Kolumne Kolumne

Jelena Obućina i novi optimizam

Konferencija o položaju, pravima i aktivizmu žena na selu koja je održana u Tavankutu bila je u sjenci jedne žene – Jelene Obućine, urednice, komentatorke, novinarke i prezenterke NewsMax Adrie. Svi su htjeli popričati s njom, fotografirati se i ova, samo na izgled, krhka žena bila je uistinu prava zvijezda. U Tavankut je došla kao sudionica konferencije »Aktivizam žena na selu«, ali je uz to postojao još jedan razlog njenog dolaska – baš u Tavankutu je objavljeno kako je Obućina dobitnica ovogodišnje nagrade Dobar primjer novog optimizma, koja od ove godine nosi ime Dušana Mitrovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja i jednog od osnivača lista Danas, a koju dodjeljuje pokret Novi optimizam. Nagrada će Obućini biti uručena u Beogradu 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Svatko tko je pratio njene uvode u Pregledu dana, znam, odmah će se zapitati – kakav je to novi optimizam kada je sve slaganje nijansi crnog? Obrazloženje za to dao je predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić. »Jelena Obućina istaknula se time što je u novinarsku profesiju vratila komentar koji iznosi stav, jer mi novinari nismo samo protočni bojleri, mi smo ljudi sa stavom i svojim svjetonazorima koje želimo podijeliti s ljudima«, kazao je Bodrožić.

I tu je taj novi optimizam – osoba koja iznosi svoj stav. I osim Obućine u novinarstvu, za novi optimizam potrebne su nam obućine u policiji, vojsci, obrazovanju, gospodarstvu, među urbanistima, arhitektima, liječnicima, u politici...

I na koncu, ili prije svega, novi optimizam potreban je i nama samima. Ne u smislu da ružičastim bojama frabamo stvarnost, već da se ohrabrimo imati i braniti svoj stav. Tebalo bi se to podrazumijevati. Ali ne u Srbiji danas u kojoj je zavladalo vrijeme šutnje i saginjanja.

Šuti i pučki pravobranitelj koga smo pitali je li do isteka roka po njegovom zahtjevu, a po osnovu pritužbe HNV-a, stiglo očitovanje resornog ministarstva i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a glede negiranja hrvatskog jezika u udžbenicima, i što dalje.

Z. V.
 


 


 


 

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay