Tema Tema

Konjički turizam bez granica

Zahvaljujući uspješno realiziranom prekograničnom projektu Hrvatska – Srbija (2014. – 2020.) Horis – Horse ride in Srem, u Rumi je otvoren kompleks za konjički sport kojim je upotpunjena turistička ponuda grada i u kojem se provodi hipoterapija za osobe s funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim funkcijama. Općina Nijemci je glavni partner projekta. Drugi partner je Konjogojska udruga Vranac iz Donjeg Novog Sela iz Hrvatske, zatim Općina Ruma, Srednja poljoprivredna i prehrambena škola Stevan Petrović Brile iz Rume, te konjogojska udruga Srem iz Srijemske Mitrovice. Vrijednost projekta iznosi 1.417.632,24 eura. Program INTERREG IPA CBC financira 85 posto projekta, a ostali projektni partneri financiraju 15 posto.

Jedinstveni u regiji

Specifični cilj projekta je širenje i integriranje prekogranične turističke ponude i bolje upravljanje imovinom kulturne i prirodne baštine, doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine. Projekat Horis je počeo u rujnu 2017. godine. Suradnja sa svim partnerima u projektu je ocijenjena kao veoma dobra. Veći dio financijskih sredstava je dobila Hrvatska kao članica Europske unije i vodeći partner projekta, ali ono što je važno za Srijem jest da su stečena određena iskustva i reference koja će im dalje značiti prilikom apliciranja u pretpristupnim fondovima Europske unije.

»Projekt Horis jedan je od rijetkih takve vrste u regiji. Općina Ruma je u projektu sudjelovala sa zemljištem i infrastrukturom izgrađenog objekta. Zahvaljujući prekograničnom projektu Horis, u Rumi je izgrađen kompleks za konjički sport u kojemu između ostalog, provodimo hipoterapiju. Hipoterapija je djelotvorna za osobe s funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama. Sam objekt za konjički sport Horis upotpunjuje turističku ponudu i afirmira konjički sport, ali donosi i novu socijalnu uslugu hipoterapiju koju provodi Ustanova za pružanje socijalne zaštite Solidarnost. Hipoterapija kao usluga je inovativna zato što je namijenjena djeci i mladima koji pohađaju Dnevni centar u Rumi, točnije boravak za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju. Ujedno je ova usluga dostupna besplatno za sve građane naše općine«, navodi ravnatelj Ustanove za pružanje socijalne zaštite Solidarnost u Rumi Branislav Pavić.

Sam objekt je izgrađen na oko 1,1 hektar zemljišta na obodu Rume u Tivolskoj ulici. Izgrađen je zatvoreni manjež površine oko 1.000 četvornih metara, otvoreni manjež površine oko 850 četvornih metara i prateći objekt, štala. Kupljeni su i konji koji su prilagođeni radu s djecom, specijalno obučeni za hipoterapiju.

»Lokalna samouprava je sudjelovala u projektu s iznosom oko 60.000 eura. Također nam je pomogla i Pokrajinska vlada, Tajništvo za financije koje je izdvojilo oko 4 milijuna dinara. Na objektu se svakodnevno odvijaju aktivnosti hipoterapije. Zahvaljujući našem timu stručnjaka i volonterima koji nam svakodnevno pružaju podršku, počeli smo raditi i malu školu jahanja. Mislim da će ovo mjesto vremenom biti jedno od omiljenih u gradu, da će povećati turističku ponudu našeg grada i da će privući sve ljubitelje konjičkog sporta i konja, a pogotovo one najmlađe«, ističe Pavić.

Novi manjež iz projekta

Projekt Horis će pridonijeti rješavanju problema i izazova koji se odražavaju u nedostatku mogućnosti iskorištavanja neiskorištenog turističkog potencijala u relevantnom području temeljenog na tradiciji jahanja i bogatom kulturnom jahačkom baštinom.

»Moramo priznati da smo izrazito zadovoljni ovim projektom. Proširili smo svoju trenutnu turističku ponudu, te smo zapravo kroz ovo bogaćenje kulturne i prirodne baštine, te suživot konja i čovjeka dobili jedan novi turistički proizvod koji možemo ponuditi široj publici. Također smo dobili puno partnerstvo gdje ćemo s Općinom Ruma i s ostalim partnerima nastaviti surađivati, te razvijati ovaj turistički proizvod. Kroz infrastrukturnu izgradnju dobili smo tri značajne točke. Naše poznato izletište Sopotac smo obogatili dodatnim turističkim proizvodima i jednom sjenicom za turiste. Osim toga, dobili smo konjičku rutu koja spaja navedeni Sopotac i konjičku štalu, gdje postoji mogućnost smještaja do šest konja. Također, imamo otvoreni koral gdje će se nuditi rekreativno jahanje, a obogaćeni smo i novom opremom za konje i jahače. Tu su i tri tradicionalne kočije različitog tipa, koje će posjetiteljima pružiti mogućnost da rutu, osim pješice, obiđu i kočijama. Ovaj projekt je jedan fini touch, koji povezuje nas i Srijemsku Mitrovicu, gdje također postoji kočija kojom se mogu voziti turisti«, istaknula je voditeljica projekta iz Općine Nijemci Marina Karačić.

»Mi smo veoma zadovoljni rezultatima cijelog projekta«, istaknuo je predsjednik Konjičkog kluba Srem iz Srijemske Mitrovice Vladimir Vukotić te dodao: »Bogatiji smo za jedan manjež površine 800 četvornih metara koji će nam omogućiti nesmetan kontinuirani rad tijekom cijele godine. Bogatiji smo za jedno vozilo, za jedan fijaker, opremu za konje i narodnu nošnju, a sve u svrhu bogaćenja naše turističke ponude, povezivanja kapaciteta hipodroma u Srijemskoj Mitrovici i hotela Srem, kao i cijele turističke regije u Srijemu«.

Konji kao dio terapije

Dragana Pilipović koordinatorica je Dnevnog boravka za djecu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju Ustanova za pružanje usluga socijalne zaštite Solidarnost iz Rume.

»Od lipnja 2021. godine počelo se s realiziranjem inovativnih aktivnosti Dnevnog boravka. Aktivnost terapija pomoću konja se realizira u prijepodnevnim satima. Ona je namijenjena za djecu, mlade i odrasle iz Dnevnog boravka kojih trenutno ima 34. Moram naglasiti da uslugu hipoterapije koriste djeca s teritorija Općine Ruma i da je usluga besplatna. Hipoterapija na neurofiziološkoj osnovi koristi konjski pokret u svrhu liječenja neuromišićnih, neuromišićno skeletnih i senzorskih disfunkcija. Terapija pomoću konja je odlična komplementarna terapija za djecu s razvojnim smetnjama koja poboljšava njihove osnovne sposobnosti i funkcije kao i kvalitetu života. Kompleksno kretanje konja pomaže poboljšanju koordiniranja, ravnoteže, mišićnog tonusa, mišićne snage i kondicije. Sama terapija traje od 20 do 30 minuta. Jahanje pruža nevjerojatan poticaj za izgradnju samopoštovanja jahača s teškoćama u učenju, emotivnim problemima, problemima u ponašanju, a sam konj pruža izvor ljubavi i sigurnosti. Ono što sam ja primijetila kao osoba koja radi s djecom sa smetnjama u razvoju jest da kroz našu rutinu timarenja i određeni slijed pribora, sjedlanja, uzdanje, jahanje i rad u štali, s pozitivnim stavom utječemo na to da se razvija spretnost, da se razvija učenje kroz slušanje, kroz gledanje, da poboljšavamo osjećaj samopouzdanja, samokontrole, kao i da se utječe na njihov sam osjećaj uspjeha. Cilj hipoterapije i jeste maksimalno funkcionalno osposobljavanje korisnika«, istaknula je Pilipović.

Provedba projekta započela je 1. rujna 2017. godine, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Obzirom da je ovo početni oblik suradnje, očekivanja su da će se na ovaj način ojačati veze između partnera, uzgajivača konja i cijelog prekograničnog područja.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika