Sport i zabava Sport i zabava

Vojvođanska ljetovališta: Bajski kanal

Razumljivo, ljudi na Bajski kanal najčešće dolaze vikendom i za vrijeme godišnjih odmora, a najpopularnije kupalište je Nova plaža

 

 

Bajski kanal svakako je biser Bačke i Vojvodine poznat kao najčistija voda. Njegov tok kreće od Baje u Mađarskoj, a kod nas prolazi kraj Bačkog Brega, Koluta i Bezdana, gdje se ulijeva u Veliki bački kanal. Od Bačkog Brega udaljen je oko dva kilometra, a do njega se dolazi poljskom cestom kroz atar, ili bentom, što je jednostavnije. Obale su uglavnom obrasle trskom, dok priobalni dio krase lokvanji bijele i žute boje. Kanal okružuje šuma Karapandža u kojoj uglavnom raste hrast lužnjak, a površina joj se se rasprostire do rijeke Dunav. I sam Bajski kanal je ustvari nastao od jednog rukavca Dunava i danas je u ovom dijelu Vojvodine najpopularnije ljetovalište.
Bajski kanal kod Bačkog Brega uvijek je imao nekoliko lijepih mjesta za kupališta, a najljepša i najposjećenija bila su Kod Drezge, Nova plaža i Topolice, kao i brojni dokovi, odnosno prilazi širom kanala, koji su veoma pogodni za ulazak u vodu. Uz obalu se mogu vidjeti i brojni drveni čamci koje mještani Bačkog Brega koriste za ribolov, ali i za relaksirajuću vožnju kanalom i kupanje iz njih. Od proljeća do rane jeseni u šumi Adica, koja čini jednu stranu obale, može se naići na kampere, koji u hladu šume pronalaze svoj mir. Ne treba ni spominjati da je ovdje vazduh izuzetno čist, a izuzetno je zdrava i voda iz bunara iz obližnjih vikendica, koju mještani redovito nose na analizu.

Zlatko Gorjanac

Opširnije u tiskanom i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika