Kolumne Kolumne

Tko koga štiti

Između dva broja Hrvatske riječi našoj redakciji stigao je odgovor iz ureda pučkoga pravobranitelja na naša pitanja koja su se ticala njegovog zahtjeva da se o negiranju hrvatskog jezika u školskim udžbenicima očituju Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Zavod za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja. U odgovoru na koji smo se načekali navedeno je da ova državna tijela nisu postupila po zahtjevu pučkog pravobranitelja i »u određenom roku nisu dostavili Zaštitniku građana podatke i relevantnu dokumentaciju u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada pokrenutom po pritužbi Hrvatskog nacionalnog vijeća. Zaštitnik građana je ovim nadležnim tijelima zbog toga dostavio zahtjev za hitno izjašnjenje i dostavljanje dokumentacije u ovom slučaju«. To je napisano u odgovoru. Što znači hitno izjašnjenje, koji je rok da se ono izvrši i što ukoliko se o ovaj zahtjev Ministarstvo i Zavod ponovno ogluše? Puno me pitate. To nam nisu napisali u odgovoru. I naravno da smo ih dodatno pitali što dalje, ako uopće to dalje i postoji. Koliko su dodatnog roka dali i što ukoliko sve ostane kako je bilo? Ili preciznije: ukoliko jedini (ipak i očekivani) odgovor bude šutnja? Ima li pučki pravobranitelj načina natjerati da se postupi po njegovom zahtjevu ili zakonu?

I ne samo u ovom slučaju već i u drugim situacijama. To je ključno pitanje. Jer, nekako kada se kaže pučki pravobranitelj to ulijeva, ili bi barem trebalo tako biti, nekakvu sigurnost da eto postoji i netko tko štiti prava nas građana. Samo je potrebno prijaviti neku povredu prava, pravobranitelj će reagirati, a prozvani će odmah skočiti na to reagiranje i potruditi se da pravobranitelju podastru sve dokaze kako nisu povrijedili nečije pravo.

Naravno da je to idealna situacija koja je kod nas nemoguća. Treba li očitiji primjer od ovoga?

I taman kada sam ovaj uvodnik privela kraju stigao nam je dodatni odgovor iz ureda pučkog pravobranitelja. Kažu u odgovoru kako su Ministarstvu i Zavodu »dostavili posljednji zahtjev za hitno izjašnjenje i dostavljanje dokumentacije u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada pokrenutom po pritužbi Hrvatskog nacionalnog vijeća«.

Z. V.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay