Kolumne Kolumne

Svi na izbore

Obrni, okreni opet nas čekaju izbori. I mi kao da ništa drugo ne radimo već s olovkama u rukama čekamo znak za start da pohrlimo na biračka mjesta i ozvaničimo novi politički ciklus. Ova aktualna Vlada tek je napunila godinu dana, a već joj se vidi kraj. Ne, nemojte se unaprijed radovati jer taj kraj zapravo i nije pravi kraj, jer će u političkom kontekstu malo toga biti drugačije. Možda neko novo zaslužno ime dobije kakvu ministarsku fotelju, možda neko staro ministarsko ime ode u politički zaborav, a sve drugo ostat će isto. Ili, što bi rekli: i poslije 3. travnja nastavit će se politika kontinuiteta.

Do tog presudnog 3. travnja treba izdržati. Treba izdržati funkcionersku kampanju koja, jelte, to i nije, već se baš zgodno poklopila kampanja i kakav kapitalni projekt koji je poslije nekoliko desetljaća usrećio narod kakvog malog mjesta. Ili se baš zgodno poklopio višak u prihodima koji će podijeliti umirovljenici, uposlenici u javnom sektoru…

O tome izaći ili ne na izbore i pod kojim uvjetima stranke su se premišljale, dogovarale, pregovarale, vagale i izvagale. Grupa oporbenih stranaka potpisala je sa strankama na vlasti sporazum koji po njima osigurava (koliko-toliko) prihvatljive uvjete za fer predizbornu kampanju i sam izborni proces. Na tom dokumentu nema potpisa onih drugih oporbenih stranaka koje su polovicom rujna napustile dijalog vlasti i oporbe koji se održavao uz posredovanje zastupnika Europskog parlamenta. Ipak, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić vjeruje kako će na izbore izaći svi. I kada je već riječ o vjerovanju, dominantno vjerovanje je da će i travanjski izbori biti goloruko jurišanje na medijsku, financijsku i glasačku mašineriju, koja će narednih mjeseci biti u punom pogonu.

Ono što je pitanje jest pozicioniranje manjinskih stranaka. Kako stoji na potpisanom sporazumu, strankama nacionalnih manjina trebat će manje potpisa potpore da bi uopće ušle u izbornu utrku. Hoće li to iskoristiti, hoće li procijeniti da je sigurnije potporu birača tražiti u nekoj koaliciji i kako procijeniti s kim biti u toj koaliciji?

Srećom, ne bavim se politikom pa nisu na meni takve odluke.

Z. V.

Najava događaja

31.12.2021 - NIU Hrvatska riječ: Poziv za slanje rukopisa!

Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ iz Subotice objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je 31. prosinca 2021. godine. Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju.

  • Jooble
  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay