Tema Tema

Za manjinske stranke manji broj potpisa

U Beogradu je 29. listopada zaključen »Sporazum o unaprjeđenju uvjeta za održavanje izbora« između Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dosta je bilo, Sprskog pokreta Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Srpske radikalne stranke, Zdrave Srbije i Srpske stranke Zavetnici.

Ovaj dijalog, koji je rezultirao Sporazumom, vođen je pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Ivice Dačića, za razliku od onog koji je vođen pod pokroviteljstvom europarlamentaraca i koji je u rujnu završen donošenjem Radnog dokumenta koji odražava i preporuke Europskog parlamenta, Europske komisije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Opće mjere

U prvo završenom Radnom dokumentu »uz prisustvo stranaca« među 16 konkretnih mjera se izdvajaju tri ključne – uspostavljanje privremenog nadzornog tijela u području monitoringa medija uz sudjelovanje predstavnika oporbe; usvajanje obvezujućeg pravilnika za nacionalni javni servis i privremena promjena stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest dodatnih članova iz oporbenih stranaka.

U novoobjavljenom dokumentu, uz Zaključak dijaloga sastavni su dio Sporazuma i dopisi koje će Ivica Dačić poslati medijskim servisima i privatnim emiterima informativnog programa s nacionalnom pokrivenošću sa zahtjevom da »Radnoj grupi u roku od 15 dana dostave svoje planove izvještavanja u svezi izbora koji trebaju biti u skladu s principima nepristranog, pravičnog, uravnoteženog i zakonomjernog predstavljanja izbornih lista i kandidata na izborima uz poštovanje snage političkih subjekata i svoje uređivačke politike«.

U Sporazumu se ističe kako nema dovoljno vremena da se pristupi strukturalnim reformama izbornog sustava te se stoga samo razmatralo unaprjeđenje postojećeg, proporcionalnog izbornog sustava u kojem je Srbija jedna izborna jedinica. Nakon izbora nastavit će se dijalog o širim reformama postojećeg izbornog sustava, navodi se u Sporazumu.

Pitanja vezana uz izborni proces u ovom su Sporazumu grupirana u četiri cjeline – opća pravila izbornog postupka i kandidiranje; zatim glasanje na biračkom mjestu, utvrđivanje rezultata izbora i zaštita biračkog prava; treće je financiranje političkih aktivnosti i sprječavanje zlouporabe javnih resursa u izbornoj kampanji i na koncu uloga medija.

Kao i u prethodnom dokumentu, jedna od mjera je da se u Stalni sastav RIK-a uključuje šest dodatnih članova, i to tri člana na prijedlog političkih stranaka koje su sudjelovale u dijalogu pod pokroviteljstvom predstavnika europskog parlamenta, a tri člana na prijedlog stranaka koje su sudjelovale u ovom dijalogu. Također će biti proširene s dva člana i lokalne izborne komisije kao i birački odbori, a na prijedlog oporbe. Naknade za rad u biračkim odborima se povećavaju s 1.500 na 2.000 dinara, a različitim mjerama se povećava transparentnost rada RIK-a i druge mjere.

Manjinske stranke

Već u prvom dokumentu u pogledu nacionalnomanjinskih stranaka se uvode dvije mjere – prva je smanjenje broja potpisa koji su potrebni za kandidiranje liste nacionalne manjine na izborima za narodne zastupnike s 10.000 na 5.000 potpisa, a druga sprječavanje izigravanja zakona u smislu kandidiranja stranaka kao nacionalnomanjinskih samo da bi se lakše ušlo u parlament.

I u ovom Sporazumu se u pogledu stranaka nacionalnih manjina navodi nekoliko mjera – umanjenje broja potpisa za stranke nacionalnih manjina na 5.000 (za pokrajinske izbore se smanjuje s tri na dvije tisuće); izmjenama zakona treba se predvidjeti zabrana izigravanja zakona i dati RIK-u ovlaštenje da određenom podnositelju izborne liste ne prizna status političke stranke nacionalne manjine ako utvrdi da je riječ o većinskoj stranci koja pokušava izigrati zakon i na koncu navodi se da »izborne liste čiji su podnositelji političke stranke nacionalnih manjina trebaju imati privilegiran status prilikom kandidiranja i dodjele mandata«.

Ovime su pregovori o izbornim uvjetima završeni, europarlamentarci će provjeravati primjenjuju li se predložene mjere, a oporba je, nakon svega, ostala podijeljena i po ovom kao i o drugim pitanjima.

J. D.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay