Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bereška poljoprivredna kuća

Obitelj Gorjanac iz Berega uspješno se bavi poljoprivredom, a u taj su posao uključeni svi članovi obitelji. Vezana uz obiteljski posao ostala je i Marta, koja je prvo radila kao uposlenica u poljoprivrednoj apoteci koju je zadruga iz Bezdana držala u njihovom prostoru, a zatim je sama otvorila poljoprivrednu apoteku u kojoj je proširila asortiman pa otuda i naziv Poljoprivredna kuća Bereg.

Zbog posla i nova diploma

Da se držala svoje prve doplome Marta bi radila sasvim drugi posao, jer prvo je završila Srednju tekstilnu školu u Somboru i iz školske klupe izašla je kao tekstilni tehničar. No, u toj struci nije nikada radila, a nove okolnosti razlog su što je Marta završila još jednu srednju školu.

»Zadruga iz Bezdana je 2007. godine odlučila otvoriti poljoprivrednu apoteku u Beregu. Mi smo na našem gospodarstvu imali prostor koji je njima odgovarao, pa su odabrali tu otvoriti apoteku. Trebao im je i radnik, ali da bih se ja mogla uposliti morala sam biti poljoprivredne struke. Razlog je to što sam izvanredno završila srednju poljoprivrednu školu u Futogu«, priča Marta o promjeni svojeg zanimanja. Nije imala zaposlenje i ovo se učinilo zgodnom prilikom za radno angažiranje, čak i uz dodatno školovanje.

»Nisam ni sanjala da ću nakon tekstilne škole raditi u poljoprivrednoj apoteci. Olakšalo mi je to što sam prije samostalnog rada imala kratku praksu u Bezdanu i poslije jednotjedne obuke počela sam raditi samostalno«, priča Marta.

Iskustvo u ovoj branši i mušterije stjecala je godinama, sve dok prije dvije godine zadruga iz Bezdana nije odlučila zatvoriti svoju apoteku u Beregu.

Uz potporu obitelji Marta je prelomila i odlučila nastaviti rad u istom prostoru, ali ne kao uposlenica, što je bila 15 godina, već kao vlasnica.

Raznovrsna roba mamac za kupce

Usprkos iskustvu i tome što su Berežani već imali naviku kupovine u toj apoteci, bio je to hrabar i pomalo riskantan potez, budući da je Bereg malo mjesto i da se ljudi često odlučuju u kupovinu ići u Bezdan ili čak Sombor. Svjesna je toga bila i Marta. Kako bi privukla što više mušterija, maksimalno je proširila ponudu u svojoj trgovini vodeći računa da u njoj bude svega onoga što može zatrebati jednom poljoprivrednom kućanstvu. Tako se na policama njene trgovine nalazi stočna hrana, hrana za kućne ljubimce, alat za vrt, oprema za rad u polju i vrtu, sitan elektrometarijal, čavli, vijci... Da nije pogriješila kada je uvodila nove proizvode uvjerili smo se i sami, jer je tijekom našeg razgovora u trgovinu ušlo nekoliko mušterija, a kupovali su hranu za tovljenike, hranu za kućne ljubimce, list za ručnu pilu...

»Na samim počecima promet i nije bio najbolji. Onda se dogodilo da je trgovina stočnom hranom jednog proizvođača zatvorena i praktički u Beregu se nije imala gdje kupiti hrana za stoku. Prepoznala sam to kao priliku i svoj prodajni asortiman proširila s tom stočnom hranom. Bila je to dobra procjena, što vidim po svojim dnevnim pazarima«, kaže Marta.

S proljeća, kada krene sjetva, u ponudi su i sjemenska roba i mineralna gnojiva. Ono što ne drži su sredstva za zaštitu, jer po zakonu prodaja tih sredstava moguća je samo u trgovinama u kojima je angažirana fakultetski obrazovana osoba te struke.

»Robu nabavljam iz veleprodaja. Uvjeti plaćanja su različiti, sve ovisi kako se dogovorimo. Negdje traže plaćanje odmah, negdje je to za mjesec dana«, pojašnjava Marta svoje poslovanje.

Uz to što je vlasnica, ona je za sada i jedina uposlenica, a osim toga ugovara nabavu robe i vodi računa o plaćanjima.

»Kupci su uglavnom iz Berega, dolaze i iz susjednog Koluta, ali i iz pograničnih mjesta u Mađarskoj, budući da su cijene s ove strane granice niže«, kaže ova mlada poduzetnica.

Marta djeluje zadovoljno i ne dozvoljava da je pokolebaju ni teškoće kojih ima u svakom poslu pa i njenom. Prednost je to što je samostalna i što napredak njezine trgovine ovisi o njoj i njenoj dobroj procjeni što ima prođu u selu.

Kaže da nikada nije razmišljala o odlasku iz Berega. Ono što joj paše u ovom poslu je i mogućnost da i dalje bude aktivna članica mjesne hrvatske udruge, sudjeluje na nastupima i putuje na gostovanja.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika