Kultura Kultura

Hrtkovci, Nikinci i Platičevo

HKC Srijem – Hrvatski dom osnovan je 1997. godine sa željom da svojim radom obnovi i sačuva kulturnu baštinu Hrvata u Srijemskoj Mitrovici. U vrijeme osnutka udruga je imala šest sekcija: literarnu, glazbenu (tamburašku), folklornu sekciju, te likovni odjel Sveta Anastazija, sportski odjel i klapu Agape koja je njegovala klapsko pjevanje. Tijekom proteklih godina postojanja, folklorna sekcija se izdvojila svojim uspješnim radom.

Do sada su se članovi folklorne skupine srijemskomitrovačke udruge predstavili publici u više gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Njemačkoj. Najzapaženiji nastup je bio u Filderstatu u Njemačkoj 2013. godine kada su osvojili prvo mjesto od strane publike, a najveći broj nastupa su imali u Hrvatskoj. Nakon stanke zbog epidemioloških mjera HKC Srijem najavljuje intenziviranje svojih aktivnosti, a jedna od novina je i uskoro osnivanje udruge sa sjedištem u Platičevu. Prema najavama, udruga bi trebala okupiti članove i iz susjednih mjesta Hrtkovaca i Nikinaca. U planu je najprije osnivanje folklorne skupine koju će voditi Kristijan Krpan, voditelj folklorne skupine HKC-a Srijem iz Srijemske Mitrovice.

Mlade ne interesira folklor

Folklorna skupina HKC-a Srijem do sada je imala četiri koreografije: Srijem, Slavonija, Banat i Velebit. Trenutno rade na postavljanju nove koreografije Igrajte nam japa, pjesme i plesove Međimurja, a kako najavljuju, u planu je još nekoliko koreografija čija će tema biti srijemski običaji.

»Probe održavamo u Hrvatskom domu. Uvjeti su solidni. U suhom smo, imamo grijanje i sve potrebne uvjete za održavanje proba. U vrijeme osnutka udruge folklorna skupina je imala 40 članova. Danas nas je 20, starijeg i mlađeg uzrasta. Nažalost, interes mladih za folklor je vrlo mali, ali ima nas dovoljno zaljubljenika u folklor, kako bismo nastavili tamo gdje smo stali. Mislim da mladi u Srijemskoj Mitrovici nisu baš tradicijski poučeni o značaju očuvanja baštine. U radu folklorne skupine veliku pomoć nam pružaju naši stariji članovi. Za nošnje su zaduženi Ivan Barat i Vera Hrgović. Oni idu s nama na svaki nastup, pomažu nam oko dotjerivanja, izrade frizura i svega ostalog. Što se tiče zakazivanja nastupa, tu svakako treba spomenuti Antu Kalinića i Vlatka Hrgovića«, ističe Kristijan koji je već 15 godina član folklorne skupine i dodaje: »Moje osobno mišljenje je da bi nam u povećanju broja članova puno pomogla suradnja s ostalim udrugama iz Srijema, jer nažalost nigdje ne cvjetaju ruže. Uglavnom svi imaju problem s brojem članova. Suradnja postoji, ali nitko nije pokrenuo nešto više. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Naša udruga ima dobru suradnju s KUD-om iz Lužana. Što se tiče moje osobne suradnje, ima ih više. To je svakako suradnja s KUD-om Šumari iz Vinkovaca i suradnja s bračnim parom Zlatunić iz Županje. Najznačajnija mi je suradnja s Bojanom Pogrmilovićem, dirigentom u ansamblu Lado i njegovom suprugom Ivančicom. Svi oni su mi puno pomogli prilikom postavljanja novih koreografija«.

Za sebe kaže da je veliki zaljubljenik u tradicijsko pjevanje i običaje, što ga je i potaknulo da se priključi radu Društva i prihvati se raditi kao koreograf.

»Najprije sam još kao dijete krenuo plesati u folkloru HKC-a Srijem, koji je tada vodila Ivana Kulja. Kada je došlo do pauze u radu, priključio sam se DNUK Kolomejka (Društvo za njegovanje ukrajinske kulture). Plesao sam u sva četiri aktivna društva u Srijemskoj Mitrovici. Oko 2011. godine vraćam se u Hrvatski kulturni centar i tu sam ostao do danas. Što se tiče njegovanja kulturne baštine u mojoj obitelji, mogu reći da sam ja najveći zaljubljenik u tradiciju. Svi skupa nastojimo očuvati naše stare običaje. Nažalost, u mojoj obitelji nije ostala niti jedna nošnja. Zato ih ja sad otkupljujem i pravim svoju osobnu kolekciju.«

Nošnja Hrvata iz Srijemske Mitrovice znatno se razlikuje od nošnji ostalih udruga u Srijemu.

»Specifična je i izrađena je na drugačiji način od ostalih nošnji u Srijemu. Sastoji se od suknje koja na donjem dijelu ima vezene motive. Pregača (kecelja) također ima vezene motive s obje strane, na sredini i na donjem dijelu. Košulja na grudima također ima vezene motive. Ono što je specifično za ovaj dio svakako je tkanica koja se pojavljuje u obliku trobojnice.«

Jedna udruga u tri sela

S obzirom na to da postoje najave da će se uskoro osnovati udruga sa sjedištem u Platičevu, Kristijan se rado odazvao pozivu da tamo radi kao koreograf.

»Radujem se što će mještani tih sela, gdje živi naša zajednica, osnivanjem svoje udruge sačuvati dio svoje povijesti. Sad me čeka dosta posla oko postavljanja koreografije. Najprije ćemo raditi na postavljanju koreografije Srijem, da se odmah zna odakle dolaze. Nadam se da će epidemiološki uvjeti biti povoljniji, kako bismo se mogli okupljati, raditi i organizirati koncerte, na kojima ćemo ponosno predstaviti sve naučeno.«

Inicijativa je potekla od Miroslava Jurkovića Mitrovčanina, porijeklom iz Hrtkovaca, koji je prije 15 godina vodio župni zbor u crkvi.

»Ideja je ujediniti tri sela gdje živi hrvatska zajednica: Hrtkovce, Nikince i Platičevo. Ne želimo da se naši običaji zaborave. Zainteresiranost postoji, kako kod starijih tako i kod mladih, u sva tri mjesta. Razgovarao sam i s našim župnikom vlč. Ivicom Živkovićem i on nam je obećao pomoć s obzirom na to da nam je želja da se za probe koristi župna dvorana u Platičevu. Za to nam je potrebno odobrenje Srijemske biskupije. Razgovarao sam i s predstavnicima HNV-a prilikom njihove posjete Platičevu. Ono što slijedi je najprije pravna procedura. Najvjerojatnije ćemo se prvo ustanoviti kao udruženje građana, a tek onda kao udruga. Čekamo zeleno svjetlo i pomoć relevantnih institucija, nakon čega ćemo se registrirati. Važno je da volja postoji, da ima zainteresiranih župljana spremnih da njeguju svoju tradiciju i običaje«, istaknuo je Jurković.

Prvi sastanak u vezi s ovom inicijativom bit će održan 23. studenoga u Hrtkovcima, na blagdan svetog Klementa, kada Hrtkovčani slave svog nebeskog zaštitnika. Na prvom skupu župljana plan je dogovoriti sve detalje u svezi osnivanja nove hrvatske udruge u Srijemu.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika