Kolumne Kolumne

Tko koga štiti

Između dva broja Hrvatske riječi našoj redakciji stigao je odgovor iz ureda pučkoga pravobranitelja na naša pitanja koja su se ticala njegovog zahtjeva da se o negiranju hrvatskog jezika u školskim udžbenicima očituju Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja i Zavod za unaprjeđivanje obrazovanja i odgoja. U odgovoru na koji smo se načekali navedeno je da ova državna tijela nisu postupila po zahtjevu pučkog pravobranitelja i »u određenom roku nisu dostavili Zaštitniku građana podatke i relevantnu dokumentaciju u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada pokrenutom po pritužbi Hrvatskog nacionalnog vijeća. Zaštitnik građana je ovim nadležnim tijelima zbog toga dostavio zahtjev za hitno izjašnjenje i dostavljanje dokumentacije u ovom slučaju«. To je napisano u odgovoru. Što znači hitno izjašnjenje, koji je rok da se ono izvrši i što ukoliko se o ovaj zahtjev Ministarstvo i Zavod ponovno ogluše? Puno me pitate. To nam nisu napisali u odgovoru. I naravno da smo ih dodatno pitali što dalje, ako uopće to dalje i postoji. Koliko su dodatnog roka dali i što ukoliko sve ostane kako je bilo? Ili preciznije: ukoliko jedini (ipak i očekivani) odgovor bude šutnja? Ima li pučki pravobranitelj načina natjerati da se postupi po njegovom zahtjevu ili zakonu?

I ne samo u ovom slučaju već i u drugim situacijama. To je ključno pitanje. Jer, nekako kada se kaže pučki pravobranitelj to ulijeva, ili bi barem trebalo tako biti, nekakvu sigurnost da eto postoji i netko tko štiti prava nas građana. Samo je potrebno prijaviti neku povredu prava, pravobranitelj će reagirati, a prozvani će odmah skočiti na to reagiranje i potruditi se da pravobranitelju podastru sve dokaze kako nisu povrijedili nečije pravo.

Naravno da je to idealna situacija koja je kod nas nemoguća. Treba li očitiji primjer od ovoga?

I taman kada sam ovaj uvodnik privela kraju stigao nam je dodatni odgovor iz ureda pučkog pravobranitelja. Kažu u odgovoru kako su Ministarstvu i Zavodu »dostavili posljednji zahtjev za hitno izjašnjenje i dostavljanje dokumentacije u postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada pokrenutom po pritužbi Hrvatskog nacionalnog vijeća«.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika