Kolumne Kolumne

Jelena Obućina i novi optimizam

Konferencija o položaju, pravima i aktivizmu žena na selu koja je održana u Tavankutu bila je u sjenci jedne žene – Jelene Obućine, urednice, komentatorke, novinarke i prezenterke NewsMax Adrie. Svi su htjeli popričati s njom, fotografirati se i ova, samo na izgled, krhka žena bila je uistinu prava zvijezda. U Tavankut je došla kao sudionica konferencije »Aktivizam žena na selu«, ali je uz to postojao još jedan razlog njenog dolaska – baš u Tavankutu je objavljeno kako je Obućina dobitnica ovogodišnje nagrade Dobar primjer novog optimizma, koja od ove godine nosi ime Dušana Mitrovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja i jednog od osnivača lista Danas, a koju dodjeljuje pokret Novi optimizam. Nagrada će Obućini biti uručena u Beogradu 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Svatko tko je pratio njene uvode u Pregledu dana, znam, odmah će se zapitati – kakav je to novi optimizam kada je sve slaganje nijansi crnog? Obrazloženje za to dao je predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić. »Jelena Obućina istaknula se time što je u novinarsku profesiju vratila komentar koji iznosi stav, jer mi novinari nismo samo protočni bojleri, mi smo ljudi sa stavom i svojim svjetonazorima koje želimo podijeliti s ljudima«, kazao je Bodrožić.

I tu je taj novi optimizam – osoba koja iznosi svoj stav. I osim Obućine u novinarstvu, za novi optimizam potrebne su nam obućine u policiji, vojsci, obrazovanju, gospodarstvu, među urbanistima, arhitektima, liječnicima, u politici...

I na koncu, ili prije svega, novi optimizam potreban je i nama samima. Ne u smislu da ružičastim bojama frabamo stvarnost, već da se ohrabrimo imati i braniti svoj stav. Tebalo bi se to podrazumijevati. Ali ne u Srbiji danas u kojoj je zavladalo vrijeme šutnje i saginjanja.

Šuti i pučki pravobranitelj koga smo pitali je li do isteka roka po njegovom zahtjevu, a po osnovu pritužbe HNV-a, stiglo očitovanje resornog ministarstva i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a glede negiranja hrvatskog jezika u udžbenicima, i što dalje.

Z. V.
 


 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika