Tema Tema

Za manjinske stranke manji broj potpisa

U Beogradu je 29. listopada zaključen »Sporazum o unaprjeđenju uvjeta za održavanje izbora« između Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dosta je bilo, Sprskog pokreta Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Srpske radikalne stranke, Zdrave Srbije i Srpske stranke Zavetnici.

Ovaj dijalog, koji je rezultirao Sporazumom, vođen je pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Ivice Dačića, za razliku od onog koji je vođen pod pokroviteljstvom europarlamentaraca i koji je u rujnu završen donošenjem Radnog dokumenta koji odražava i preporuke Europskog parlamenta, Europske komisije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Opće mjere

U prvo završenom Radnom dokumentu »uz prisustvo stranaca« među 16 konkretnih mjera se izdvajaju tri ključne – uspostavljanje privremenog nadzornog tijela u području monitoringa medija uz sudjelovanje predstavnika oporbe; usvajanje obvezujućeg pravilnika za nacionalni javni servis i privremena promjena stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest dodatnih članova iz oporbenih stranaka.

U novoobjavljenom dokumentu, uz Zaključak dijaloga sastavni su dio Sporazuma i dopisi koje će Ivica Dačić poslati medijskim servisima i privatnim emiterima informativnog programa s nacionalnom pokrivenošću sa zahtjevom da »Radnoj grupi u roku od 15 dana dostave svoje planove izvještavanja u svezi izbora koji trebaju biti u skladu s principima nepristranog, pravičnog, uravnoteženog i zakonomjernog predstavljanja izbornih lista i kandidata na izborima uz poštovanje snage političkih subjekata i svoje uređivačke politike«.

U Sporazumu se ističe kako nema dovoljno vremena da se pristupi strukturalnim reformama izbornog sustava te se stoga samo razmatralo unaprjeđenje postojećeg, proporcionalnog izbornog sustava u kojem je Srbija jedna izborna jedinica. Nakon izbora nastavit će se dijalog o širim reformama postojećeg izbornog sustava, navodi se u Sporazumu.

Pitanja vezana uz izborni proces u ovom su Sporazumu grupirana u četiri cjeline – opća pravila izbornog postupka i kandidiranje; zatim glasanje na biračkom mjestu, utvrđivanje rezultata izbora i zaštita biračkog prava; treće je financiranje političkih aktivnosti i sprječavanje zlouporabe javnih resursa u izbornoj kampanji i na koncu uloga medija.

Kao i u prethodnom dokumentu, jedna od mjera je da se u Stalni sastav RIK-a uključuje šest dodatnih članova, i to tri člana na prijedlog političkih stranaka koje su sudjelovale u dijalogu pod pokroviteljstvom predstavnika europskog parlamenta, a tri člana na prijedlog stranaka koje su sudjelovale u ovom dijalogu. Također će biti proširene s dva člana i lokalne izborne komisije kao i birački odbori, a na prijedlog oporbe. Naknade za rad u biračkim odborima se povećavaju s 1.500 na 2.000 dinara, a različitim mjerama se povećava transparentnost rada RIK-a i druge mjere.

Manjinske stranke

Već u prvom dokumentu u pogledu nacionalnomanjinskih stranaka se uvode dvije mjere – prva je smanjenje broja potpisa koji su potrebni za kandidiranje liste nacionalne manjine na izborima za narodne zastupnike s 10.000 na 5.000 potpisa, a druga sprječavanje izigravanja zakona u smislu kandidiranja stranaka kao nacionalnomanjinskih samo da bi se lakše ušlo u parlament.

I u ovom Sporazumu se u pogledu stranaka nacionalnih manjina navodi nekoliko mjera – umanjenje broja potpisa za stranke nacionalnih manjina na 5.000 (za pokrajinske izbore se smanjuje s tri na dvije tisuće); izmjenama zakona treba se predvidjeti zabrana izigravanja zakona i dati RIK-u ovlaštenje da određenom podnositelju izborne liste ne prizna status političke stranke nacionalne manjine ako utvrdi da je riječ o većinskoj stranci koja pokušava izigrati zakon i na koncu navodi se da »izborne liste čiji su podnositelji političke stranke nacionalnih manjina trebaju imati privilegiran status prilikom kandidiranja i dodjele mandata«.

Ovime su pregovori o izbornim uvjetima završeni, europarlamentarci će provjeravati primjenjuju li se predložene mjere, a oporba je, nakon svega, ostala podijeljena i po ovom kao i o drugim pitanjima.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika