Kolumne Kolumne

Svi na izbore

Obrni, okreni opet nas čekaju izbori. I mi kao da ništa drugo ne radimo već s olovkama u rukama čekamo znak za start da pohrlimo na biračka mjesta i ozvaničimo novi politički ciklus. Ova aktualna Vlada tek je napunila godinu dana, a već joj se vidi kraj. Ne, nemojte se unaprijed radovati jer taj kraj zapravo i nije pravi kraj, jer će u političkom kontekstu malo toga biti drugačije. Možda neko novo zaslužno ime dobije kakvu ministarsku fotelju, možda neko staro ministarsko ime ode u politički zaborav, a sve drugo ostat će isto. Ili, što bi rekli: i poslije 3. travnja nastavit će se politika kontinuiteta.

Do tog presudnog 3. travnja treba izdržati. Treba izdržati funkcionersku kampanju koja, jelte, to i nije, već se baš zgodno poklopila kampanja i kakav kapitalni projekt koji je poslije nekoliko desetljaća usrećio narod kakvog malog mjesta. Ili se baš zgodno poklopio višak u prihodima koji će podijeliti umirovljenici, uposlenici u javnom sektoru…

O tome izaći ili ne na izbore i pod kojim uvjetima stranke su se premišljale, dogovarale, pregovarale, vagale i izvagale. Grupa oporbenih stranaka potpisala je sa strankama na vlasti sporazum koji po njima osigurava (koliko-toliko) prihvatljive uvjete za fer predizbornu kampanju i sam izborni proces. Na tom dokumentu nema potpisa onih drugih oporbenih stranaka koje su polovicom rujna napustile dijalog vlasti i oporbe koji se održavao uz posredovanje zastupnika Europskog parlamenta. Ipak, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić vjeruje kako će na izbore izaći svi. I kada je već riječ o vjerovanju, dominantno vjerovanje je da će i travanjski izbori biti goloruko jurišanje na medijsku, financijsku i glasačku mašineriju, koja će narednih mjeseci biti u punom pogonu.

Ono što je pitanje jest pozicioniranje manjinskih stranaka. Kako stoji na potpisanom sporazumu, strankama nacionalnih manjina trebat će manje potpisa potpore da bi uopće ušle u izbornu utrku. Hoće li to iskoristiti, hoće li procijeniti da je sigurnije potporu birača tražiti u nekoj koaliciji i kako procijeniti s kim biti u toj koaliciji?

Srećom, ne bavim se politikom pa nisu na meni takve odluke.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika