Kultura Kultura

U znaku komedije

Drama, recitacija, igra i muzika/melodija – riječi su koje stoje iza akronima DRIM, što je ujedno i naziv novoutemeljenog festivala amaterskog kazališta u organizaciji HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Kako dodaju organizatori, DRIM (engleski: dream) ujedno može značiti jedan lijepi san. Prvo izdanje festivala održano 5. i 6. studenoga u Velikoj dvorani HKC-a. Novi festival planira okupljati amaterske dramske skupine iz regije, a na prvom DRIM-u gostovale su četiri predstave, tri iz Srbije i jedna iz BiH.

Klasici iz suvremene vizure

Prve festivalske večeri publika je imala prilike vidjeti dvije predstave: Džandrljivi muž, komentari Dramske sekcije Velimir Sandić Veljko iz Doma kulture Sivac te Tvrdicu Teatra Fedra iz Bugojna.

Po riječima ravnateljice Doma kulture Sivac Vere Golubović, dramska sekcija iz Sivca postoji od 1965. i ponose se velikim brojem odigranih predstava. HKC Bunjevačko kolo je gostovalo sa svojom predstavom u Sivcu, ostavarena je suradnja te je tako došlo i gostovanja Sivčana u Subotici.

Njihovu predstavu Džandrljivi muž, komentari režirao je teatrolog i dramski pisac, ujedno i selektor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović.

»Želio sam da jedan klasičan komediografski tekst rodonačelnika srpske komedografije Jovana Sterije Popovića učinimo suvremenim pa smo sve ono što Sterija govori u muškarcima i ženama, a to je centralno pitanje ove komedije, provukli kroz vrijeme u kojem živimo, iskomentirali ga iz vizure našeg doživljaja svijeta«, kaže Mlađenović.

Najbolji glumci

Festival nije natjecateljskog karaktera, ali su dodjeljivane nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u svakoj od predstava. O tomu su odlučivale ravnateljica Dječjeg kazališta Subotica Márta Árokszálasi i amaterska glumica, članica dramske sekacije HKC-a Bunjevačko kolo Ana Ivković. Za najboljeg glumca u predstavi Džandrljivi muž, komentari proglašen je Nikola Pejin, u Tvrdici Amel Ugarak, u predstavi Oporuka to je bio Dušan Esapović a u predstavi Ne očajavajte nikad za najbolje glumačko ostvarenje nagrađena je Milica Ilić.

Teatar Fedra iz Bugojna osnovan je 1963., a poznat je po velikom broju predstava i gostovanja u regiji, ali i drugim europskim državama. Samo od 1996., pa do 2018., na tri scene realizirali su 59 premijera i više od 320 repriznih izvođenja.

Subotičkoj publici predstavili su se dramskim klasikom, Molièreovom Tvrdicom u režiji Senada Milanovića.

»Predstava je rađena u duhu svojevrsne bosanskohercegovačke farse, aktualna je, kritizira materijalizam i škrtost i daje poruku da na kraju ljubav uvijek pobjeđuje. Predstavu smo radili tijekom prvog lockdowna, a smatrali smo da nam tada ništa drugo ne preostaje nego da radimo komediju«, kaže glumac i tajnik teatra Fedra Amel Ugarak.

Borba za nasljedstvo

Drugu festivalsku večer otvorila je Dramska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora s komedijom u dva čina Oporuka, koja je rađena po motivu opere Giacoma Puccinija u adaptaciji Ivice Janjića. Redateljica predstave je Lea Jevtić, a somborska udruga je ovu predstavu već izvodila 2009. godine. U predstavi, u kojoj se radnja vrti oko toga kako izmijeniti oporuku po kojoj je imućni rođak i prijatelj svoje veliko nasljedstvo ostavio siromašnima, posebno se istaknuo Dušan Esapović koji tumači lik Gracijana i koji je nagrađen za najboljeg glumca u Oporuci.

»Ovu smo predstavu premijerno izveli na festivalu u Vitezu, u BiH, kasnije smo imali još nekoliko gostovanja, a sada smo u Subotici. Atmosfera na festivalu je dobra, također i organizacija. Dobio sam nagradu za najboljeg glumca u predstavi, ali prava nagrada za mene je nastupati, gostovati na festivalima«, kaže Dušan Esapović.

Prvi DRIM fest zatvorilo je kazalište Dragoslav Milosavljević Gula iz Petrovca na Mlavi s predstavom Ne očajavajte nikad Branislava Nušića u režiji Miloša Jagodića. Spomenuto kazalište djeluje pri lokalnom Kulturno-prosvjetnom centru, a poznato je i po svom dramskom studiju, iz kojeg su dijelom potekli i sadašnji članovi trupe. Rad s glumcima i suradnja s profesionalnim redateljima, scenografima i kostimografima osigurava im natprosječnu amatersku razinu.

»U Suboticu smo došli podržati još jedan novi amaterski dramski festival u Srbiji. Uvijek se radujemo tome. Ne očajavajte nikad je jedan netipičan Nušićev komad, ljubavna komedija, vodvilj. Radnja se odvija u Parizu. To je priča o rentijeru koji se iz ljubavi oženio ženom kojoj je izdavao stan, u trenutku kada su oboje vjerovali da je njen muž poginuo u ratu. Međutim, muž je živ i vraća se iz rata, i tu nastaje zaplet s kime će žena ostati«, kaže ravanteljica KPC-a Petrovac na Mlavi i glumica u predstavi Milica Ilić.

Poticaj razvoju drame

Organizatori festivala iz HKC-a Bunjevačko kolo kažu kako su nastojali dovesti što kvalitetnije predstave, ali i da zbog aktualne epidemiološke situacije nije bilo lako organizirati ovu manifestaciju.

»Zbog aktualne epidemiološke situacije u jednom momentu razmišljali smo da festival odložimo, ali smo na kraju ipak odlučili održati ga. Plan je da festival bude više međunarodnog karaktera, imamo jedno kazalište iz Bosne i Hercegovine, dok dvije trupe iz Hrvatske na žalost nisu uspjele doći. Ipak, smatramo da je festival, s obzirom da se održava prvi put, dosta snažan«, kaže voditelj Dramske sekcije HKC-a Bunjevačko kolo Marjan Kiš.

»Mi u HKC-u njegujemo hrvatsko dramsko stvaralaštvo gdje sada djeluju tri skupine toga tipa – Dramska sekcija, Književno-teatarski kružok i dječja sekcija, te smo se okušali i u organizaciji jednog dramskog festivala. Upustili smo se to u godini koja je teška po svim parametrima, a nadamo se kako će manifestacija, kroz nove kontakte i prijateljstva, pridonijeti razvoju dramskog stvaralaštva unutar hrvatske zajednice. Nadamo se i da će festival s godinama rasti«, kaže predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.

Festival je otvorio ravnatelj Hrvatskog kazališta iz Pečuha Slaven Vidaković koji je istaknuo značaj i zalaganje amaterskih dramskih djelatnika, bez kojih, kako nas uči povijest kazališta, ne bi bilo ni profesionalnog teatra.

Održavanje ovog festivala prirodno je nametnulo i pitanje stanja i sudbine dramskog amaterizma. Odgovarajući na to pitanje, većina naših sugovornika smatra kako je i dramski amaterizam ugrožen koronakrizom, ali da entuzijazma i ljubavi onih koji ga stvaraju još uvijek ima dovoljno.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika