednim žarom objašnjava:

»Pertli je posve drukčiji golub od poštara, on je golub nebeskih visina i golub izdržljivosti. Svoje kvalitete iskazuje visinom i dužinom leta. Tako se i ocjenjuje. U ocjenjivanju postoje dvije kategorije kada je visina u pitanju – propisana visina leta, odnosno visina kad se golim okom ne vidi rad krila goluba i viša kategorija, a to je nevidljivost kada golim okom više ne vidite goluba/jato. Što se tiče dužine leta, i tu imamo dvije kategorije. Jedna je standardan let što je pet sati minimalno, a druga je pet sati leta u nevidljivosti«.

Da bi let na natjecanjima bio izbodovan, potrebno je da jato od 24 goluba poleti, a da se na krov vrati minimum 14 golubova iz jata. Njegov osobni rekord je 6 sati i 23 minute propisane visine leta i 2 sata i 48 minuta leta u nevidljivosti, za što, kaže, da je izvanredan rezultat.

Svakodnevna briga

»Odgoj pertlija nije skup, no procjena ovisi o financijskim mogućnostima vlasnika, brojnosti jata. Dnevno se uz golubove mora provesti najmanje dva sata, a to vrijeme iskoristi se za hranjenje, čišćenje, pregled. No, tih dva sata zna se i produljiti, jer kada je jato letački aktivno pušta se svaki drugi dan, kako bi se diglo u visine. Za letenje su spremni poslije 40 dana. Prije toga idu, ja bih to nazvao, pojedinačne pripreme, odnosno puštanje na krov«, kaže Darko koji se golubovima posvećuje poslije redovitog posla. Žao mu je samo što djeca nisu zainteresirana za golubarstvo.

Vrhunski let

Ističe da pertli svoju kvalitetu pokazuje tek kad poleti te da se naizgled sa sigurnošću ne može ocjenjivati. Ima ih kao podvrsta raznih: rodasti, vjenčasti, pantoš, čarapasti… pa i čisto bijelih. Ne može reći kako je razlog to što je odabrao uzgoj pertlija zato što se sve s njim i oko njega radi iz vlastitog dvorišta, ali mu to danas sigurno puno pomaže jer kad pusti jato da poleti, on ih prati pogledom do nevidljivosti i čeka da slete na krov.

»Odgajivač pertlija mora biti spreman i na gubitke. Tijekom godine u jatu se izleže i do dvjesto golubova no tijekom letačke sezone izgubi ih se i stotinu. U velikim visinama izgubi se ponekad i cijelo jato, ptice grabljivice ponekad znaju rastjerati jato koje se kasnije više ne skupi te se tako raštrkano izgubi. U cijelom letu bitno je da pertli ne izgubi vizualni kontak s kućom s koje je poletio. Pertli u letu postiže vrhunsku kvalitetu četiri do pet godina, a može doživjeti i do 15 godina. U usporedbi s golubom poštarom kod kojeg se ocjenjuje brzina vraćanja kući s različitih udaljenosti, jasno je da su ovo sasvim dva različita goluba što se tiče natjecateljskih karakteristika«, kaže Darko.

Kroz smijeh nastavlja priču kako je čak bio i prekinuo s golubarenjem.

»Možda zbog zauzetosti na poslu i manje brige za golubove doživio sam da mi u golubarnik prodre kuna te mi poguši cijelo jato. Razočarao sam se tada i prekinuo s golubaranjem«, kaže Darko.

To što je ipak i dalje ostao golubar krivac je supruga Danijela, koja mu je jednog prigodom poklonila dva para golubova.

»Što mi je drugo preostalo nego nastaviti s golubarenjem«, kroz smijeh kaže Darko.

U povijesti monoštorskog golubarstva on je prvi koji se natječe s ovom vrstom golubova i ostvario je vrhunske rezultate. Najznačajniji uspjesi su 1. mjesto na Prvenstvu Srbije za 2020. godinu i titula šampiona Srbije za 2021. godinu. Osim što se natječe, Darko je i član predsjedništva Vijeća odgajivača golubova budimpeštanskih visokoletača Srbije.

Željko Šeremešić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika