Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Kad se spoje mladost i volja

Da je češnjak zdrav i ljekovit poznato je od davnina. Njime su i naši stari liječili brojne znane i neznane boljke. Danas kao da se ponovno vraća u modu i ulazi na velika vrata zbog svojih ljekovitih svojstava.

Može se konzumirati u svim varijantama, sam – nasjeckan, kao čaj, namaz... Postoji već i u kapsulama, prahu, granulama... Mogućnosti su brojne, ali najzdraviji je onaj domaći i nasjeckan. Jedina mana, ako se tako može reći, jest njegov jak miris, koji baš i nije omiljen.

Obiteljski posao

Ovoga puta češnjak nam je bio poveznica s mladim Lukom Kujundžićem koji se bavi proizvodnjom češnjaka. Devetnaestogodišnji mladić odlučio je uz svoju obitelj na majkinoj i didinoj zemlji posaditi češnjak. Pokrenuti svoj posao i biti sam svoj gazda.

»Posljednjih nekoliko godina počeo sam intenzivnije razmišljati o tome što ću raditi u budućnosti. Uvijek su me zanimali neki privatni poslovi i poduzetništvo, ali nisam imao točnu odrednicu kako i što raditi. Ono što sam znao je da ne mogu sebe zamisliti da radim u nekoj firmi osam sati dnevno i tako sve do mirovine, za koju nije sigurno ni da ću je dočekati«, priča nam Kujundžić i nastavlja: »Sadnjom češnjaka se bavimo već duže vremena i taj posao mi je uvijek bio zanimljiv i opuštajući. Naravno, ima puno stvari zbog kojih se treba brinuti, ali kada se sve zbroji puno mi je privlačniji nego posao u nekoj tuđoj firmi. Nadovezujući se s tim da sam uvijek htio pokrenuti svoj biznis i raditi ono što volim, odlučio sam uz pomoć obitelji tako nešto i početi. Gospodarstvo je na majki Mariji i didi Ivanu u koje je prijavljen i tata Marin

U svojoj odluci baviti se ovim poslom Luka je, kako je rekao, imao neizmjernu podršku obitelji, što mu je i pomoglo kod donošenja odluke baviti se ovim poslom.

»Kad smo objasnili naš plan majki i didi, podržali su nas, ali mislim da nisu baš imali ideju kako je to moguće provesti, pa zbog toga vjerujem da je bilo i skepticizma s njihove strane. Međutim, njihov konačni odgovor je bio: 'Ako se ne proba, onda nije moguće ni uspjeti'. Tako sam odlučio probati«, priča nam Luka koji je zbog interesiranja o poduzetništvu i biznisu odlučio upisati i Ekonomski fakultet u Subotici.

Tako planira uz praksu, koja mu očito dobro ide, steći i potrebno znanje. Po njegovim riječima, u posao je uključena cijela obitelj, ali je on odlučio preuzeti najveći dio na sebe.

»Trenutno češnjak sadimo na površini od nekih 800 m2, ali je u planu i proširivanje. Kada je u pitanju sadnja češnjaka, u taj posao je uključena cijela obitelj, te i neki članovi šire familije, a nerijetko mi pomažu i prijatelji. Cilj nam je posao tako razviti da jednog dana možemo živjeti od toga. Mislim da je to moguće, a pred nama je da to i dokažemo«, kaže Kujundžić.

Bez kemikalija

Kako nam je pojasnio sugovornik, češnjak po pravilu rodi otprilike pet puta više u odnosu na posađenu količinu, ali taj odnos može varirati pod utjecajem raznih faktora. Kod sadnje je bitno da se čenovi s dobro okrenutom stranom stavljaju u zemlju, te da zemlja dobiva dosta vode, a kako je Luka rekao, budući da ne koriste nikakva kemijska sredstva onda ga često treba i okopavati. Dakle, posla ima, budući da veliku većinu posla obavljaju ručno.

»Uz pomoć stroja izvlačimo redove u koje ručno stavljamo, sadimo čenove. Pri vađenju također koristimo stroj koji češnjak izdigne iz zemlje i onda se on ručno sakuplja, veže i nosi na sušenje. Čistimo ga također ručno«, priča Kujundžić koji se osim za uzgoj češnjaka odlučio i za njegovu preradu, te tako ima i vlastite proizvode od češnjaka.

»Za preradu češnjaka i proizvodnju raznih proizvoda odlučili smo se ove godine iako je ideja postojala od ranije. Do ideja za ove proizvode došli smo putem interneta, ali smo vidjeli kako ih nema skoro nigdje u prodaji, pomislili smo da bi ljudima bilo zanimljivo ponuditi nešto novo«, priča Kujundžič i pojašnjava kako im je prvi proizvod bio češnjak u medu, zatim su dodali hladno cijeđeno ulje s okusom češnjaka, a najnoviji proizvod koji je od prije desetak dana u ponudi jest pesto od češnjaka.

Po riječima sugovornika u planu je još nekoliko proizvoda, ali oni će se u proizvodnji naći sljedeće sezone. »U preradu češnjaka je uključena cijela obitelj, ali se nadamo da će se širenjem posla priključiti i drugi. Ovi proizvodi, osim što su odlični dodaci jelima, također služe i zdravlju. Posebno ako govorimo o češnjaku u medu. Med i češnjak predstavljaju jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika i njihovim spajanjem ljekovito svojstvo se samo još povećava. Osim toga što obnavljaju cijeli organizam i štite od prehlade, med i češnjak utječu i na reguliranje krvnog tlaka, uravnotežavanje nivoa lošeg kolesterola u krvi, smanjuju upalne procese i još mnogo toga. Po nekim novijim istraživanjima imaju i antikancerogeno svojstvo«, pojašnjava nam sugovornik.

Proizvodi od češnjaka

Za proizvode od češnjaka Luka kaže kako ima više procesa u ovisnosti od toga što se pravi. Tako nam je pojasnio kako da bi dobili proizvod od meda i češnjaka prvo se treba češnjak očistiti, zatim sitno narezati i onda se stavlja u med. Tako treba odstajati deset dana, pri čemu se svaka dva dana miješa. Sve vrijeme smjesa treba stajati u hladnjaku kako bi što prije došlo do fermentacije. Nakon 10 dana stavlja se u tegle i proizvod je spreman za prodaju. Za pravljenje ulja češnjak se peče u ulju na određeni način i uz određenu temperaturu, a nakon toga ulje se ostavlja na hlađenje i kasnije se sipa u boce. Posljednji proizvod koji je izašao na tržište bio je pesto od češnjaka, za koji je po riječima sugovornika proces prerade najkompliciraniji.

»Češnjak se prvo mora peći kako bi omekšao, zatim se cijedi i usitnjava posebnim mikserom, te mu se dodaju ostali sastojci i nakon miješanja ide u tegle. Proces je dosta kompliciran, jer treba puno rada za malu količinu proizvoda. Proizvode smo počeli reklamirati preko Facebook stranice Beli luk Subotica i tako se počela širiti vijest o našim proizvodima. Veliku pomoć u reklamiranju su pružili i rođaci i poznanici, te smo za sada zadovoljni kako prodaja ide«, kaže Kujundžić.

Ako ikada poželite kušati ove zanimljive delicije od češnjaka, trenutne cijene su sljedeće: ulje s češnjakom 250 ml košta 280 dinara, dok med s češnjakom 320 g košta 460 dinara, a pesto je 480 dinara u teglici od 200 grama.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika